Ciorba de burta: reteta originala + alte variante
Ciorba de burta este o mancare traditionala romanesca, importata de la turci de pe vremea cand Tarile Romane erau sub ocupatia Imperiului Otoman. Cum se intampla deseori cu felurile de mancare romanesti, exista mai multe variante de retete de ciorba de burta. In acest articol gasiti reteta originala a ciorbei de burta, apoi cateva variante care provin din diferite regiuni a Romaniei, cum ar fi de exemplu ciorba de burta ardeleneasca.
Ciorba de burta reteta originala
Ingrediente:
- 1/2 kg burta curatata si apoi cantarita
- 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, ceapa)
- 6-7 catei de usturoi
- o lamaie
- un galbenus
- 100 ml de smantana sau iaurt
- leustean
- sare
- piper
Pentru ciorba de burta se intrebuinteaza stomacul de vaca sau de vitel mai mare. Se curata bine de toata grasimea de pe partea exterioara si se freaca cu sare si ceapa taiata in felii, ca sa-i dispara mirosul specific. Stomacul se spala in mai multe ape caldute, apoi se pune in apa rece impreuna cu o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu care va neutraliza acidul clorhidric ce se gaseste din abundenta in musculatura lui. Se lasa pana a doua zi, cand se va limpezi di nou.
Stomacul, denumit impropriu burta, astfel curatat, se pune la fiert cu 3 litri de apa rece si o lingurita de sare. Fierbe in aproximativ 3-4 ore, fiind format di musculatura tare. Dupa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiate in sferturi, fierbandu-se in continuare acoperite, pana cand se inmoaie bine „burta”.
In oala sub presiune, burta fierbe in aproximativ 2 ore. Burta se pune in oala, impreuna cu zarzavatul in aproximativ 2 litri de apa, cu o lingurita rasa de sare. Se fierbe la foc mic, ca si supa de carne, calculand timpul de fierbere numai de cand au inceput sa iasa primii vapori prin ventil. Cand burta este fiarta se pune oala intr-un vas cu apa rece (sa se condenseze vaporii), ca sa se poata scoate capacul, dupa care ccontinutul se varsa in alta oala. Burta, fiarta in oricare varianta, se scoate din supa, se taie in fasii de 1/2 centimetri, iar acestea in bucati de 3-4 cm lungime.
Bucatile de burta astfel taiate se pun in supa strecurata, complectand, daca este nevoie cu apa (cat dorim sa fie de deasa). Se lasa sa se mai fiarba cateva clocote, apoi se ia de pe foc, se sareaza, se acreste cu zeama de lamaie (care este acreala specifica a acestei ciorbe) sau cu otet sau, facultativ, cu bors, cu care se fierbe neaparat 5 minute ca sa se distruga fermentii pe care-i contine acesta (altfel, poate sa fermenteze in continuare). Se drege fierbinte dupa metodele stiute, se aromeaza cu usturoi tocat, leustean si se pun cateva bucatele de unt sau 2 linguri de untdelemn, pentru aspect.
Ciorba de burta se poate pregati si cu zarzavatul lasat in ea. In acest caz, burta bine spalata se pune la fiert in 2 litri de apa rece, impreuna cu o jumatate de lingurita de sare. Zarzavatul si ceapa (cca 25o g), rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc cu 2-3 linguri de untdelemn, 2 minute; dupa ce a fiert burta, cca 2 ore, se pune si zarzavatul, ca sa fiarba impreuna cu ea, pana cand se inmoaie bine toate.
Daca burta se fierbe in oala sub presiune, zarzavatul calit se pune sa fiarba cu burta de la inceput. Se scoate apoi burta, se taie, cum s-a aratat si ciorba se finiseaza la fel, dupa gust.
Ciorba de burta ardeleneasca
O alta reteta de ciorba de burta potrivita pentru orice ocazie este ciorba de burta ardeleneasca. Iata cum se face o ciorba de burta ardelenesca gustoasa si pe placul tuturor.
Ingrediente:
- 5 l de apa
- 1 kg burta de vita prefiarta si taiata (daca aveti burta nepregatita si nefiarta, acesta se curata si se pregateste ca mai sus)
- 1 rasol nu prea mare
- 4 picioare de porc de marime mijlocie
- 2 cepe
- 1 ardei
- 1 cana smantana
- 1 capatana de usturoi
- otet dupa gust
- 3 oua
- sare
Acesta varianta a retetei se prepara ca orice ciorba de burta cu singura deosebire ca se fac unele completari specifice zonei din Ardeal. In unele retete se pun ori picioare de porc ori rasol sau amandoua. In acesta reteta vom folosi si picoarele de porc si rasolul.
Mai intai se curata si se spala foarte bine picioarele de porc si bucata de rasol, se pun intr-o oala cu apa la fiert, iar cand incepe sa fiarba apa se aduna cu o spumiera spuma care se formeaza.
Intre timp se curata si se spala zarzavatul, ceapa se taie cat mai mic, iar morcovii si ardeiul se taie cubulete.
Burta se pune intr-o oala cu apa si putin otet si se clocoteste cateva minute. Apoi se scoate pe o farfurie.
In oala unde se fierb picioarele de porc si rasolul se adauga zarzavatul si se continua fierberea pana cand carnea se desprinde singura de pe oase. Dupa aceea se scot bucatile de carne pe o farfurie mare sau intr-un castron sa se raceasca.
Carnea racita se taie bucatele, apoi se pune in oala unde se gaseste supa (oala unde a fiert carnea), se adauga si bucatelele de burta, se completeaza cu putina apa daca este nevoie si se continua fierberea pana cand burta este foarte bine fiarta.
Intre timp se curata usturoiul si se zdrobeste, se freaca cu putina sare si se adauga putina apa cat sa devina ca o crema. Apoi se bat ouale bine cu putina sare si 3-4 linguri de smantana.
Se adauga in ciorba ouale amestecate cu smantana si putina crema de usturoi. Se opreste focul si se acreste cu otet, dupa gust.
Ciorba de burta se serveste fierbinte, iar pe masa se aduce restul usturoiului, smantana, otet si ardei iute.
Trebuie gustată