Kiwi: proprietati, beneficii, valori nutritonale si contraindicatii
Kiwi (Actinidia deliciosa) a cucerit planeta datorita unei combinatii unice de frumusete, aroma si valoare nutritiva, care ii confera numeroase proprietati si beneficii. In continuare vom descoperi principalele proprietati, beneficii pentru sanatate, valorile nutritionale, contraindicatiile si multe alte informatii despre kiwi.
Faima fructului de kiwi verde a fost adaugata mai recent la cea a kiwi-ului galben (Actinidia chinensis), care are o aroma mai dulce si mai multe vitamine.
Atat kiwi-ul verde, cat si kiwi-ul galben au obtinut statutul de fructe de baza pentru varietatea si cantitatea lor de vitamine, minerale si fitochimice care promoveaza sanatatea.
Originea fructului kiwi
Istoria „europeana” a fructului a inceput in Valea Ghang Kiang, din sud-estul Chinei. Soiurile salbatice erau consumate acolo cu secole in urma, dar erau cultivate doar la scara mica deoarece nu erau productive sau usor de colectat.
Cei care au domesticit si imbunatatit fructele au fost neozeelandezii. Un misionar britanic a adus samanta pe insula in 1904.
Gradinarii si fermierii au selectat plantele si in 1950 au inceput sa-si exporte descoperirea, pe care o numeau inca „agrisa chinezeasca”.
Numele actual, sub care fructul este cunoscut pe toata planeta, a fost ideea unui distribuitor de alimente din Statele Unite.
Jack Turner a vazut ca acest fruct, paros si aspru pe dinafara dar frumos pe dinauntru, ar putea fi o afacere si a cautat un nume mai atractiv pentru el.
A ales „kiwi”, termen maori pentru o pasare mica care nu zboara, cu ciocul curbat, corpul rotunjit si un costum din pene foarte fine, care seamana oarecum cu fructul si isi spune numele cand ciripeste.
Pasarea a fost simbolul Noii Zeelande, si numele ei desemneaza astazi fructul si neozeelandezii insisi.
Kiwi: calorii si valori nutritionale
Pe langa faptul ca este delicios, kiwi este un fruct foarte sanatos. Are o compozitie nutritionala interesanta , cu un procent mic de proteine, multe fibre si foarte putine grasimi.
De asemenea, ofera o mare varietate de minerale, inclusiv potasiu si calciu; vitamina C din abundenta impreuna cu alte vitamine precum acidul folic sau vitamina E; si mai presus de toate diferiti compusi antioxidanti precum luteina sau zeaxantina care le sporesc proprietatile.
Toate acestea sunt insotite de foarte putine calorii, atat in soiurile verde , cat si in galben.
Iată valorile nutriționale și caloriile pentru un fruct kiwi (100g), conform bazei de date a Departamentului de Agricultură al SUA (USDA):
- Calorii: 61
- Grăsimi: 0,5 g
- Carbohidrați: 14,7 g
- Fibre: 3 g
- Proteine: 1,1 g
- Vitamina C: 92,7 mg (103% din doza zilnică recomandată)
- Vitamina K: 40,3 mcg (34% din doza zilnică recomandată)
- Folate: 25 mcg (6% din doza zilnică recomandată)
- Potasiu: 312 mg (7% din doza zilnică recomandată)
- Calciu: 34 mg (3% din doza zilnică recomandată)
- Fier: 0,3 mg (2% din doza zilnică recomandată)
Fructul kiwi este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și polifenolii, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la prevenirea bolilor cronice
Cate calorii are un kiwi?
Un fruct de kiwi ofera 61 de calorii la 100 de grame, dar cat cantareste un kiwi?
Un kiwi mare cantareste in medie intre 100 si 120 de grame, ceea ce ar furniza intre 61 si 73 de calorii.
Un kiwi mediu cantareste de obicei intre 70 si 80 de grame, ceea ce ar furniza intre 42 si 49 de calorii.
Kiwi: proprietati
Fructul este sarac in calorii, potrivit pentru dietele de control al greutatii si foarte nutritiv, deoarece ofera o cantitate si o varietate de nutrienti.
O bucata de aprox. 70 g de kiwi verde ofera mai muta vitamina C decat este necesar pe zi (69 mg din 60). O bucata de kiwi galben de aceeasi greutate, 70 g, chiar o depaseste (oferind pana la 133 mg). Vitamina C ofera proprietati antioxidante si beneficii pentru sistemul imunitar.
In plus, kiwi contine cantitati notabile de fibre solubile (0,59 g) care regleaza nivelul de colesterol, trigliceride si zahar din sange, si insolubile (1,53 g) care previne constipatia.
Este bogat de asemenea si in acid folic, care este important pentru prevenirea spinei bifide in timpul sarcinii, precum si pentru formarea globulelor rosii.
O bucata mare de kiwi (100 g) acopera 10% din necesarul zilnic de vitamina E, care intareste puterea oxidanta a vitaminei C.
O parte din proprietatile sale se datoreaza si contributiei sale de minerale. Cele 100 g de kiwi asigura 10% din necesarul de magneziu pe zi, un mineral esential pentru oase.
Ca o curiozitate, kiwi-ul este unul dintre putinele fructe care contine in semintele sale cele mai sanatoase grasimi pentru inima si creier.
Kiwi verde vs Kiwi galben
In aparenta, kiwi verde si kiwi galben difera nu numai prin culoarea pulpei. Fructul verde are o coaja mai groasa si mai paroasa decat fructul galben care are o coaja mai fina si neteda. Interiorul fructului galben are o textura ceva mai moale si seminte mai mici.
Aroma este de asemenea usor diferita deoarece kiwi-ul galben este mai dulce iar cel verde este mai acid.
Toate acestea nu sunt decat o reflectare a compozitiei sale nutritionale care difera usor.
Valorile nutritionale care sunt date de obicei sunt cele ale fructului verde, iar cel galben are valori nutritionale similare dar cu mici diferente.
Kiwi-ul verde este mai bogat in minerale precum calciu, magneziu si foarte putin fier. De asemenea, ofera mult mai multe fibre (aproape duble) decat cel galben si putin mai multe proteine. De asemenea, se remarca ca cea mai buna sursa de beta caroten si alti oxidanti, cum ar fi luteina si zeaxantina.
Cu toate acestea, fructul galben este mai bogat in vitamina C decat cel verde si ofera cu pana la 30% mai mult acid folic.
Proprietatile si beneficiile sunt similare la ambele tipuri, desi in functie de soiul pe care il alegem, acesta va contribui mai mult sau mai putin la aportul anumitor nutrienti.
Fructul verde este mai bogat in minerale precum calciu, magneziu, si foarte putin fier. De asemenea, ofera mai multe fibre (aproape duble) decat kiwi-ul galben si putin mai multe proteine. Totodata se remarca ca cea mai buna sursa de beta-caroten si alti antioxidanti, cum ar fi luteina si zeaxantina.
Kiwi: beneficii pentru sanatate
1.Bogat in vitamina C
Frructul contine 154% vitamina C in 100 de grame, ceea ce ofera mai multa vitamina C in comparatie cu portocalele si lamaile. Fiind un antioxidant puternic, vitamina C auta la eradicarea radicalilor liberi care cauzeaza cancer si inflamatie.
Intareste sistemul imunitar pentru a contracara agentii patogeni daunatori. Vitamina C si compusii antioxidanti ajuta la modularea sistemului imunitar. In plus, contine vitamina E care promoveaza imunitatea si, de asemenea, ajuta la scaderea colesterolului.
Un aport de kiwi ajuta la eliminara inflamatiei, stresului si incursiunii cauzate de virusi si bacterii. Consumul de kiwi este recomandat pentru a contracara infectiile sezoniere si alte probleme de sanatate legate de actiunea antifungica si antimicrobiana.
Reduce simptomele racelii si gripei si alte infectii ale tractului respirator.
2.Promoveaza somnul
Studiie arata ca fructele kiwi au multi compusi utili, cum ar fi serotonina si antioxidanti, care sunt de ajutor pentru tratarea bolilor de somn.
Consumul a 2 kiwi cu doar o ora inainte de culcare, ajuta la inducerea somnului si ofera ameliorarea tulburarilor de somn. Fructul contine flavonoide precum quercetina, narigenina, catehina, rutina, si epicatehina, care ajusteaza receptorii care induc somnul si este considerat un agent sedativ eficient pe baza de plante.
3.Ajuta la digerarea proteinelor
Kiwi este un desert recomandat dupa o masa copioasa deoarece contine actinidina, care ajuta la digerarea proteinelor, ceea ce previne greutatea, gastrita si formarea de gaze.
Aceasta enzima este, de asemenea responsabila pentru raspunsurile alergice la acest fruct. Personele care sufera de alergie la latex sau mesteacan o pot prezenta uneori la kiwi.
4. Bogat in fibre alimentare
Fructul are un continut bogat de fibre alimentare. Un studiu arata ca consumul ridicat de alimente bogate in fibre scade sansele de boli coronariene si boli cardiovasculare.
Continutul ridicat de fibre ajuta la controlul markerilor metabolici precum colesterolul, tensiunea arteriala si zaharul din sange.
Ajuta la pierderea in greutate si este util si pentru pacientii cu diabet zaharat.
Previne riscul problemelor gastrointestiale si constipatiei. Extractele de kiwi stimuleaza cresterea acidului lactic si impiedica dezvoltarea bacteriior Escherichia coli si de asemenea ajuta la sanatatea digestiva.
5. Sanatatea pielii
Fructul kiwi ajuta la contracarea efectelor alimentelor acide pe care le consumam. O persoana cu un organism sanatos se mentine activ, plin de energie, are un echilibru bun al ph-ului si o piele tanara. Kiwi contine vitaminele C si E care actioneaza ca un antioxidant si previne degradarea pielii. Ajuta la mentinerea pielii netede si sanatoase, cu o contributie semnificativa la procesul de sinteza a colagenului.
6.Previne problemele cardiace
Fructul ajuta la reducerea efectelor secundare, cum ar fi sangerarea si inflamatia in tractul intestinal.
Un studiu arata ca consumul a trei kiwi pe zi timp de aproximativ 28 de zile ajuta la scaderea trigliceridelor cu 15 % si a coagularii sangelui cu 18 %. Aportul zilnic de kiwi previne acumularea placii si depunerile in peretii arteriali prin prevenirea problemelor cardiovasculare.
Are un continut ridicat de polifenoli protectori si impreuna cu vitamina E, vitamina C si potasiu, mentin eficient sanatatea cardiovasculara.
7.Sanatatea vederii
Fructul ajuta la sanatatea ochilor, deoarece este bogat in zeaxantina si luteina, acestea fiind substantele chimice naturale care sunt prezente in ochiul uman.
Luteina ajuta la prevenirea degenerescentei maculare si dezvoltarii cataractei si glaucomului prin filtrarea luminii albastre daunatoare.
8. Incetineste imbatranirea
Fructele kiwi sunt bogate in antioxidanti care reduc efectele imbatranirii in organism.
Antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care dauneaza celulelor si grabesc procesul de degenerare care duce la modificarea elasticitatii, grosimii si fermitatii pielii.
Uleiul extras din semintele de kiwi este folosit in produsele antiimbatranire.
Combinatia de licopen, vitamina E, C si alte substante contracareaza radicalii liberi si previne imbatranirea prematura. Scade aparitia liniilor fine si a ridurilor.
Reduce efectele radiatiilor utraviolete asupra pielii, iar antioxidantii ajuta la intinerirea pielii si la prevenirea degenerescentei timpurii.
9.Prevenirea cancerului
In medicina populara chineza, fructele de kiwi au fost folosite pentru a vindeca diferitele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, cancerul de ficat, cancerul pulmonar si cancerul de stomac.
Extractul de kiwi interzice proliferarea celulelor canceroase si previn deteriorarea ADN-ului endogen. Acest fruct este eficient impotriva cancerului, deoarece este citotoxic pentru celulele canceroase maligne, fara a afecta celulele sanatoase. Carotenoizii, antioxidantii, vitaminele cu fibre previn eficient cancerul.
10. Sanatatea cailor respiratorii
Un aport de vitamina C este utila pentru cei cu boli respiratorii, cum ar fi tusea cronica sau astmul. Usureaza tractul respirator si controleaza simptomele precum blocajul nazal si respiratia suieratoare. Un studiu arata ca persoanele care consuma 5 pana la 7 portii de kiwi pe saptamana, au o scadere cu 44% a respiratiei suieratoare in comparatie cu cei care au luat o portie pe saptamana. Tusea cronica si dificultatile de respiratie sunt reduse cu 25%, respectiv 32 %
Kiwi: precautii si contraindicatii
- Persoanele care sunt alergice la kiwi sau la alte fructe din familia Actinidiaceae ar trebui să evite consumul de kiwi.
- Poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele folosite pentru subțierea sângelui sau pentru reglarea tensiunii arteriale. În aceste cazuri, este recomandat să se consulte medicul înainte de a consuma kiwi sau de a lua suplimente de kiwi.
- Consumul excesiv de kiwi poate duce la iritații ale mucoasei bucale și ale limbii, datorită prezenței unei enzime numite actinidină.
- Poate fi acid și poate provoca reflux gastroesofagian sau alte probleme digestive la unele persoane.
- Consumul de kiwi poate crește riscul de alergii alimentare la copiii cu un istoric familial de astfel de alergii.
- Persoanele care iau medicamente pentru tulburări ale tiroidei ar trebui să consume fructul cu precauție. Aceste fructe conțin goitrogene care pot interfere cu funcția tiroidiană.
Este important să rețineți că aceste precauții și contraindicații sunt specifice persoanelor individuale și că, în general, kiwi este un fruct sănătos și nutritiv care poate fi inclus într-o dietă echilibrată.
Înainte de a face orice schimbare în alimentația dvs., este întotdeauna recomandat să consultați medicul sau un nutriționist calificat