Loboda: proprietati, beneficii, mod de folosire si contraindicatii
Loboda (Atriplex hortensis) este numele dat mai multor plante anuale erbacee din familia Amaranthaceae. In continuare vom descoperi principalele proprietati medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, contraindicatiile si multe alte informatii despre loboda.
Loboda a fost denumita „Atriplex” de catre Pliniu cel Batran (23-79), el descria consumul in alimentatie al plantei denumita ulterior„Atriplex Hortensis”( loboda de gradina).
Planta este originara din Asia Centrala si naturalizata pe scara larga in Canada, Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda si intreaga Europa, cu exceptia Insulelor Britanice si a Europei de Nord.
Loboda: caracteristici generale
Loboda este o planta anuala inalta, cu crestere erecta, care creste de obicei de la 0,6m pana la 1,8 m in functie de soi si de sol.
Se inmulteste prin seminte si se cultiva in gradini atat toamna cat si primavara datorita rezistentei la temperaturi scazute, dar poate aparea si spontan la marginea drumului, pe locuri virane sau parloage.
Prefera de obicei o mare varietate de soluri bine drenate, desi solurile bogate, care retin umiditatea dau o crestere rapida.
Tulpina este erecta, putin ramificata, cilindrica, cu dungi verzi, culoarea de baza este galbuie sau uneori rosiatica.
Frunzele sunt alternative, cele mai joase aproape opuse.
Lama este larg triunghiulara de 5-25 cm lungime si 3-18 cm latime, de culoare verde, rosu-violacee sau usor galbui si usor catifelate la atingere.
Petiolul are aprox. 1-3 mm lungime si sunt usor acide la gust.
Frunzele inferioare de loboda au baza sagetata sau cordata cu marginile intregi sau putin dintate iar frunzele superioare au baza rotunjita, cu marginile intregi.
Loboda infloreste din iulie pana in august, florile sunt mici si discrete de culoare verde sau rosie, care stau in chiorchini pe varful tulpinii.
Florile sunt unisexuale (dioice), cu flori de ambele sexe pe aceeasi planta.
Florile sunt polenizate prin vant.
Florile fertile sunt urmate de achene inchise de caliciul fructului.
Semintele sunt de mici dimensiuni 1,5-3 mm, negre inconjurate de o membrana subtire, galben-pal si isi pastreaza viabilitatea timp de 3 ani.
Loboda: proprietati terapeutice
Planta contine albumina, grasimi, celuloza, vitamine, saruri minerale (potasiu, calciu, fosfor), substante extractive neazotate, pigmenti clorofilieni si carotenoizi .
Loboda are actiune diuretic- depurativa, remineralizanta, emolienta, emetica, calmanta si vitaminizanta.
Loboda: beneficii pentru sanatate
Loboda are capacitatea de a regla digestia alimentelor, poate imbunatati sanatatea rinichilor, intareste sistemul imunitar si creste puterea cardiovasculara.
De asemenea poate detoxifica sangele, poate preveni bolile cronice si anumite tipuri de cancer.
1.Imbunatateste sanatatea digestiva
Ca si alte legume cu frunze, loboda este foarte bogata in fibre alimentare care sunt bune pentru sanatatea digestiva.
Fibrele asigura trecerea lina a alimentelor prin tractul digestiv.
De asemenea ajuta la producerea sucului biliar, care ajuta la digestia alimentelor si a fibrelor, prevenind diverse tipuri de probleme legate de digestie, cum ar fi constipatia.
Mai multe cercetari au dovedit ca, consumul de loboda poate preveni si riscul aparitiei diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, datorita prezentei proprietatilor anticancerigene.
2. Intareste sistemul imunitar
Loboda contine o cantitate insemnata de vitamina C, care este de mare ajutor pentru imunitatea organismului si previne diferite tipuri de boli cauzate de bacterii, virusuri, precum si de alti agenti patogeni.
Vitamina C este un antioxidant puternic, care lupta impotriva radicalilor liberi, si impiedica deteriorarea oxidativa a celulelor sanatoase, prevenind astfel degenerarea maculara si diferite tipuri de cancer legate de radiatii.
Cercetarile au dovedit ca consumul regulat de loboda, poate imbunatati imunitatea, astfel incat sistemul nostru imunitar sa ne protejeze organismul de boli comune precum raceala, gripa, febra, gripa etc.
3. Imbunatateste functionarea rinichilor
Loboda are un usor efect laxativ si diuretic, ceea ce inseamna ca stimuleaza urinarea.
Acest lucru ajuta la purificarea rinichilor si la indepartarea rapida a toxinelor, a sarurilor in exces, a apei si chiar a grasimilor din organism.
4.Previne anemia
Fierul continut de loboda ajuta corpul sa mentina un numar mare de celule rosii din sange; sa mentina hormonii sub control, si de asemenea sa mentina nivelul de hemoglobina din organism.
5. Previne degenerescenta maculara
Acest lucru poate fi cauzat de diverse motive, cum ar fi deficienta anumitor vitamine si antioxidanti din dieta.
Loboda este o sursa puternica de beta-caroten, xantene si luteina.
Bogatia de antioxidanti prezenti in loboda, poate preveni degenerarea maculara a ochilor si poate proteja retina de deteriorarea la nivel celular.
6.Imbunatateste sanatatea oaselor
Loboda este extrem de bogata in diverse tipuri de minerale precum calciu, magneziu, fosfor si mangan.
Toate aceste minerale joaca un rol important in mentinerea oaselor sanatoase, prevenind diferite tipuri de boli ale oaselor precum osteoporoza.
Consumul regulat de loboda poate imbunatati densitatea osoasa, mentine oasele puternice si poate preveni riscul de osteoporoza.
7. Loboda ajuta la reducerea greutatii corporale.
Pentru persoanele aflate intr-un regim de slabire, loboda este un super-aliment.
Avand un continut foarte scazut de calorii consumul regulat de loboda poate scadea aportul zilnic de calorii, ceea ce ajuta la reducerea greutatii corporale.
8.Ochi sanatosi
Loboda contine o cantitate buna de caroteni si antociani, acestia mentin zona ochilor protejata de efectele varstei si ale radicalilor liberi prin prevenirea degenerescentei maculare.
Pe masura ce inaintam in varsta, ochii isi pierd claritatea.
Adaugarea lobodei la dieta zilnica poate fi o modalitate excelenta de a preveni vizitele la oftalmolog.
9.Loboda poate reduce tensiunea arteriala
Diferite studii au dovedit ca consumul regulat de loboda poate reduce tensiunea arteriala, datorita prezentei potasiului din planta.
Potasiul actioneaza ca un vasodilatator, ceea ce inseamna ca scade tensiunea din vasele de sange si ofera o trecere lina a sangelui prin artere.
Astfel sangele se poate misca cu usurinta si reduce tensiunea arteriala; ceea ce ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, infarct, accident vascular cerebral etc.
10. Ofera cantitati insemnate de cupru
Loboda este o sursa buna de fier cupru si zinc, trei minerale care sunt esentiale pentru bunastarea organismului.
Cuprul este important pentru functionarea normala a creierului si si a sistemului nervos, si ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange .
De asemenea este necesar pentru mentinerea tesutului conjunctiv si a pielii sanatoase; formarea globulelor albe ale sistemului imunitar, vindecarea ranilor si comunicarea corecta intre celulele nervoase.
11.Vindeca cancerul
Potrivit unei cercetari publicate in Acta Physiologiae Plantarum Journal, loboda contine anumiti compusi antioxidanti care pot scadea pericolul de dezvoltare a cancerului.
De asemenea pot contracara radicalii liberi care provoaca stres oxidativ in organele si celulele corpului.
De exemplu, nivelurile de antociani si caroteni din loboda ajuta la reducerea semnelor de imbatranire prematura, la imbunatatirea sanatatii ochilor, la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si chiar la prevenirea anumitor mutatii ale celulelor care pot duce la cancer.
Alte beneficii si utilizari ale lobodei in lume
In alte tari, aceasta planta are o serie de beneficii si utilizari traditionale, printre care se numara:
Turcia: In Turcia, loboda este una dintre plantele de baza din bucataria traditionala.
Este adesea folosita in salate, supe si mancaruri cu orez.
De asemenea, se crede ca loboda are proprietati antianemice si ajuta la cresterea nivelului de hemoglobina in sange.
Iran: In Iran, loboda este utilizata ca si planta medicinala pentru tratarea unor afectiuni digestive, precum si pentru a imbunatati functia rinichilor.
De asemenea, este adesea folosita ca si laxativ.
Egipt: In Egipt, loboda este utilizata pentru a trata arsurile pielii si afectiunile respiratorii, precum bronsita si tusea.
De asemenea, se crede ca loboda poate ajuta la tratarea anemiei si a hipertensiunii arteriale.
India: In India, loboda este utilizata ca si planta medicinala pentru tratarea unor afectiuni ale ochilor, precum cataracta si conjunctivita.
De asemenea, este adesea folosita ca si diuretic si pentru a ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange.
China: In China, loboda este utilizata ca si planta medicinala pentru a reduce inflamatia si pentru a trata afectiuni digestive, precum diareea si indigestia.
De asemenea, se crede ca loboda are proprietati antitumorale si ajuta la stimularea sistemului imunitar.
In general, loboda este apreciata in intreaga lume pentru gustul sau delicat si proprietatile sale nutritive.
Este o sursa buna de vitamina C, acid folic si fier, precum si de alte vitamine si minerale esentiale.
In plus, este o planta relativ usoara de crescut, ceea ce o face o alegere populara pentru gradinarii casnici si pentru agricultorii de mici dimensiuni.
Loboda: mod de utilizare
- Frunzele care pot fi rosii, verzi, albe sau violet; sunt folosite in bucatarie in ciorbe, supe, borsuri, diverse tipuri de salate, placinte etc.
- Frunzele pot fi consumate crude sau fierte si se folosesc ca spanacul; au o aroma blanda si se pot amesteca cu frunze de macris pentru a modifica aciditatea acestuia.
- Semintele pot fi macinate si utilizate in supe sau pot fi amestecate cu faina atunci cand faceti paine; acestea sunt o sursa buna de vitamina A.
- Frunzele tinere pot fi consumate crude si folosite ca adaos la salate.
- Frunzele verzi erau folosite pentru a colora pastele in Italia.
Loboda: contraindicatii
Desi loboda (Atriplex hortensis) este o planta comestibila si utilizata in mod traditional ca si planta medicinala, exista anumite contraindicatii si precautii care trebuie luate in considerare.
Acestea includ:
- Interactiuni cu medicamentele. Loboda poate interactiona cu unele medicamente, precum medicamentele pentru diabet sau anticoagulantele, si poate afecta efectul acestora. De aceea, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza loboda, in special daca luati medicamente regulate.
- Toxicitate. Consumul excesiv de loboda poate provoca simptome precum greata, varsaturi si diaree. De asemenea, loboda poate contine cantitati mari de nitrati, care pot fi toxici pentru organismul uman. De aceea, este important sa consumati loboda cu moderatie si sa evitati consumul excesiv.
- Alergii. Unele persoane pot dezvolta alergii la loboda sau la alte plante din familia Amaranthaceae, cum ar fi spanacul si sfecla. Daca ati avut reactii alergice la aceste plante in trecut, este posibil sa aveti o reactie alergica si la loboda.
- Boli renale.Persoanele cu afectiuni renale sau probleme la rinichi ar trebui sa evite consumul de loboda, deoarece aceasta poate contine cantitati mari de potasiu, care pot fi daunatoare pentru rinichi.
- Loboda, la fel ca si spanacul contine niveluri semnificative de acid oxalic. Aceasta inseamna ca persoanele care sufera de pietre la rinichi, litiaza biliara sau guta ar trebui sa evite consumul de loboda in cantitati mari.
Prezenta unei cantitati reduse de saponina in semintele de loboda este otravitoare. Dar rareori sunt daunatoare, deoarece organismul le absoarbe doar putin.
Inainte de a utiliza loboda in orice scop, este intotdeauna recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra si sa luati in considerare contraindicatiile si precautiile mentionate mai sus.