Fasole: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Fasolea comuna (Phaseolus vulgaris), este o planta din America Centrala, cunoscuta pentru fructele sale (pastai) si pentru boabele sale, consumate in zilele noastre in diferite preparate. In urmatoarele randuri vom descoperi principalele proprietati, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, contraindicatiile consumului de fasole si multe alte informatii despre fasole .
Fasolea comună (Phaseolus vulgaris) este o plantă anuală din familia leguminoaselor, originară din America Centrală și de Sud, dar este cultivată în întreaga lume pentru boabele sale comestibile.
Planta are o tulpină care crește în mod obișnuit până la 2 metri înălțime și frunze trifoliate (cu trei frunze) de culoare verde.
Florile sunt mici și de obicei de culoare albă sau roz, iar boabele sunt de formă ovală sau rotundă, cu o dimensiune variabilă în funcție de varietatea plantei.
Există mai multe tipuri de fasole comună, inclusiv cele cu boabe verzi, galbene sau violete, care sunt adesea consumate ca legume proaspete, sau cele cu boabe uscate, care sunt adesea folosite în preparate culinare precum chili, fasole bătută sau fasole uscată.
Fasolea este o plantă care preferă solurile fertile și bine drenate, dar poate fi cultivată într-o gamă largă de condiții climatice.
Exista numeroase specii de fasole, pitice sau cataratoare, si in ziua de azi este cultivata in aproape toate regiunile din lume.
Se dezvolta cu usurinta in solurile bogate.
Radacina sa este fusiforma, ramificata, cu mici nodozitati si fibroasa.
Pastaile contin in jur de 4- 8 boabe.
Fasole: compozitie, calorii, valori nutritionale
Fasolea are in compozitia sa numeroase substante active, cele mai importante fiind urmatoarele:
- Alantoina
- Saponina
- Vitamine (A, C, B9, B4)
- Pectine
- Acizi aminati (arginina, asparagina)
- Tanini
- Fibre celulozice
- Minerale, oligoelemente (calciu, potasiu, magmneziu, sodiu, siliciu, cupru, fier)
- Clorofila
Iată valorile nutriționale medii pentru o porție de 100 de grame de fasole comună fiartă, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA):
- Calorii: 87
- Proteine: 6,0 g
- Grăsimi: 0,5 g
- Carbohidrați: 16,3 g
- Fibre: 6,0 g
- Zaharuri: 0,3 g
Fasolea comună este, de asemenea, o sursă bună de minerale precum fier, magneziu și potasiu, precum și de vitamine B, în special de vitamina B9 (acid folic).
Este, de asemenea, o sursă bună de proteine vegetale, fibre și carbohidrați complecși, ceea ce o face o alegere sănătoasă pentru un stil de viață activ și o dietă echilibrat.
Fasole: proprietati medicinale
Dincolo de proprietatile nutritive interesante, fasolea poseda proprietati diuretice, antiinflamatorii, hipoglicemiante, reglatoare de tranzit si cicatrizante.
Un veritabil atu pentru tulburarile renale, durerile articulare, tranzit, pentru diabetici, pentru pierderea in greutate precum si pentru leziunile cutanate.
Utilizare interna
- Lejer efect laxativ: regleaza tranzitul intestinal. Diminueaza riscurile aparitiei cancerului la colon si esofag
- Efect antioxidant: prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Intareste sistemul osos (prezenta siliciului)
- Efect hipoglicemiant: diabet
- Lejer efect antiinflamator: dureri articulare, artroza, artrita si reumatism
Utilizare externa
- Pe post de cataplasma, fasolea ajuta in tratamentul abceselor, ulceratiilor pielii, eczemelor si panaritiului.
- Calmeaza durerea in cazul unei muscaturi provenite de la un animal domestic.
- Calmeaza sistemul nervos (stres, nervozitate, anxietate)
Fasole: beneficii pentru sanatate
Virtutile medicinale ale fasolei verzi sunt cunoscute inca de la sfarsitul secolului XIX. Calculi renali afectiuni ale vezicii urinare, a rinichilor sau cailor urinare, fasolea verde este alimentul diuretic prin excelenta.
Legumele verzi sunt excelente pentru sanatatea noastra, a adultilor. Usor de cultivat, fasolea verde se degusta fiarta, calda sau rece, sub forma de salata sau supa.
Disponibila de-a lungul intregului an, fasolea este una din cele mai consumate legume din lume.
Pe langa valoarea sa gustativa, fasolea este in egala masura o leguma care ofera numeroase beneficii asupra sanatatii.
Sursa excelenta de fibre, de vitamine din grupa B, este alimentul ideal pentru slabit.
Fasole verde, galbena sau violet, sub toate formele, aceasta are o multime de beneficii.
1.Favorizeaza tranzitul
Fasolea verde are un continut ridicat de fibre, prin urmare favorizeaza tranzitul si limiteaza riscul aparitiei cancerului colorectal.
Este o leguma verde recomandata in caz de constipatie.
2. Pentru pierderea in greutate
Pe langa faptul ca este diuretica, fasolea verde are avantajul ca este satioasa. Astfel putem consuma fasole pentru a ne potoli foamea, mai degraba decat sa consumam alimente grase.
Fasolea verde este excelenta in cadrul unei diete si are un continut sarac de calorii.
3. Recomandata pentru diabetici
Bogata in fibre, este o leguma recomandata persoanelor diabetice, regleaza glicemia diminuand usor nivelul de glucoaza din sange.
4. Recomandata copiilor
Bogata in fier (vitamina B9) fasolea este extrem de recomandata copiilor aflati in perioada de crestere.
Este in egala masura o sursa excelenta de siliciu care joaca un rol esential in formarea osoasa.
Consumata cruda sau fiarta, aceasta este o sursa de magneziu si vitamina B2 pentru femei si de fier pentru barbati.
5. Ideala impotriva bolilor cardiovasculare
Aportul de fibre continute de fasolea verde permite prevenirea riscului de adezvolta o boala cardiovasculara, in special datorita prezentei fibrelor solubile si nesolubile.
6. Lupta cu artroza
Fasolea verde are un continut bogat de potasiu, care joaca un rol important in circulatia sanguina. Este in egala masura bogata in fier si in vitamine ceea ce ne ajuta sa ne pastram in forma.
Fasole: mod de utilizare
1. Suc de fasole verde
S-a dovedit faptul ca sucul de fasole verde este recomandat persoanelor care sufera de diabet.
Combinata cu varza de Bruxelles, contine o serie de elemente care asigura secretia normala de insulina.
Pentru sucul de fasole verde se vor alege pastaile tinere care au inca bobul neformat ( boabele sunt toxice si pot provoca deranj stomacal, si mai apoi se dau prin storcatorul de fructe.
Diabeticilor li se recomanda minim un litru de suc de fasole verde, combinat cu apa distilata, suc de morcov, varza de Bruxelles si laptuci.
2. Decoct din pastai verzi
Se adauga trei linguri de teci la aproximativ 750 ml de apa, se lasa la fiert timp de 20 de minute si se bea in 3 reprize de-a lungul intregii zile.
3 . Decoct din teci uscate
Un alt decoct se poate realiza din teci uscate. In acest caz , se adauga o lingura de teci la un litru de apa rece.
Se lasa la fiert aproximativ 20-25 de minute si se beau 2-3 cani pe zi din acest amestec obtinut.
Citeste si reteta : Fasole verde scazuta: reteta de fasole verde scazuta cu usturoi
Fasole: contraindicatii
Deși fasolea comună are numeroase beneficii pentru sănătate și este o sursă importantă de nutrienți, există câteva contraindicații și precauții care trebuie luate în considerare atunci când se consumă această leguminoasă:
- Flatulența: consumul de fasole comună poate duce la formarea excesivă de gaze intestinale, ceea ce poate provoca flatulență și disconfort abdominal. Aceasta poate fi evitată prin consumul moderat de fasole și prin înmuierea și gătirea corespunzătoare a acestuia.
- Boli digestive: persoanele cu boli digestive cum ar fi sindromul de colon iritabil sau boala Crohn ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma fasole, deoarece aceasta poate agrava simptomele acestor boli.
- Intoleranță la fasole: unele persoane pot fi alergice sau intolerante la fasole. Aceasta poate duce la simptome precum erupții cutanate, mâncărime, umflături sau dificultăți respiratorii. În astfel de cazuri, este important să se evite consumul de fasole și să se consulte un medic.
- Interacțiuni cu medicamente: fasolea poate afecta absorbția unor medicamente, cum ar fi medicamentele pentru diabet sau medicamentele anticoagulante. Prin urmare, este important să se discute cu un medic înainte de a consuma fasole în mod regulat, dacă se ia medicamente pentru alte afecțiuni.
- Nu se recomanda consumul de boabe de fasole crude, acestea contin fazeolina, o substanta care se dovedeste extrem de toxica pentru organism, dar care va fi distrusa in timpul gatirii.
- Pastaia de fasole este contraindicata in caz de inflamatie intestinala si femeilor insarcinate sau care alapteaza.
În general, consumul moderat de fasole comună este sigur și benefic pentru sănătate, dar este important să se țină cont de aceste precauții și contraindicații, în special în cazul unor afecțiuni medicale existente