Ciuperci: proprietati nutritionale, beneficiile consumului de ciuperci si contraindicatii
Ciuperca (Agaricus bisporus) este cea mai cunoscuta si una dintre cele mai consumate ciuperci din lume. Aceasta ciuperca alba (Champignon) este una din putinele specii care pot fi cultivate; de aceea este cea mai comercializata si poate fi gasita in magazine tot timpul anului. In urmatoarele randuri vom trece in revista principalele proprietati nutritionale, beneficiile consumului de ciuperci pentru organism si sanatate, contraindicatiile si multe alte informatii despre ciuperci.
Cultivarea sa comerciala in Europa a inceput in Franta in secolul al XVII-lea.
Ciuperci Champignon: calorii si valori nutritionale
Ce contin ciupercile Champignon
La jumatatea distantei dintre lumea animala si cea vegetala, ciupercile albe au un continut scazut de calorii si zahar.
De asemenea, contin proteine ( 2,7 g intr-o portie de 100 g), vitamina D si sunt o sursa de vitamina B12.
Ca atare sunt considerate benefice pentru cei care urmeaza diete pe baza de plante.
Ce vitamine contin ciupercile? Adevarata sa bogatie consta in vitaminele B ( B2, B3, B1, si acid folic) care acopera 45%, 42%, 15%, si 18% din necesarul zilnic recomandat, sporind apararea organismului.
Continutul de potasiu (418 mg in 100 g) imbunatateste retentia de lichide, iar aportul bun de fosfor (27%) favorizeaza activitatea intelectuala.
Mai contin fier, cupru si seleniu, acest ultim mineral exercita o activitate anticancerigena dovedita.
In plus ciuperca este satioasa si te ajuta sa slabesti.
Beneficiile consumului de ciuperci
Beneficiile nutritionale variaza in functie de tipul de ciuperca, dar in general sunt o sursa buna urmatorii nutrienti:
1. Antioxidanti
Antioxidantii protejeaza organismul de radicalii liberi daunatori care pot provoca boli de inima si cancer.
De asemenea, protejeaza organismul impotriva daunelor provocate de imbatranire si intaresc sistemul imunitar.
Ciupercile sunt bogate in antioxidantul numit seleniu, ele sunt cea mai buna sursa de mineral dintre produse.
2. Beta glucan
Beta glucanul este o forma de fibre alimentare care este asociata cu sanatatea inimii si imbunatatirea colesterolului.
De asemenea ajuta corpul sa regleze glicemia, reducand riscul de diabet de tip 2.
Se crede ca stridiile si ciupercile shiitake au cei mai eficienti beta glucani.
3.Vitaminele B
Ciupercile sunt bogate in vitaminele B: riboflavina, niacina si acid pantotenic. Combinatia ajuta la sanatatea inimii.
Riboflavina este buna pentru celulele rosii din sange, niacina este buna pentru sistemul digestiv si mentinerea sanatatii pielii, iar acidul pantotenic ajuta organismul sa produca hormonii de care are nevoie si este bun pentru sistemul nervos.
4. Cupru
Cuprul este important pentru unele procese din organism, cum ar fi mentinerea oaselor si a nervilor sanatosi, dar ajuta si la producerea celulelor rosii din sange, care sunt folosite pentru afurniza oxigen in tot corpul.
O portie de ciuperci ( o cana) poate furniza aprox. o treime din doza zilnica recomandata de cupru, chiar si daca sunt gatite.
5. Potasiu
Potasiul este extrem de important atunci cand vine vorba de functia inimii, musculare si nervoase.
Ciuperci: beneficii pentru sanatate
1. Ciupercile previn cancerul
Importanta ciupercilor in alimentatie: cel mai interesant avantaj al consumului regulat de ciuperci este, fara indoiala puterea sa anticancerigena.
Cercetari recente indica faptul ca actiunea sa asupra cancerului se datoreaza bogatiei sale in doua principii fundamentale: seleniul si un anumit inhibitor de aromataza.
Unele studii sugereaza ca ciupercile contin o substanta care dezactiveaza aromataza, o enzima implicata in producerea de estrogeni, care poate avea efecte cancerigene la femeile aflate in post menopauza.
Studii relevante privind rolul acestei aromataze ca inhibitor de crestere in cancerele de san metastatice, au fost prezentate la un congres al Societatii Americane de Oncologie Clinica.
Aceasta inhibitie realizeaza o distrugere estrogenica mai mare chiar si decat cea obtinuta prin indepartarea ovarelor.
Rolul seleniului este cunoscut ca antioxidant valoros si distrugator al radicalilor liberi, care ataca celulele si pot ajunge sa declanseze procese canceroase.
In acelasi mod, functioneaza impreuna cu vitamina E pentru a elimina substantele toxice si metalele grele acumulate in organism, precum cadmiul sau plumbul.
Desi cercetarile sunt incurajatoare, majoritatea studiilor s-au concentrat pe efectele compusilor ciupercilor albe.
Nici un studiu nu a evaluat in mod specific efectele consumului de ciuperci albe asupra cancerului, asa ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a verifica aceste afirmatii.
2. Sanatatea inimii
Stresul oxidativ, inflamatia si nivelurile ridicate de colesterol si trigliceride sunt strans legate de bolile de inima, iar continutul de ergotioneina si beta glucan al ciupercilor albe poate ajuta la reducerea acestui risc.
Beta glucanul este un tip de fibra solubila care scade nivelul colesterolului din sange, prin capacitatea sa de a forma o substanta asemantoare gelului atunci cand este digerata.
Apoi capteaza trigliceridele si colesterolul, impiedicand absorbtia acestora.
Cercetarile sugereaza ca ergotioneina poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride dupa masa.
Un studiu pe 10 barbati, a constatat ca consumul unei linguri (16 grame) de pudra de ciuperci, ca parte a unei mese, a redus semnificativ nivelul trigliceridelor din sange in comparatie cu grupul de control 14 27).
Cercetatorii au atribuit acest lucru continutului de ergotioneina al pudrei, aceasta poate ajuta la inhibarea placii arteriale care poate duce la hipertensiune arteriala si accident vascular cerebral.
3.Intaresc sistemul imunitar
Pe de alta parte, datorita beta-glucanilor sai, ciuperca actioneaza ca un aplificator al sistemului imunitar.
De fapt, prezinta mari asemanari cu ciupercile chinezesti considerate curative, precum shiitake, folosite din cele mai vechi timpuri pentru capacitatea sa de regenerare celulara.
4. Alte beneficii potentiale ale ciupercilor:
- Controlul zaharului din sange. Polizaharidele din ciupercile albe pot ajuta la scaderea nivelului zaharului din sange si la imbunatatirea rezistentei la insulina.
- In prezent, s-a descoperit ca acest tip de ciuperci maresc productia de interferon, care este folosit pentru remiterea bolilor precum SIDA
- De asemenea fibra alimentara aciupercilor este benefica pentru prevenirea afectiunilor intestinale, inclusiv a cancerului de colon, si are un efect satiant foarte potrivit pentru regimurile de slabire.
- Datorita acestei bogatii in seleniu, expertii in nutritie puncteaza ciuperca ca fiind un aliment potrivit pentru sanatatea prostatei, precum si pentru combaterea imbatranirii premature, arterioscerozei, artritei reumatoidale, osteoporozei, infertilitatii sau acneei.
Ciuperci: contraindicatii si efecte adverse
Deși ciupercile champignon sunt o sursă sănătoasă de nutrienți și sunt consumate frecvent în alimentație, există anumite situații în care ar trebui evitate sau consumate cu precauție:
- Alergie sau sensibilitate la ciuperci. Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la ciuperci, inclusiv la ciupercile champignon. În astfel de cazuri, evitarea ciupercilor este recomandată.
- Probleme digestive. Unele persoane pot avea dificultăți în digerarea ciupercilor, ceea ce poate cauza probleme digestive precum flatulență, balonare sau diaree. În aceste cazuri, limitarea consumului de ciuperci poate ajuta la evitarea simptomelor.
- Interacțiuni medicamentoase. Există anumite medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru tratamentul diabetului sau al hipertensiunii arteriale, care pot interacționa cu ciupercile. În astfel de cazuri, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma ciuperci champignon în mod regulat.
- Nu se recomanda consumul de ciuperci seara, proteinele pe care le contin sunt mai greu digerabile decat cele din carne.
- Nu trebuie sa consume ciuperci persoanele care sufera de afectiuni hepatice, pancreatice sau gastrointestinale.
- Evitati sa culegeti ciuperci din padure. Unele specii de ciuperci produc toxine rezistente la caldura, pe care nici gatirea indelungata nu le poate distruge, provocand otraviri grave, uneori mortale.
Este important să consultați medicul dumneavoastră înainte de a adăuga ciupercile champignon în alimentația dumneavoastră, mai ales dacă aveți anumite probleme de sănătate sau luați medicamente
Se spune ca ciupercile se pot verifica daca sunt bune de consum astfel:
- Se introduce o lingurita de argint in vasul unde se gatesc ciupercile, daca lingurita se oxideaza, ciupercile sunt otravitoare.
- Se pune patrunjel verde in oala unde se gatesc ciupercile, daca acesta isi schimba culoarea, nu sunt bune de consu