Banana: informatii despre banane, calorii, beneficii si dezavantaje
Banana este fructul bananierului, o planta ierboasa din genul Musa, care deseori este confundat cu un arbore, si face parte din familia Musaceae. Banana este un fruct cu o aroma si un gust dulce inconfundabil, datorita acestui fapt se numara printre cele mai consumate si indragite fructe. In continuare vom descoperi proprietatile si beneficiile bananei, astfel incat sa cunoasteti toate informatiile despre banane, caloriile, contraindicatiile si cum acest fruct poate contribui la sanatatea organismului dumneavoastra.
Istoria bananelor este una foarte interesantă și diversă, începând cu originea lor în Asia de Sud-Est și ajungând la popularitatea globală pe care o au astăzi.
Înainte de a fi aduse în Europa și în restul lumii, bananele erau consumate de mii de ani în regiunile tropicale ale Asiei de Sud-Est și ale Africii.
Cea mai veche referință la banane a fost găsită în scrierile din India, datând de peste 6000 de ani în urmă.
În secolul al XV-lea, portughezii au introdus bananele în Europa, dar acestea au devenit populare abia în secolul al XIX-lea, când transportul maritim a devenit mai accesibil.
Prima țară care a importat banane în cantități mari a fost Statele Unite ale Americii, în anii 1870.
Bananele nu au fost mereu atât de populare, deoarece acestea se stricau rapid după recoltare.
În anii 1920, o companie americană numită United Fruit Company (acum cunoscută sub numele de Chiquita Brands International) a descoperit o modalitate de a transporta bananele cu vaporul, astfel încât acestea să ajungă în stare proaspătă la consumator.
În prezent, bananele sunt cultivate în peste 100 de țări, cu o producție globală de aproximativ 114 milioane de tone anual.
Cele mai mari producători de banane sunt India, China și Filipinele.
Bananier: descrierea plantei
Bananierul (Musa spp) este un gen de planta erbacee, si face parte din familia Musaceae care cuprinde aprox. 70 de specii de plante.
Desi inaltimea lor este asemanatoare arborilor, tulpina bananierilor nu este una lemnoasa, ea fiind alcatuita din petiolurile frunzelor.
Frunzele bananierului sunt mari, ascutite si au o lungime de pana la 70 cm.
Sunt intregi, simple si se desfac in fire odata cu imbatranirea plantei.
Inflorescentele au forma conica, cresc in varful tulpinilor si se dezvolta doar la plantele mai mari de 3 ani.
Bananele sunt fructe de forma alungita, usor curbata si cresc in bananier grupate in ciorchini mari.
Coaja este de culoare galbena, verde sau rosie in functie de specie si este usor de desprins.
Partea interna este o pulpa amilacee cu gust dulce si consistenta in general fondanta.
Fructele (bananele) se coc pe parcursul verii si sunt comestibile.
La noi in tara, bananierul poate fructifica doar in conditii de sera, iar in apartament poate fi intalnit doar ca planta decorativa.
Calorii banane: ce contine banana
Conform United States Department of Agriculture (USDA), următoarele sunt valorile nutriționale pentru o banană medie (aproximativ 118 g):
- Calorii: 105
- Grăsimi: 0,4 g
- Sodiu: 1 mg
- Carbohidrați: 27 g
- Fibre: 3,1 g
- Zaharuri: 14,4 g
- Proteine: 1,3 g
- Vitamina C: 10,3 mg
- Vitamina B6: 0,4 mg
- Potasiu: 422 mg
- Fier: 0,3 mg
- Calciu: 6 mg
- Magneziu: 31 mg
Bananele sunt o sursă bună de carbohidrați, fibre și potasiu, dar au și un conținut semnificativ de zaharuri. Ele conțin, de asemenea, vitamina C și vitamina B6, precum și cantități mai mici de fier, calciu și magneziu
Proprietatile bananelor
Banana este bogata in carbohidrati, in special in zaharuri simple daca este coapta.
Aceste zaharuri, glucoza, zaharoza si dextroza constituie o sursa rapida de energie, prin urmare consumul bananelor este ideal pentru recuperarea nutrientilor dupa efort fizic.
In plus banana este saraca in proteine si grasimi, fara colesterol. Dintre mineralele pe care le contine se remarca potasiul, acesta ajungand la 382mg/100 g. si magneziul.
Ce vitamine contine banana? In ceea ce priveste vitaminele este bogata in beta-caroten, vitamina C, e si acid folic, cu un continut de fibre de 3%.
Beneficiile bananei
Insa dincolo de savoarea oferita de acest fruct, se ascund o multime de beneficii importante pentru sanatate.
Printre beneficiile pe care le ofera banana sunt:
1.Banana, scade tensiunea arteriala
Datorita concentratiei de potasiu, banana este eficienta in reducerea hipertensiunii arteriale. O banana contine aproximativ 15% din necesarul zilnic de potasiu al unui adult.
2.Banana sursa buna de energie
Prin continutul sau de vitamine B, acid folic, carbohidrati si potasiu, banana ofera o combinatie ideala pentru a produce energie si pentru a o recupera.
Daca consumi o banana dupa ce faci miscare, nu doar ca recuperezi energie ci creste si rezistenta.
Vitaminele din grupa B sunt esentiale in preocesul de producere al energiei, ajutand si la protejarea sistemului imunitar.
3.Banana combate constipatia
Bananele verzi (necoapte) au un continut ridicat de amidon, pectine si carbohidrati, care imbunatatesc tranzitul intestinal și reduc riscul de cancer de colon.
Cu toate acestea pot provoca aerofagie si o oarecare indigestie.
Dimpotriva, bananele coapte sunt recomandate in caz de diaree, deoarece au proprietati calmate pentru mucoasa digestiva.
4.Banana calmeaza arsurile la stomac
Alcalinitatea bananei ajuta la combaterea aciditatii gastrice, mai ales daca este bine coapta si se consuma inainte de masa.
Consumul unei banane coapte este un remediu simplu si eficient pentru cresterea rezervelor alcaline ale organismului si reducerea nivelului de aciditate.
5.Nefrita si pietre la rinichi
Continutul sau de sodiu , combinat cu prezenta ridicata a potasiului previne retentia de lichide si formarea edemului de aceea este recomandata in cazurile de nefrita si pietre a rinichi.
6.Bananele bune pentru slabit
Continutul de fibre al bananelor poate favoriza pierderea în greutate prin cresterea senzației de satietate și reducerea poftei de mâncare.
Cu toate acestea, continutul ridicat de carbohidrati din banane le face inadecvate pentru dietele cu conținut scazut de carbohidrati.
7. Banana pentru diabetici
Consumul unei cantitati moderate de banane nu ar trebui să crească semnificativ nivelul zaharului din sange.
Cu toate acestea, diabeticii ar trebui să fie atenti la bananele complet coapte.
Banane: contraindicatii
In general, bananele sunt considerate un aliment sănătos și nu există prea multe contraindicații pentru consumul lor.
Cu toate acestea, există câteva situații în care ar trebui să aveți grijă sau să evitați consumul de banane:
- Dacă sunteți alergic la banane sau la alte fructe, cum ar fi avocado sau kiwi, trebuie să evitați consumul lor. Alergiile la banane sunt rare, dar pot fi severe și pot cauza reacții alergice grave.
- Persoanele cu diabet zaharat trebuie să fie atente la consumul de banane, deoarece acestea conțin carbohidrați și zahăr natural. În general, este recomandat să măsurați nivelul de zahăr din sânge înainte și după consumul de banane și să le consumați în cantități moderate.
- Persoanele cu probleme digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil, ar trebui să evite consumul de banane foarte coapte sau verzi, deoarece acestea pot fi greu de digerat.
- Persoanele care iau medicamente pentru tensiune arterială ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a consuma banane în cantități mari, deoarece acestea conțin potasiu, care poate interacționa cu anumite medicamente.
- Persoanele care suferă de insuficiență renală trebuie să consulte medicul înainte de a consuma banane în cantități mari, deoarece acestea conțin potasiu, care poate afecta funcția renală.
În concluzie, bananele sunt un aliment sănătos și gustos, dar trebuie să aveți grijă să le consumați în cantități moderate și să evitați dacă aveți o alergie la ele sau aveți anumite probleme de sănătate
Rezumat
La fel ca majoritatea fructelor, bananele sunt foarte sănătoase si foarte nutritive, acestea conțin fibre, potasiu, vitamina C, vitamina B6 si cativa alti compusi benefici ai plantelor.
Acesti nutrienti pot avea o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi pentru sănătatea digestivă și a inimii.
Deși bananele nu sunt adecvate pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și pot provoca probleme unor diabetici, în general sunt un aliment incredibil de sănătos.