Grasimile trans: de ce sa le evitati si unde se ascund
Grasimile vegetale sunt in general mai sanatoase, dar procesarea lor produce grasimile trans daunatoare.
Astazi aproape toata lumea este familiarizata cu cele doua tipuri de grasimi : saturate si nesaturate.
Excesul de grasimi saturate este legat de cresterea nivelului de colesterol din sange iar cele nesaturate sunt considerate sanatoase pentru inima si artere.
In ultima vreme o noua clasificare a castigat importanta din punct de vedere nutritional.
Distinctia dintre grasimile cis si grasimile trans.
Grasimile cis sunt modul absolut majoritar in care grasimile sunt prezente in natura, si in alimentele naturale.
Grasimile trans pot fi gasite in procente foarte mici in unele alimente naturale (lapte si carne 3- 5 %) dar mai ales sunt rezultatul unor procesari la care sunt supuse grasimile naturale.
Principala procesare este hidrogenarea, utilizata de industria alimentara pentru a modifica textura grasimilor, si a facilita prepararea produsului alimentar.
Prin urmare grasimile trans pot fi prezente in cantitati variabile, intr-un numar mare de produse care sunt consumate in mod obisnuit.
Aceste sunt: paine, chifle, fursecuri, produse de patiserie, produse de patiserie industriale, tartine, margarine, inghetate, si produse precoapte si preprajite.
Ce este o grasime trans ?
„Trans” se refera la configuratia biochimica a moleculei de grasime.
Natural acizii grasi nesaturati au o structura ” cis”, atomii de hidrogen ai fiecarei legaturi duble sunt pe aceeasi parte.
Unele legaturi duble intra intr-o configuratie trans odata cu hidrogenarea, atomi de hidrogen pe laturile opuse ale fiecarei legaturi duble.
Cum a aparut acest tip de grasime?
Cu ani in urma industria alimentara folosea grasimi animale( unt, untura, seu)
Cand s-a stiut ca grasimile si colesterolul sau saturat cresc colesterolul LDL au fost cautate alternative mai sanatoase.
Au inceput apoi sa fie utilizate uleiuri partial hidrogenate, dar efectele lor negative nu erau inca cunoscute.
Grasimile trans- risc cardiovascular
Deoarece s-a demonstrat ca sunt mai daunatoare decat grasimile saturate, prezenta in crestere a acestui tip de grasimi in dieta a ingrijorat expertii si
autoritatile din domeniu sanatatii.
Grasimile trans nu doar cresc LDL sau „colesterolul rau” intr-o proportie similara cu grasimile saturate, ci si scad HDL sau „colesterolul bun”.
In plus acestea cresc concentratiile de trigliceride si lipoproteine A, legate de riscul de infarct miocardic.
Acestea au dus la recomandari restrictive cu privire la consumul sau.
Expertii recomanda ca aportul dumneavoastra sa nu depaseasca 1% din totalul caloriilor zilnice.
La o dieta de 2000 de calorii aceasta reprezinta 2,2 g.
De unde stii daca un produs are grasimi trans
Daca uleiurile sau grasimi partial hidrogenate apar ca ingrediente pe ambalaj, acestea contin grasimi trans.
Dar cantitatea depinde de gradul de hidrogenare, iar aceste informatii sunt cunoscute doar de producator.
Deci alegeti produsele care nu includ expresia „partial hidrogenat”.
Puteti calcula cantitatea de grasimi trans?
In Romania nu. Danemarca, Elvetia, Austria si Islanda sunt sigurele tari Europene care impun o limita a grasimilor trans la 2%.
In Statele Unite Food and Drug Administration (FDA) a cerut companiilor alimentare sa specifice cantitatea de grasimi trans pe eticheta.
Se poate evita consumul acestora?
Grasimile trans sunt prezente pentru costul lor scazut in aproape 40% din alimentele consumate in mod obisnuit.
Dar acesta este un pericol care poate fi evitat. Intr-o dieta planificata din alimente de baza, proaspete, naturale si de calitate prezenta sa va fi foarte redusa.
Poate prajirea sa produca grasimi trans?
Hidrogenarea industriala a grasimilor vegetale este cel mai comun proces prin care acizii grasi devin trans.
Dar si prajirea interna prost facuta, le poate transforma in trans.
Din acest motiv este recomandat sa folositi ulei de masline extravirgin, sa nu depasiti 180 grade Celsius, si sa nu reutilizati uleiul de mai mult de 2-3 ori.
Este obisnuit sa consumi mai mult?
New England Journal of Medicine stabileste limita pentru efectele adverdse care incepe de la 2 g pe zi. O cantitate care este foarte usor de depasit, exista portii de cartofi prajiti care tripleaza aceasta limita.
Grasimile trans sunt prezente in margarine?
Unele marci au optimizat productia si au redus grasimile trans la mai putin de 1 %.
Acest lucru nu trebuie sa ne faca sa uitam, ca margarina nu este un produs de baza ci unul complementar, si ca grasimea adaugata prin excelenta este uleiul de masline virgin. Ulei de masline- proprietati, beneficii si mod de utilizare