Ceai de musetel: proprietati, beneficii, mod de folosire si contraindicatii
Musetelul (Matricaria chamomilla) este una dintre cele mai cunoscute si mai utilizate plante medicinale. Poate fi intalnita in gradini, in parcuri, pe marginea drumurilor, pe ogoarele din zona de campie, pe pajistele montane. Cunoscuta in popor ca matricea, marariul-cainelui, moruna, romanita buna, musetel de camp, mositel sau romasca, planta de musetel are efecte tamaduitoare asupra multor afectiuni interne si externe.
Uleiurile volatile, substanele flavonoide si acidul salicilic pe care le are planta de musetel in compozitie actioneaza ca un panaceu asupra organismului. Florile de musetel pot fi utilizate pentru tratarea afectiunilor externe sub forma de cataplasme, gargara, clisme, bai si comprese si intern sub forma de ceaiuri si infuzii.
Musetel: caracteristici generale
Musetelul este o planta erbacee anuala ce se regaseste in flora spontana in zonele cu clima temperata. Atinge inaltimea de 20-60 cm si prezinta multe ramificatii. Florile sunt grupate in capitule terminale. Marginile capitulelor sunt ocupate de flori albe, linguate, in centru se gasesc flori tubuloase, hermafrodite, de culare galben-aurii.
In scop terapeutic sunt utilizate doar capitulele florale cu pedunculul de cel mult un centimetru. Florile trebuie recoltate in plina zi dupa ce a trecut roua de dimineata. Recoltarea se realizeaza cand florile sunt complet desfacute pentru a beneficia maximum de uleiuri pe care acestea le contin.
Musetel: compozitie, proprietati, beneficii
Musetelul are in compozitie cantitati generoase de ulei volatil, este bogat in chamazulena, substante amare de natura sescviterpenica, flavonoide, substante cumarinice, colina, mucilagii, acid salicilic, fitosteroli, substante glicozidice, acid clorogenic, acizi grasi, camilina, vitamine, saruri minerale si bisabolol.
Preparatele ce au in compozitie musetel au proprietati antispastice, antiinflamatorii, carminative, antialergice, epitelizante, relaxante, cicatrizante. De asemenea s-a demonstat ca are actiune deosebita asupra toxinelor bacteriene, in special asupra stafilococilor si a streprococilor. Musetelul are actiune deosebita si asupra sistemului imunitar, ajutandu-l sa combata bolile sezoniere.
Musetelul are efecte terapeutice deosebite:
1. Este eficient in tratarea colicilor, a crampelor, a durerilor abdominale si a balonarilor. Poate fi utilizat pentru a calma colicile bebelusilor. Uleiurile esentiale ce se regasesc in compozitia musetelului au efecte antispastice si antiinflamatoare, deci ceaiurile de musetel sunt eficeinte in tratarea balonarilor si a spasmelor intestinale.
2. Substantele din compozitia musetelului actioneaza ca analgezice si de aceea au efecte deosebite in combaterea durerilor dentare si a afectiunilor pelviene. Gingivitele, abcesele dentare, stomatitele si aftele pot fi tratate cu infuzii din ceai de musetel.
3. Amigdalita si durerile in gat pot fi ameliorate cu gargare de ceai de musetel. Efectele antiseptice si antiinflamatoare se observa rapid in astfel de situatii.
4. Afectiunile de sezon, gripa, guturaiul, virozele, pot fi combatute cu ajutorul ceaiului de musetel. Acesta intareste sistemul imunitar, ajutandu-l sa lupte mai usor cu germenii. Totodata substanele cu efect antibacterian si detoxifiant intaresc organismul ajutandu-l sa se regenereze mai repede.
5. Insomnia si anxietatea pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului de musetel. O canuta de ceai consumata cu 30-40 de minute inainte de somn are efecte neasteptate. Ajuta la relaxarea musculara si detensionare nervoasa, fapt pentru care va puteti bucura de somn odihnitor.
6. Infuzia de musetel are efecte exceptionale asupra tenului. Pielea este curatata si hidratata in timp ce substantele din compozitia musetelului actioneaza ca cicatrizant asupra zonelor cu probleme (eczeme, acnee, iritatii).
7. Durerile menstruale si diareea sunt tratate cu ajutorul ceaiului de musetel. Se recomanda ceaiul obtinut din 40 g de flori uscate oparite in 100 ml de apa. Efectele antispastice sunt resimtite in scurt timp dupa ce este consumat.
Musetel: mod de utilizare si remedii
1. Pentru uz intern se pot realize infuzii de musetel obtinute din 2-3 linguri de flori uscate adaugate peste 300 ml de apa clocotita. Pentru efect maxim florile trebuie lasate la infuzat 10-15 minute. Solutia obtinuta se filtreaza si se bea cu inghitituri mici cand atinge temperatura optima de 37-40 de grade celsius.
2. Gargara cu infuzie concentrata este eficienta in specil persoanelor care sufera de amigdalita, inflamatii ale gatului sau pur si simplu pentru dezinfectarea gurii. Solutia conentrata se obtine prin oparirea a 4 linguri de flori de musetel in 100 ml de apa. Infuzia astfel obtinuta poate fi utilizata cand ajunge la temperatura corpului sau rece.
3. Pentru uz extern pot fi folosite cataplasmele cu flori oparite si compresele sterile imbibate in solutie concentrata de musetel. Cataplasmele cu flori de musetel pot vindeca urmele de acnee, hemoroizii externi si ulcerele varicoase externe. Compresele mai sunt utilizate si pentru curatarea si hidratarea tenului.
Florile de musetel sunt ingredient principal in industria cosmetica. Cremele tratament pentru piele si par sunt extrem de apreciate de doamnele si domnii din intreaga lume.
Unguente din musetel pot fi obtinute si acasa prin amestecarea florilor de musetel ( 500 g de flori) cu grasime de porc (100 g) adusa la punctul de fierbere. Preparatul se lasa peste noapte la odihnit, dupa care se topeste si se filtreaza. Substanta rezultata poate fi utilizata pentru hidratarea pielii.
Musetel: contraindicatii si reactii adverse
- Musetelul este una dintre plantele ce nu trebuie administrate in exces in timpul sarcinii pentru ca exista riscul sa afecteze fatul.
- Nu trebuie utilizat nici in perioada de alaptare pentru ca poate modifica metabolismul bebelusului.
- Inainte sa folositi remediile pe baza de musetel in timpul sarcinii trebuie sa consultati medicul dumneavostra.
- Persoanele care sufera de astm bronsic si alergii sezoniere trebuie sa consume cu precautie preparatele ce au in compozitie flori de musetel.