Ceapa: proprietati, beneficii, remedii cu ceapa si contraindicatii
Inca de la inceputul civilizatiei, ceapa (Allium cepa) a reprezentat o parte importanta a dietei noastre. In acest articol veti descoperi aproape totul despre ceapa; proprietatile medicinale, beneficiile pentru sanatate, remediile cu ceapa, cum se prepara un ceai de ceapa pentru tuse si raceala, ce boli vindeca, contraindicatiile si multe alte informatii despre ceapa.
Ceapa: aliment si medicament
In Evul Mediu, doctorii prescriau ceapa pentru a trata durerile de cap, muscaturile de sarpe, si caderea parului.
Cercetatorii au descoperit ca aceasta leguma, contine oxidanti care ajuta la blocarea avansarii formelor incipiente de cancer si la scaderea colesterolului.
Persoanele care consuma multa ceapa sau legume din familia acesteia, prezinta un risc scazut la o boala precum cancerul.
Dupa o perioada in care a fost considerata un aliment modest si chiar ocolita din cauza gustului ei intepator, ceapa a devenit ingredientul nelipsit din majoritatea retetelor.
Aceasta da gust mancarurilor fade si transforma o masa obisnuita intr-o cina eleganta. Iubitorii cepei din intreaga lume, au descoperit ca aceasta leguma poate fi prajita, fiarta, coapta, murata… si lista poate continua.
Despre ceapa
Aceasta leguma are o istorie interesanta si se crede ca originea ei este din Asia, desi pare posibil ca ea sa fi crescut salbatic pe fiecare continent.
Datand inca din anii 3500 i.Hr., ceapa este un aliment care nu se strica pe timpul iernii. Stramosii nostri au recunoscut rezistenta in timp a acestei legume si au inceput sa o cultive ca hrana.
Leguma a devenit mai mult decat un aliment dupa ce a ajuns in Egipt. Vechii egipteni o venerau, credinta lor fiind aceea ca forma ei sferica si inelele concentrice simbolizeaza eternitatea.
Dintre toate legumele a caror imagine a fost recreata de artistii egipteni din metale pretioase, numai ceapa a fost facuta din aur, deci o adevarata onoare pentru o leguma cu un inceput atat de umil.
Popularitatea acesteia a ajuns si in Grecia antica, unde atletii consumau mari cantitati, tocmai pentru capacitatea ei de a purifica sangele.
Dupa ce romanii au cucerit Grecia antica, ceapa a devenit esenta dietei romane. Gladiatorii erau spalati cu suc de ceapa pentru a li se intari muschii.
Ceapa: proprietati medicinale
Proprietatile terapeutice si medicinale ale cepei sunt antibiotice, antiinflamatoare, antiseptice (luptă împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella), infecţii la nivelul tractului urinar, antimicrobiene şi carminative.
Leguma este bogata in nutrienti, ceea ce inseamna ca e saraca in calorii, dar bogata in vitamine si minerale.
Ce contine ceapa: calorii si valori nutritionale
Conform bazei de date a Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), ceapa (Allium cepa) are următoarele valori nutritive și calorice pentru o porție de 100 de grame:
- Calorii: 40
- Proteine: 1,1 grame
- Grăsimi: 0,1 grame
- Carbohidrați: 9,3 grame
- Fibre: 1,7 grame
- Zahăruri: 4,2 grame
- Minerale: potasiu (146 mg), fier (0,21 mg), magneziu (10 mg), fosfor (29 mg) și calciu (23 mg)
- Vitamine: vitamina C (7,4 mg), acid folic (19 mcg) și vitamina B6 (0,12 mg)
Ceapa este o legumă săracă în calorii, dar bogată în nutrienți, cum ar fi fibrele, vitamina C și potasiul. De asemenea, conține antioxidanți și compuși cu proprietăți antiinflamatorii, ceea ce o face o alegere sănătoasă pentru o alimentație echilibrată
Ceapa: beneficii pentru sanatate
Ceapa roșie este bogată în antociani, acestia sunt pigmenți puternici ai plantelor care pot proteja împotriva bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer și a diabetului.
Beneficiile cepei pentru sanatate sunt numeroase, printre cele mai importante amintim:
1.Sanatatea inimii
Aceasta conține antioxidanti și compusi care combat inflamatia, scad trigliceridele și reduc nivelul de colesterol – toate acestea pot reduce riscul bolilor de inimă.
Proprietatile antiinflamatorii ale acestei legume pot ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale ridicate si la protejarea împotriva cheagurilor de sânge.
2. Benefica in combaterea cancerului
Consumarea legumelor din genul Allium precum usturoiul și ceapa, a fost asociata cu un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de stomac și cancerul colorectal.
Aceste proprietati de combatere a cancerului au fost legate de compușii de sulf și de antioxidanții flavonoizi găsiți în ceapa.
3. Scade glicemia
Consumul cepei poate ajuta la controlul glicemiei, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu diabet sau prediabet.
Datorită numeroșilor compuși benefici găsiți în ceapă, consumul acestora poate ajuta la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge.
4. Benefica pentru densitatea osoasa
Deși produsele lactate detin cea mai mare pondere in stimularea sănătății oaselor, multe alte alimente, inclusiv ceapa, pot ajuta la susținerea oaselor puternice.
Multe studii arată că consumul acestei legume este asociat cu densitatea minerală osoasă îmbunătățită.
5. Are proprietăți antibacteriene
S-a dovedit stiintific faptul că ceapa, inhibă creșterea bacteriilor potențial dăunătoare precum E. coli și S. aureus.
6. Ajuta intestinele
Leguma este o sursă bogată de prebiotice, care ajută la stimularea sănătății digestive, la îmbunătățirea echilibrului bacterian în intestin și la beneficiul sistemului imunitar.
7. Purifica organismul
Sub forma de suc, ajuta plamanii sa functioneze eficient si garanteaza oxigenarea optima a sangelui. Pe de alta parte aceasta leguma are si o actiune diuretica (ajuta la eliminarea toxinelor din organism).
Remedii cu ceapa:
1.Ceai de ceapa; beneficii si mod de preparare
O cana de apa 250 ml., impreuna cu o ceapa curatata si taiata solzisori si 2 ligurite de zahar se pune la fiert. Dupa ce a dat in clocot se strecoara si se bea caldut . Doua cani pe zi sunt suficiente.
Se poate fierbe si fara zahar, iar dupa ce strecurati, decoctul il puteti indulci cu o lingurita de miere.
Ceaiul de ceapă reduce tusea și simptomele răcelii.
2. Ceai de coji de ceapa pentru diaree
Se face un decoct din foi de ceapa uscata, din care se va bea 2 cani pe zi .
3.Insomnie
Seara, inainte de culcare se consuma leguma cruda.
4. Ceai de cepa pentru reumatism si guta
Doua cepe intregi (cu tot cu coaja) de marime medie, se spala si se pun la fiert 500 ml. apa, timp de 15 minute. Se bea decoctul cald pe stomacul gol (il puteti induci sau nu).
5.Intepaturi de insecte
Se face un suc de ceapa, dintr-o ceapa data pe razatoare si stoarsa. Cu sucul obtinut se maseaza zona afectata.
6. Astenie si surmenaj intelectual
Se consuma cruda.
7. Degeraturi, arsuri, negi
Se pun comprese cu suc de ceapa pe zona afectata.
8. Diabet
Se iau 10-15 picaturi de tinctura de ceapa pe zi.
9. Macerat de ceapa pentru gripa si raceala
Se face un macerat, din care se bea cate un pahar la pranz si unul seara.
Ceapa un aliment banal, dar care tine in echilibru perfect sanatatea trupului si a mintii.
In bucatarie cateva fire de ceapa verde in salata, fac si mai bine decat ceapa gatita in bucate.
Alte utilizari traditionale si beneficii ale cepei
- Bulbul cepei este antiseptic, antihelmintic, antiinflamator, carminativ, diuretic, expectorant, stomahic, febrifug, hipoglicemiant, litontriptic, antispasmodic, hipotensiv si tonic.
- Atat usturoiul cat si ceapa s-au dovedit a avea aplicatii ca agenti hipoglicemici, antitrombotici, hipolipidemici, antitumorali, antiartritici si antimicrobieni.
- In provincia Errachidia din sud -estul Marocului, Ceapa este una dintre numeroasele plante folosite pentru a trata diabetul si hipertensiunea arteriala.
- Cand este consumata in mod regulat in dieta, ceapa compenseaza tendintele spre angina, arterioscleroza si atac de cord si, de asemenea este utila in prevenirea infectiilor bucale si a cariilor dentare.
- Ceapa coapta este folosita ca si cataplasma pentru a elimina puroiul din rani, iar sucul de ceapa incalzit poate fi folosit ca picaturi pentru a trata durerile de urechi.
- Sucul proaspat de ceapa este un tratament de prim ajutor foarte util pentru intepaturile de albine si viespi, muscaturi, sau infectii fungice ale pielii.
- De asemenea, ajuta la formarea tesutului cicatricial pe rani, prin urmare accelereaza procesul de vindecare si a fost folosit ca produs cosmetic pentru indepartarea pistruilor.
- Se spune ca sucul de ceapa in piele incurajeaza cresterea parului si este un remediu pentru chelie.
- Bulbii de ceapa rosie sunt utilizati pentru a face un remediu homeopat in special in tratamentul persoanelor ale caror simptome includ curgerea ochilor si a nasului.
- Este benefic pentru hipertensiune arteriala, pierderea poftei de mancare, arterioscleroza, tulburari dispeptice, si tendinta la infectie, febra si raceala, tuse/bronsita, inflamatia gurii si faringelui si raceala comuna.
Ceapa: contraindicatii
În general, ceapa este o legumă sigură și sănătoasă pentru consumul uman, însă poate cauza unele simptome sau efecte secundare la anumite persoane. Iată câteva dintre contraindicațiile cepei:
- Probleme digestive: Consumul de ceapă poate provoca balonare, flatulență și disconfort gastric la unele persoane, mai ales dacă acestea consumă cantități mari de ceapă. De asemenea, poate irita mucoasa gastrică și duodenală la persoanele cu probleme gastro-intestinale.
- Alergii alimentare: Unele persoane pot fi alergice la ceapă sau la alte legume din familia Allium, precum usturoiul sau prazul. Simptomele alergice pot include erupții cutanate, mâncărimi, umflături sau dificultăți respiratorii. Alergia la ceapă este relativ rară, dar intoleranța la soiurile crude este destul de frecventă.
- Interacțiuni medicamentoase: Consumul de ceapă poate interfera cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diabet sau pentru subțierea sângelui. De aceea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma cantități mari de ceapă sau de a utiliza suplimente cu extract de ceapă.
- Consumul acesteia poate duce la respirație urât mirositoare și la un miros neplăcut al corpului.
- Aceasta leguma conține o categorie de carbohidrați și fibre pe care mulți oameni nu le pot tolera, acestea pot provoca simptome digestive neplăcute, cum ar fi balonare, gaze, crampe și diaree (9).
- Ceapa crudă poate provoca iritarea ochilor și a gurii.
În general, dacă sunteți sănătos și nu aveți alergii sau intoleranțe alimentare, consumul moderat de ceapă este sigur și sănătos. Totuși, dacă întâmpinați probleme digestive sau alte simptome neplăcute după ce consumați ceapă, este recomandat să reduceți cantitatea consumată sau să evitați această legumă