8 tipuri de seminte: beneficii, proprietati si mod de utilizare
Semintele de floarea soarelui, de bostan(dovleac), marar, in…, contin energii uriase si sunt pline de proprietati terapeutice. Vom descoperi in acest articol, 8 tipuri de seminte si beneficiile lor pentru sanatate.
Pentru a fi eficiente impotriva unor boli, semintele se consuma crude, deoarece preparate termic isi pierd din proprietatile tamaduitoare.
Din seminte se pot prepara unele leacuri sub forma de pulberi, infuzii, uleiuri sau tincturi.
1. Semintele de dovleac
Nu sunt doar delicioase, ci si pline de beneficii terapeutice si nutritive. Le poti include in dieta zilnica, cu conditia sa nu fie prajite.
Semintele de dovleac au 569 de calorii /100 gr. Se spune despre ele ca protejeaza impotriva cancerului, iar pe copii ii ajuta sa scape de viermisori.
Consumul lor in exces nu este recomandat celor care vor sa slabeasca.
Mod de utilizare
Se consuma ca atare, neprajite – o mana sau doua de seminte in fiecare zi, in salate sau simple, ori amestecate cu iaurt si musli.
Semintele de dovleac sunt bune pentru:
- Constipatie
- Insomnie- se opareste o lingura cu seminte de dovleac in 200 ml. apa. Se lasa la infuzat apoi se ia cate o lingura seara.
- Anemie-este cauzata de lipsa de fier din organism si se manifesta prin stari de oboseala, unghii fragile sau caderea parului. Semintele de dovleac ajuta la aceasta, deoarece au un continut ridicat de fier.
- Osteoporoza – se consuma preventiv. Semintele de dovleac au un continut ridicat de zinc , iar lipsa acestui mineral din organism este asociata cu declansarea osteoporozei.
- Cancer de prostata -orice barbat are un aliat de nadejde in semintele de dovleac. Protejeaza impotriva acestei afectiuni.
2. Semintele de floarea soarelui
Sunt cele mai cunoscute dintre toate cele prezentate in acest articol. Din aceste seminte se prepara uleiul de floarea soarelui, pe care noi romanii il folosim in mare masura la gatit. Se consuma mai mult coapte, chiar daca in acest fel isi pierd nenumarate proprietati terapeutice. Semintele de floarea soarelui sunt folosite si in brutarie.
Mod de utilizare
Se consuma ca atare, neprajite sau in salate.
Semintele de floarea soarelui sunt bune pentru:
- Cancer de colon- continutul ridicat de vitamina E, previne aparitia acestei boli.
- Colesterol- consumate zilnic, normalizeaza nivelul colesterolului din sange.
- Afectiuni cardiovasculare- semintele de floarea soarelui sunt o sursa excelenta de vitamina E care neutralizeaza radicalii liberi si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.
- Spasme musculare- sunt recomandate datorita continutului ridicat de magneziu
- Pofta de mancare mare- o mana de seminte va taia pofta de mancare nefireasca.
3. Semintele de marar
Semintele de marar n-ar trebui sa lipseasca din dieta nici unei femei care alapteaza. La fel ca,si semintele de in au fost apreciate de parintele medicinei, Hipocrate, care a preparat din ele o pasta de curatat cavitatea bucala. In Antichitate, soldatii puneau pe rani o pasta din aceste seminte prajite pentru calmarea durerilor.
Mod de utilizare
- Infuzie – intr-o cana cu apa clocotita se pune o lingura cu seminte uscate. Se lasa la infuzat 10 minute.
- Tinctura – se lasa la macerat doua linguri cu seminte de mararin alcool de 40 grade, timp de 10 ziler. Apoi se strecoara si se toarna in sticle mici, inchise la culoare.
- Pulbere si comprese
Semintele de marar sunt bune pentru:
- Dureri menstruale – tratamentul cu seminte de marar regleaza ciclul menstrual si calmeaza durerile.
- Alaptare – orice proaspata mamica trebuie sa stie ca un consum regulat de seminte de marar, sub forma de infuzie sau in salate , mareste productia de lapte.
- Acnee, ten iritat – se apica pe fata comprese cu infuzie calduta de seminte de marar.
- Hemoroizi – se fac bai locale cu infuzie concentrata.
4. Semintele de susan
Semintele de susan sunt la randul lor incarcate de istorie. O legenda asiriana spune ca, atunci cand s-au intalnit pentru a crea lumea, zeii s-au delectat cu vin de seminte de susan. Sunt extrem de apreciate in bucataria orientala iar uleiul din seminte de susan este foarte rezistent la oxidare.
Uleiul din seminte de susan este foarte bun si pentru masaj, avand efect afrodisiac si hidratand pielea cu tendinta de uscare.
Mod de utilizare:
- Se consuma semintele de marar ca atare, in salate sau in anumite preparate.
- Pulbere – se macina fin cateva linguri cu seminte si se consuma dupa ce au fost amestecate cu putina apa.
- Cataplasme – se amesteca pulberea cu putina apa, apoi se aplica pe locul bolnav.
Semintele de susan sunt bune pentru:
- Arsuri – se aplica cataplasme cu pulbere de susan
- Anemie – se consuma zilnic seminte de susan, deoarece sunt bogate in vitaminele A, B, C si E.
- Astenie, lipsa de energie – soldatii romani obisnuiau sa consume un amestec de seminte de susan si miere pentru recapatarea fortelor.
- Osteoporoza – Calciul si zincul pe care le contin aceste seminte mentin sanatatea sistemului osos si protejeaza impotriva aparitiei osteoporozei.
5. Semintele de in
Cunoscute inca de acum vreo 4000 de ani, semintele de in le gasim acum si in amestecurile de cereale. De asemeanea se gasesc in magazinele naturiste ambalate in pungute sau sub forma de ulei.
Mod de utilizare:
- Se consuma ca atare.
- Macerat – se lasa o lingura cu seminte in 100 ml apa o jumatate de ora, dupa care se consuma.
- Cataplasme – se macina fin semintele, apoi se combina cu 3-4 linguri cu apa rece pana se formeaza o pasta.
Semintele de in sunt bune pentru:
- Constipatie – semintele de in sunt unul dintre cele mai eficiente si mai cunoscute leacuri contra acestei afectiuni. Se consuma cate o lingurita cu seminte dimineata sau seara.
- Colesterol – continutul foarte bogat in acizi grasi omega 3 ajuta la normalizarea continutui de colesterol.
- Abcese si furuncule – se aplica pe zona afectata cataplasme cu faina de seminte de in.
- Cistita – se fierb 2-3 linguri cu seminte. Dupa ce se raceste apa, se fac bai de sezut.
6. Semintele de mac
Se spune despre ele ca ar da „senzatii tari” si ca ar avea efecte halucinogene.
Este partial adevarat, pentru ca macul de care vorbim noi este cel folosit la garnisirea preparatelor de patiserie sau printre ingredientele folosite ca umplutura a cozonacului.
Femeile insarcinate si persoanele care sufera de calculi renali, nu vor face tratament cu seminte de mac.
Semintele de mac se procura numai din magazinele cu specific naturist.
Mod de utilizare:
- Se consuma ca atare in salate sau simple.
- Cataplasme – se macina fin 2-3 linguri cu seminte de mac si se amesteca cu putina apa, pana se formeaza o pasta. Cataplasmele au proprietati antiinflamatoare.
Semintele de mac sunt bune pentru:
- Astm si tuse – se mananca o jumatate de lingurita de seminte de mac.
- Diaree – se face o pasta din doua linguri cu pudra de seminte amestecate cu putina apa . Se consuma de-a lungul intregii zile.
- Cearcane, pleoape inflamate – se pun cataplasme cu pasta de seminte pe ochi si se lasa sa actioneze cateva minute. Este un remediu foarte eficient daca se foloseste mai multe zile la rand. Dupa indepartarea cataplasmelor, se vor spala ochii cu infuzie calduta de musetel.
7. Semintele de schinduf
Mai putin cunoscute in Romania semintele de schinduf au fost mentionate pentru prima data intr-un papirus din Egiptul antic datat in anul 1500 i.H .
Sunt foarte bune pentru aromatizarea anumitor preparate culinare, mai ales in bucataria mediteraneana, fiind folosite uscate sau incoltite.
Femeile insarcinate n-au voie sa faca tratament cu preparate pe baza de schinduf, deoarece pot declansa contractiile. Contactul cu pielea poate cauza uneori iritatie.
Mod de utilizare:
- Pulbere – se macina fin 2-3 linguri cu seminte de schinduf
- Macerat – se pune o lingura cu pulbere intr-o cana cu apa si se lasa pana a doua zi cand se consuma.
- Cataplasme – se amesteca 2-3 linguri cu pulbere cu 3-4 linguri cu apa rece, pana se obtine o pasta , care se foloseste pentru cataplasme.
Semintele de schinduf sunt bune pentru:
- Alaptare – cresc productia de lapte matern.
- Colesterol – cate o lingurita cu pulbere consumata de 3-4 ori pe zi contribuie la normalizarea valorilor colesterolului.
- Lipsa poftei de mancare.
- Diabet – se face o cura prelungita cu macerat sau pulbere de schinduf pentru normalizarea nivelului de zahar din sange.
- Sindrom de colon iritabil – calmeaza colicile si previn formarea gazelor.
8. Samburii de struguri
Din pacate, nu ne putem bucura de calitatile lor medicinale decat procurand din magazinele de specialitate preparate obtinute din ei.
Sub forma de ulei sau extract, samburii de struguri previn imbatranirea prematura, ne apara de varice sau chiar de Alzheimer.
Uleiul are un continut ridicat de vitamina E.
Mod de utilizare:
- Extract – se procura de la magazinele naturiste.
- Ulei – se gaseste doar in magazinele de profil.
Samburii de struguri sunt buni pentru:
- Varice – amelioreaza circulatia venoasa si capilara si reduc vascozitatea sangelui.
- Afectiuni hepatice – protejeaza ficatul si ajuta la detoxifierea lui.
- Afectiuni oculare
- Deficiente imunitare – semintele de struguri sunt bogate in cupru, zinc, vitamina E, seleniu etc. Aceste minerale si vitamine contribuie din plin la cresterea imunitatii organismului. Se face o cura cu extract de samburi, sau cu ulei cel putin o luna.
- Ten uscat – se face masaj cu ulei de samburi de struguri, care mareste elasticitatea pielii si mentine totodata hidratarea acesteia.