Placinta cu mere – reteta simpla, traditionala
Placinta cu mere este un desert popular (aproape toata lumea stie sa o faca), reconfortant si in care simplitatea este cheia succesului.
Iată rețeta noastră preferată de plăcintă cu mere, cu aluat fraged si cu o umplutură de 2 tipuri de mere diferite, Golden Delicios si Idared ,vanilie si scortisoara.
Ingrediente necesare pentru placinta cu mere:
1.Aluatul
- 350 gr. faina
- 150 gr.unt
- 3 linguri de zahar (70 gr.)
- 50 ml. lapte
- 1 praf de copt (2 lingurite)
- 1 plic zahar vanilat
- un varf de cutit sare
- coaja rasa de la o lamaie
2.Umplutura de mere rase
- 1,5 kg mere
- 50 gr. zahar
- o lingurita scortisoara macinata
- 1 plic zahar vanilat
3.Stratul de acoperire
- un galbenus
- o lingura lapte
Placinta cu mere – mod de preparare
Pentru umplutura ,merele se spala, se curata si se rad in robot sau pe razatoare cu tot cu coaja. Se storc putin, apoi se pun la calit impreuna cu zaharul , scortisoara si zaharul vanilat. Se calesc pana nu mai ramane lichid pe fundul cratitei, apoi se lasa la racit.
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie moale) si se framanta cu mixerul la inceput cu viteza mica apoi cu viteza mai mare. Se continua framantarea pe un blat de lemn tapetat cu faina, pana cand aluatul devine omogen.
Se imparte aluatul in 2 parti egale.
Se unge cu unt o tava cu dimensiunile de 30/40 cm, apoi se tapeteaza cu faina (alternativa e hartia de copt).
Se intinde intr-o foaie subtire jumatate din cantitatea de aluat si se aseaza in tava.
Umplutura se repartizeaza uniform peste aluatul din tava, se niveleaza, apoi se acopera cu cealalta foaie de aluat.
Galbenusul se bate bine cu o lingura de lapte si se unge foaia. Foaia de aluat se inteapa cu o furculita din loc in loc.
Tava se introduce la cuptor si se coace 25-30 Minute la 200 °C Cuptor electric.
Se presara zahar pudra, se lasa sa se raceasca apoi se portioneaza .