Sulfina: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Sulfina (Melilotus officinalis), este o planta medicinala cunoscuta datorita proprietatilor sale antidepresive. In urmatorul articol veti descoperi principalele proprietati medicinale, descrierea plantei, beneficiile pentru sanatate ale preparatelor din sulfina, contraindicatiile si multe alte informatii despre sulfina.
Sulfina, denumita popular surcina, solcina, molotru, floare de piatra sau floare de iarba, este o planta ierboasa din familia leguminoaselor, bianuala, care creste in locuri luminoase, fiind o iubitoare de soare.
Astfel, o intalnim pe câmpii, in zone deluroase inalte, in locuri virane, la marginea terenurilor si a drumurilor, pe langa paduri şi în poiene.
In zonele muntoase poate fi intalnita si la altitudini inalte de 1200 m.
Inca din medicina traditionala, Sulfina era cunoscuta ca un tamaduitor al bolilor mintii, un calmant psihic si un protector impotriva depresiilor sau diverselor tulburari psihice.
De altfel, in vremea dacilor, planta era folosita si ca remediu pentru bolile de ochi si insomnii.
Aceste proprietati ale plantei sunt confirmate si in prezent de studiile moderne.
Sulfina planta medicinala: caracteristici generale
Planta traieste doi ani pentru ca in primul an isi dezvolta radacina iar in anul al doilea creste pana la un metru si infloreste din luna mai pana in august.
Frunzele sunt trifoliate, tulpina este foarte ramificata.
Florile sale sunt galbene si delicate, insirate in varful tulpinii puternice, cu un miros dulceag asemanator vaniliei.
Este o cunoscuta planta melifera, putin pretentioasa fata de sol.
Pentru uz terapeutic se utilizeaza numai varfurile atunci când sunt inflorite, impreuna cu florile.
Alaturi de beneficiile terapeutice, florile sulfinei se folosesc in cultura populara pentru a parfuma camera sau dulapul cu haine.
Sulfina: proprietati
Substantele active prezente in compozitia sulfinei sunt: uleiul volatil, substantele amare, derivatii flavonici si acidul cumarinic.
Planta are efect emolient, anticoagulant, astringent, cicatrizant, si diuretic.
Favorizeaza fluidizarea sangelui, are efect favorabil asupra circulatiei sanguine in ansamblul ei, reduce pasul inflamator, mentine functia urinara normala, si asigura o buna diureza.
De asemenea protejeaza ficatul si sistemul imunitar, apara organismul de distrugerile radicalilor liberi, si este suport pentru sanatatea mucoasei celulelor.
Sulfina: beneficii
Preparatele obtinute din sulfina se folosesc pentru tratarea afectiunilor gastrice, pentru oprirea sangerarilor usoare, în varice, tromboflebite, hemoroizi, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare si a icterului.
1.Dureri de cap si insomnii
In medicina traditionala sulfina era folosita pentru spalaturi impotriva durerilor de cap iar ceaiul din flori era utilizat la tratarea insomniilor si afectiunilor neuro-psihice.
2.Afectiuni ale inimii
Cele mai importante afectiuni tratate de sulfina sunt cele ale aparatului cardio-vascular deoarece este un bun vasodilator periferic prin marirea permeabilitatii vasculare.
De asemenea, ceaiul de sulfina ajuta la prevenirea infarctului miocardic si a distrugerii valvelor inimii.
Avand si proprietati anticoagulante, sulfina previne si tromboza, si scade tensiunea in cazul hipertensiunii arteriale.
3.Boli de ficat, dureri de spate
Ceaiul de sulfina mai este folosit si in tratarea bolilor de ficat, tromboflebitei, durerilor de spate, artritelor, arsurilor si atacurilor de panica
4.Antiseptic, antiinflamator
Sulfina este cunoscuta si ca un regenerator al celulelor hepatice, antiseptic, antiinflamator gingival, precum si un ajutor in tratamentul varicelor. Ceaiul de sulfina este recomandat si diabeticilor pentru a le proteja vederea si a preveni neuropatia diabetica.
Astfel, preparatele obtinute din flori de sulfina pot avea acţiune diuretica, anticoagulanta, emolienta, calmanta, astringenta si cicatrizanta.
Sulfina: mod de utilizare
Sulfina se foloseste in tratamentele interne şi externe, sub forma de infuzie, pulbere si comprese locale.
1.Ceaiul de sulfina; mod de preparare
Infuzia de sulfina se prepară adaugand o lingura de sulfina maruntita uscată in 200 ml de apa clocotita.
Ceaiul se lasa la infuzat un interval de 15 minute, dupa care se strecoara si se consuma zilnic.
Infuzia se administreaza dimineata, inainte de masa si seara, inainte de cina.
Un tratament trebuie urmat o perioada de 20 de zile intr-o luna, pe un interval de doua-trei luni.
Astfel, tratamentele cu infuzie de sulfina au dat rezultate in hepatita cronica si vasodilatatie, pentru functionarea normala a aparatului locomotor si reducerea atacurilor de panica.
Infuzia trebuie consumata pe un interval de 4 saptamani, in timpul zilei sau seara pentru combaterea insomniilor.
2.Tonic
De asemenea, sulfina poate fi folosita si ca tonic general alaturi de alte plante terapeutice.
Contra varsaturilor sau astmului, se foloseste planta fiarta in apa iar pentru leucoree sulfina se fierbe in vin sau bors.
3.Pulberea de sulfina
Pulberea se obtine prin macinarea partilor aeriene uscate ale plantei pana se obtine o pudra fina.
Pulberea astfel obtinuta se depoziteaza in borcane ce se inchid ermetic, asezate in locuri intunecoase si ferite de razele directe ale soarelui, pentru ca principiile active ale sulfinei sa nu se degradeze.
In functie de terapia urmata, pulberea se administreaza cate o lingurita rasa, de trei sau patru ori zilnic, in cure ce pot dura de la o luna pana la trei luni.
Pentru tratamentul unor afectiuni ce necesita un efect sedativ intens, cum ar fi starile de anxietate sau insomnia, se pot consuma pana la sase lingurite zilnic, fara a depasi insa o perioada maxima de 7 zile.
5.Comprese cu infuzie de sulfina
Prepararea unei infuzii dintr-o lingurita de planta adaugata la o cana cu apa ce se aplica sub forma compreselor locale.
Pentru tratarea gingivitelor, abceselor dentare si aftelor bucale, se prepara infuzia din doua linguriţe de planta adaugata la o cana cu apa, cu care se clateste gura repetand de cateva ori in decursul unei zile.
Alte beneficii si utilizari traditionale in alte tari
Sulfina (Melilotus officinalis) este o plantă cu multiple beneficii și utilizări tradiționale în întreaga lume.
Iată câteva exemple de utilizări și beneficii în funcție de țară:
România – În tradiția românească, sulfina este folosită pentru tratarea anumitor afecțiuni, cum ar fi durerile de cap, răceala și gripa, precum și pentru reducerea inflamației și a durerii.
De asemenea, este utilizată și ca afrodisiac și pentru îmbunătățirea circulației sângelui.
Rusia – În Rusia, sulfina este utilizată pentru a trata diferite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele și iritațiile.
De asemenea, este folosită pentru a calma durerea și inflamația și pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
India – În India, sulfina este utilizată în medicina tradițională ayurvedică pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi durerile de cap, inflamațiile și tusea.
De asemenea, este utilizată pentru a reduce febra și pentru a îmbunătăți digestia.
Egipt – În Egipt, sulfina este utilizată pentru a trata afecțiuni ale pielii și pentru a ameliora durerile articulare și musculare.
De asemenea, este folosită pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți circulația sângelui.
Maroc – În Maroc, planta este utilizată pentru a trata diferite afecțiuni respiratorii, cum ar fi tusea și bronșita.
De asemenea, este utilizată pentru a calma durerea și inflamația și pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
China – În medicina tradițională chineză, este folosită pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi durerea, inflamația și tusea.
De asemenea, este utilizată pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a reduce febra.
În general, sulfina este considerată a fi o plantă medicinală cu proprietăți antiinflamatorii, analgezice și anticoagulante.
Este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene și antifungice, precum și pentru capacitatea sa de a reduce tensiunea arterială și de a stimula sistemul imunita
Sulfina: contraindicatii
- O mare importanta in consumarea plantei o are procesul de uscare al plantei dupa recoltare, intrucat o uscare necorespunzatoare poate produce efecte secundare nedorite.
- Astfel, in compozitia plantei pot apare substante ce au efecte anticoagulante, ce prezinta potential pericol in cazul unor sangerari.
- In tratamentul intern cu planta administrat in doze normale, nu au fost depistate efecte adverse.
- Exceptie o fac persoanele alergice, care pot verifica potentialul alergic prin administrarea unor doze foarte reduse de sulfina. Continuarea tratamentului se poate face astfel numai dupa confirmarea absentei alergiei la sulfina.
- Administrata in supradoza de pana la 10 ori fata de dozele indicate conform tratamentului, poate da dureri de cap, hemoragii nazale, stari de ameteala, voma sau somnolenta.
- Doar in situatii rare, s-au intalnit cazuri in care supradozarea Sulfinei, la persoanele ce sufera de o intoleranta particulara, au generat in hepatita cu forme icterice.