Splinuta: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
.Splinuta (Solidago Virgaurea) este cunoscuta din vechime datorita proprietatilor sale de a trata ranile. In urmatorul articol veti descoperi descrierea plantei, principalele proprietati medicinale, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare a plantei in domeniul medicinei naturiste, cum se prepara ceaiul de splinuta, contraindicatiile si multe alte informatii despre splinuta.
Splinuta este o planta care traieste si rodeste multi ani , avand o radacina rezistenta, tulpina lemnoasa si frunze cu margini zimtate sau netede.
Purtand denumirea latina de Solidago virgaurea, aceasta planta se mai numeste in popor si smeoaica, splinarita, varga de aur, floare boiereasca,
manunchi sau floare buiaca, fiind folosita in trecut pentru vindecarea ranilor.
Ea poate fi intalnita la marginea soselelor sau padurilor, in santurile de apa, pe campuri, pe pante sau coaste.
Florile sale sunt galbene si numeroase, inflorind in perioada august-septembrie.
Splinuta planta medicinala: caracteristici generale
Splinuta este o planta stufoasa care creste pana la inaltimea de aproximativ 80 de centimetri, cu frunze eliptice ce se ingusteaza spre varf si flori aurii.
Dupa recoltare se usuca in locuri ferite de soare si de temperaturi ridicate.
Pentru folosirea terapeutica se recolteaza din luna iunie pana la inceputul lunii septembrie florile, frunzele si tulpina.
Acestea se pot pastra prin uscare maxim 5 ani.
Splinuta: proprietati
Planta contine uleiuri, taninuri, substante amare, saponozide, azulene, acizi, flavonozide (cumarina).
Are proprietati astringente diuretice expectorante, colagoge, antiinfectioase, antidiareice, calmante, cicatrizante, antihemoragice.
In scop fitoterapeutic sunt folosite florile.
Splinuta: beneficii
Datorita multiplelor beneficii pentru sanatate, splinuta este o planta medicinala ce poate fi folosita cu incredere in tratamente de lunga durata, fara teama aparitiei unor efecte secundare.
1.Stimularea metabolismului, stres
Astfel, ceaiul de splinuta poate fi folosit ca tratament pentru stimularea metabolismului.
De asemenea este de ajutor in ameliorarea unor stari sufletesti negative sau stresante, de nervozitate, avand o influenta pozitiva in acest sens.
2.Candidoza
Femeile pot folosi aceasta planta pentru tratarea candidozei orale sau vaginale, intrucat splinuta contine un antifungic puternic.
Pentru excesul de lichid in organism se poate folosi cu succes splinuta deoarece este un slab diuretic.
Prin consumarea florilor si frunzelor se produce o deshidratare cu efect racoritor.
3.Infectii ale vezicii urinare
Splinuta este un ajutor in tratamentul infectiilor vezicii urinare, in eliminarea pietrelor de la rinichi, a nisipului si altor afectiuni renale.
Acest efect diuretic al splinuţei este datorat saponinelor din compozitia sa biochimica, alaturi de tanina, ulei volatil, flavonoide si substanţe
amare.
4.Artrita, dureri de gat, alergii…
Se recomanda folosirea splinutei si in tratarea cazurilor de artrita, a durerilor de gat, alergiilor, a hemoroizilor, in laringita afecţiunilor
gastrointestinale, a problemelor de la nivelul prostatei.
De asemenea se recomanda in tratarea alergiilor, a tusei, a eczemelor, a diabetului, a ficatului marit, a ranilor minore, a infectiilor gurii, dar si
pentru stari de nervozitate.
5.Tuberculoza, rani, intepaturi.
Din intrebuintarile sale traditionale, splinuta a fost folosita si pentru tratarea tuberculozei si vindecarea lenta a afectiunilor pielii sub forma ranilor sau intepaturilor.
Splinuta: mod de utilizare
Planta medicinala splinuta, poate fi folosita atat intern cat si extern, pentru tratarea diferitelor afectiuni.
Intern
Ca uz intern, planta se foloseste sub forma infuziilor, ceaiurilor, decocturilor, tincturilor, sau direct a pulberii.
Aceste derivate obtinute din splinuta se pot utiliza pentru tratarea afectiunilor biliare, brositelor, inflamatiilor intestinale, a ascitei, a litiazei renale si biliare, in calculoza biliara si in enterite.
Tot intern se foloseste pentru ameliorarea starilor de diaree chiar si cu sange, a reumatismului, in metroragii, si retentie hidrica.
1. Ceai de splinuta
Pentru obtinerea infuziei trebuie adaugat 2-3 grame de planta intr-o cana cu apa clocotita ce se va lasa la infuzare timp de aproximativ 15 minute.
Dupa strecurare se beau intre 3 si 5 cani pe zi in functie de tratamentul folosit.
2.Decoctul de splinuta
Pentru obtinerea decoctului se adauga 2-3 grame de splinuta intr-o cana cu apa rece care se aduce la fierbere.
In acelasi mod, se strecoara si se beau intre 3 si 5 cani pe zi.
3.Ceaiul de splinuta
Pentru tratarea afecţiunile gastrice, in special pentru problemele intestinale, este indicat a se consuma ceai de splinuta in amestec cu alte plante.
De asemenea, ceaiul de splinuta poate fi folosit şi pentru ameliorarea durerilor de gat, in caz de hemoragii intestinale, de inflamatii ale intestinului subtire, sau in cazul afecţiunilor cutanate.
4. Pulberea de splinuta
Pulberea poate fi folosita intern tinuta sub limba.
Infuziile de splinuta se pot combina cu infuziile de roinita, salvie, rozmarin, şi traista-ciobanului, pentru a combate si preveni obezitatea şi celulita.
Extern
Ca uz extern, planta se foloseste sub forma infuziei, compreselor si gargarei.
Infuzia se obtine ca si pentru o folosire interna, insa cu ea se poate face gargara pentru afectiunile gatului.
De asemenea se poate spala tenul gras sau se poate pune in apa de baie.
Gargara si spalaturile se fac numai cu infuzie calduta.
1.Comprese cu splinuta
Compresele se obtin din 50 grame de planta adaugate la 1 litru de apa clocotita ce se lasa la fiert timp de 2 minute.
Dupa racirea ei, se foloseste un prosop cu care se aplica acest decoct de 2 ori pe zi.
Tot ca uz extern splinuta poate fi folosita in tratarea nevralgiilor dentare, a laringitei si faringitei, abceselor, urticariei si aftelor.
Alte beneficii si utilizari ale splinutei in lume
Planta este cunoscuta pentru proprietatile sale diuretice, antiinflamatoare si antispastice si a fost folosita in medicina traditionala pentru tratarea unei varietati de afectiuni.
Iata cateva dintre beneficiile si utilizari traditionale ale splinutei in alte tari:
Europa Centrala si de Est: Splinuta este folosita in mod traditional pentru tratarea afectiunilor tractului urinar, inclusiv a infectiilor urinare si a pietrelor la rinichi.
De asemenea, este folosita pentru tratarea inflamatiilor gastrointestinale si a afectiunilor respiratorii, cum ar fi astmul si bronsita.
China: Splinuta este utilizata in medicina traditionala chineza pentru a trata afectiuni ale ficatului si ale vezicii biliare.
De asemenea ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi.
America de Nord: Planta a fost folosita de catre triburile amerindiene pentru tratarea afectiunilor tractului urinar, inclusiv a cistitei si a inflamatiilor renale. De asemenea, a fost utilizata pentru a trata afectiuni ale sistemului digestiv si pentru a ajuta la eliminarea excesului de apa din corp.
India: Splinuta este folosita in medicina ayurvedica pentru a trata afectiuni ale sistemului urinar, cum ar fi infectiile urinare si pietrele la rinichi, precum si pentru a ajuta la reglarea ciclului menstrual.
Japonia: Planta este utilizata in medicina traditionala japoneza pentru a trata afectiuni ale sistemului digestiv si ale tractului urinar.
De asemenea ajuta la eliminarea excesului de apa din corp.
In general, splinuta este folosita in intreaga lume pentru a trata o varietate de afectiuni, inclusiv afectiuni ale sistemului urinar, ale sistemului digestiv si ale sistemului respirator.
Este important sa discutati cu un medic inainte de a utiliza splinuta pentru tratarea oricarei afectiuni.
Splinuta: contraindicatii
Deși splinuta (Solidago virgaurea) este o plantă medicinală cu beneficii terapeutice, există și anumite contraindicații ale utilizării sale, cum ar fi:
- Alergie sau hipersensibilitate la plantele din familia Asteraceae. Splinuta face parte din această familie și persoanele care au alergii sau hipersensibilitate la aceste plante ar trebui să evite consumul de splinută sau produse care conțin această plantă.
- Graviditate și alăptare. Nu există suficiente studii care să ateste siguranța splinutei în timpul sarcinii sau alăptării, astfel că femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite utilizarea acestei plante.
- Boli de rinichi sau insuficiență renală. Splinuta poate avea efect diuretic, ceea ce poate agrava problemele renale în cazul persoanelor cu boli de rinichi sau insuficiență renală. Este important ca aceste persoane să evite consumul de splinută sau să discute cu medicul înainte de a utiliza această plantă.
- Medicamente diuretice. Persoanele care iau medicamente diuretice ar trebui să evite utilizarea splinutei, deoarece această plantă poate avea un efect aditiv și poate duce la pierderea excesivă de apă din corp.
- Boli de ficat sau alte afecțiuni medicale. Persoanele care au boli de ficat sau alte afecțiuni medicale ar trebui să evite utilizarea splinutei sau să discute cu medicul înainte de a utiliza această plantă.