Somon la cuptor cu lamaie si rozmarin, reteta simpla si sanatoasa
Chiar daca somonul la cuptor cu lamaie pare un preparat special, pe care sa-l gatesti pentru o seara romantica, il poti da o sansa si in zilele agitate ale saptamanii, pentru ca aceasta reteta simpla si sanatoasa este atat de rapid si usor de facut.
Beneficiile pentru sănătate ale somonului la cuptor cu lamaie
- Somonul este bogat în acizi grași omega-3, care pot ajuta la reducerea inflamației, la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea factorilor de risc pentru boli.
- Este o sursă excelentă de proteine, potasiu și seleniu, un mineral care protejează sănătatea oaselor, îmbunătățește funcția tiroidiană și reduce riscul de cancer.
- Somonul poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli de inimă, ajută la controlul greutății și la protejarea sănătății creierului. *
Ingrediente pentru somon la cuptor cu lamaie:
- 6 bucati de somon salbatic
- 2 lamai
- 2 linguri de ulei de masline
- 6 crengute de rozmarin
- sare mare grunjoasa
- piper
Mod de preparare:
Somonul se scoate din frigider, si se lasa sa stea la temperatura camerei timp de 10 minute pana se pregatesc celelalte ingrediente. Se tapeteaza un vas cu hartie de copt, se asaza jumatate din feliile de lamaie si 3 crengute de rozmarin, apoi se asaza bucatile de somon care se presara cu sare, piper si ulei de masline. Deasupra se asaza si restul feliilor de lamaie.
Se coace somonul 15-20 de minute in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius.
De cele mai multe ori servesc somonul cu legume fierte in aburi, peste care presar unt sau ulei de masline si sare, este atat de usor si bun incat orice altceva pare inutil.
Insa se poate servi cu cartofi sau orez, varza de Bruxelles prajita cu usturoi sau sparanghel.
Somonul gătit poate fi mâncat a doua zi!
- Modalitățile mele preferate de a savura rămășițele de somon gătit rămân deasupra unei salate ( rece sau o las să ajungă la temperatura camerei mai întâi).
- Somonul copt gătit se poate pastra la frigider timp de 1 până la 2 zile.
- Dacă doriți să reîncălziți somonul, fiți lent și blând, astfel încât somonul să nu se usuce. Recomand reîncălzirea, fie în cuptorul cu microunde cu putere mică, fie într-o tigaie.
- Pentru a reîncălzi într-o tigaie: lăsați somonul să ajungă la temperatura camerei. Încălziți o tigaie antiaderentă pe foc mediu. După ce este fierbinte, adăugați somonul și putina apă, apoi acoperiți-l imediat. Lăsați somonul să se aburească, până se încălzește, aproximativ 2 până la 4 minute.
- Pentru a reîncălzi la cuptorul cu microunde: lăsați somonul să ajungă la temperatura camerei. Se încălzește ușor la putere medie-mică, chiar până la încălzire.
- Puteți congela somonul copt într-un recipient etanș până la două luni. Lasă-l să se dezghețe peste noapte la frigider. De aici, îl puteți folosi în orice rețetă care solicită somon din conserve.
Somon la cuptor cu lămâie și rozmarin .Una dintre cele mai bune rețete simple, sănătoase.Se dovedește perfect de fiecare dată!