Valeriana: proprietati, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii
Valeriana officialis este o planta medicinala cu efecte deosebite asupra sistemului nervos. In randurile urmatoare vom descoperi care sunt efectele minunate ale plantelor de valeriana, beneficiile pentru sanatate, proprietatile medicinale, cum trebuie utilizata in curele naturiste, contraindicatiile, cum poate fi recunoscuta aceasta planta si multe alte informatii despre valeriana.
Planta cunoscuta si sub numele de gusa porumbelului si iarba pisicii, era utilizata din cele mai vechi timpuri pentru tratarea nervozitatii, a isteriei si a afectiunilor stomacului.
Plantele de valeriana au fost si sunt utilizate in terapiile naturiste din intreaga lume.
Erau remedii preferate de medicii greci, cele mai bune tonice ale calugarilor budisti dar si plantele care induceau starea de meditatie maestrilor taoisti.
Nu a trecut neobservata nici de invatatii autohtoni, care o utilizau in tratamenele indigene empirice.
In prezent studiile medicale moderne au demonstrat ca efectele valerianei sunt puternice, se instaleaza incet dar sunt foarte stabile.
In randurile urmatoare vom descoperi care sunt efectele minunate ale plantelor de valeriana, cum trebuie utilizata in curele naturiste si cum poate fi recunoscuta aceasta planta deosebita.
Valeriana planta medicinala: caracteristici generale
Valeriana este o planta perena ce se dezvolta in zonele cu clima temperata din Europa, Asia si America de Nord.
Creste in flora spontana in fanete, tufisuri, poieni si luminisuri; poate fi zarita in apropierea apelor si in alte locuri umede.
Valeriana este cea mai cultivata planta medicinala din lume, poate fi inmultita prin seminte sau stoloni.
In sol prezinta radacina puternica si un rizom scurt de culoare galben-brun.
Din acesta porneste spre suprafata tulpina neramificata ce poate atinge 1.3-1.8 m, si in sol stolonii si radacinile secundare.
In primul an de vegetatie, valeriana dezvolta frunze sub forma de rozete, in urmatorii ani sau in vara tarziu se dezvolta si tulpina si frunzele tulpinale. Frunzele superioare cresc in perechi sunt compuse si au aspect pene.
Florile cresc in umbrele terminale, sunt marunte, au culoare roz-liliachiu si se deschid in lunile iulie-august.
De la valeriana se utilizeaza in scop terapeutic rizomii ce trebuie recoltati toamna tarziu, cand sunt mai bogati in principii active, frunzele si florile ce trebuie culese in perioada de inflorire.
Rizomii si radacinile trebuie foarte bine uscate inainte de a fi transformate in preparate terapeutice (20 de zile la soare si 2 zile in masini speciale).
Valeriana: proprietati curative
Organele de valeriana sunt foarte bogate in ulei volatil, izovalerinat, acetat si buriat de bornil.
De asemenea au cantitati ridicate de acizi (formic, cafeic, butiric, acetic si izovalerianic), substante alcaloide, rezine, tanin, alcooli, esteri, fenoli, cetone si saruri minerale.
Plantele de valeriana au proprietati sedative, antispastice, carminative, hipotensice, stimulatoare pentru menstruatie si calmante.
Valeriana: beneficii
Preparatele naturiste cu valeriana au o larga utilizare, sunt utilizate pentru tratarea insomniei, calmarea durerilor menstruale, relaxare nervoasa, afectiuni neuronale, reglarea tensiunii arteriale.
1. Trateaza insomnia.
Studiile medicale recente au demonstrat ca valeriana constuie un tratament eficient impotriva insomniei.(6)
Substantele chimice din aceasta planta actioneaza asupra sistemului nervos central, inducand stare de relaxare si liniste.
Persoanele care consuma ceai de valeriana inainte de culcare se pot bucura de somn linistit, fara treziri nocturne.
2. Amelioreaza crampele musculare.
Curele cu planta au actiune minunata asupra corpului tensionat si incordat ajuta la relaxarea tuturor grupelor musculare.
Impiedica instalarea fenomenului de contractie musculara si ofera senzatie de liniste si relaxare.
3. Trateaza afectiunile stomacului dezvoltate din pricina stresului.
Gastritele si ulcerele instalate din pricina stresului si a surmenajului pot fi remediate cu ajutorul preparatelor naturiste de valeriana.
Acestea au efecte antispastice si calmante asupra stomacului.
4. Trateaza sindromul premenstrual.
Tinctura si pulberea de planta sunt remedii eficiente in calmarea starilor de irascibilitate ce apar inaintea menstruatiei.
De asemenea au efecte minunate si asupra crampelor ce apar primele zile de menstruatie, pentru ca imbunatatesc circulatia sangvina si actioneaza ca antispastice.
5. Calmeaza tulburarile cardiace.
Valeriana are proprietatea de a imbunatati circulatia sangvina si de a imbunatatii functiile cordului.
Deci persoanele care urmeaza cure cu planta vor suferi mai putin din pricina afectiunilor precum aritmie cardiaca, ischemie cardiaca sau angina pectorala.
6. Trateaza starile de anxietate, depresie, socurile emotionale si atacurile de panica.
Studiile au demonstrat ca plantele de valeriana sunt cele mai bune remedii pentru tratarea acestor tulburari.
De altfel extractele de Valeriana officinalis sunt ingrediente principale ce intra in componenta unor medicamente anti-anxiatete.
Valeriana: mod de utilizare
Valeriana poate fi transformata in diferite preparate cu efecte curative deosebite. Infuzia, tinctura, pulberea si baia sunt doar cateva dinte minunatele produse naturiste, ce pot fi obtinute in casa.
1. Ceai de valeriana
Infuzia se poate obtine din rizomii si din parti aeriene uscate si macinate, din rizomi simpli sau doar din partile aeriene.
Intr-un vas cu aproximativ 300 ml apa clocotia se adauga 10 g organe uscate; se amesteca si se acopera cu un capac.
Ceaiul de valeriana se lasa la infuzat pentru un sfert de ora dupa care se strecoara, se consuma simplu cand ajunge la temperatura dorita.
Ceaiul este cel mai bun remediu pentru insomnie, astenie si tensiune musculare.
2. Pulberea de valeriana
Pulberea se obtine din rizomii bine uscati.
Acestia pot fi introdusi intr-o rasnita clasica si macinati.
Pulberea fina se depoziteaza in borcane din sticla sau pungi de hartie, in spatii bine uscate.
Pulberea ajuta la tratarea ulcerelor si a gastritelor aparute din pricina surmenajului si epuizarii psihice.
3. Tinctura de valeriana
Tinctura este un preparat cu o mie de intrebuintari.
Este rapid absorbita de organism, de aceea si efectul este aproape imediat.
Tinctura se obtine prin amestecarea organelor uscate si maruntite de planta cu alcool de fructe puternic.
Solutia se agita foarte bine si se pune la macerat pentru doua saptamani.
Dupa aceasta perioada se filtreaza si se depoziteaza la rece.
Se consuma 25-30 de picaturi inainte de culcare.
4. Baile medicinale cu valeriana
Sunt preparate complexe cu efecte deosebite.
Solutia pentru baie se obtine astfel: peste 2 l de apa se adauga 50 g organe planta; preparatul se lasa la macerat pentru 12 ore dupa care de pune la foc pentru 10 minute.
Solutia obtinuta se strecoara si se tamponeaza pe zonele afectate.
5.Uleiul de valeriana
Se achizitioneaza din magazinele de specialitate.
Uleiul are proprietati antibacteriene care trateaza diverse probleme ale tenului si contine acizi grasi esentiali care hranesc pielea in profunzime, incetinind procesul de aparitie a ridurilor.
Pentru a trata intepaturile de insecte se pot amesteca 1-2 picaturi de ulei de valeriana cu o lingurita de ulei de cocos. In cateva minute senzatia de mancarime va disparea.
Alte beneficii si utilizari in lume
Valeriana officinalis, cunoscuta si sub numele de valeriana, este o planta medicinala cu origini in Europa si Asia, dar care a fost utilizata si raspandita in multe alte tari din intreaga lume.
Iata cateva exemple de beneficii si utilizari traditionale ale plantei in diferite tari:
Germania: Valeriana este utilizata traditional in Germania pentru a trata insomnia si anxietatea. Este adesea prescrisa ca remediu natural pentru persoanele care nu pot dormi sau care au probleme cu somnul.
Franta: Valeriana este cunoscuta in Franta pentru proprietatile sale calmante si sedative. Este utilizata pentru a trata problemele de somn, dar si pentru a calma nervii si anxietatea.
China: In medicina traditionala chineza, valeriana este utilizata pentru a trata o varietate de probleme de sanatate, inclusiv insomnia, anxietatea, depresia si durerile de cap.
India: In India, valeriana este utilizata pentru a trata tulburarile de somn si anxietatea. Este adesea combinata cu alte plante medicinale, precum mugurii de hamei, pentru a obtine efecte mai puternice.
Rusia: Valeriana este folosita traditional in Rusia pentru a trata insomniile si starile de agitatie. Este adesea combinata cu alte plante medicinale pentru a obtine efecte mai puternice.
Statele Unite ale Americii: Valeriana este utilizata in SUA pentru a trata anxietatea si tulburarile de somn, dar este si un ingredient popular in multe suplimente naturale pentru sanatatea mentala.
Acestea sunt doar cateva exemple de tari in care valeriana este folosita pentru a trata diferite probleme de sanatate.
In general, planta este recunoscuta pentru proprietatile sale calmante si sedative, iar utilizarea sa este raspandita in intreaga lume.
Este important sa consultati intotdeauna un medic inainte de a utiliza orice supliment sau remediu natural.
Valeriana: contraindicatii si reactii adverse
Chiar daca valeriana este o planta medicinala sigura si eficienta pentru multi oameni, exista si cateva contraindicatii importante pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a utiliza valeriana.
Iata cateva dintre acestea:
- Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite utilizarea valerianei. Nu exista suficiente date pentru a evalua siguranta utilizarii acestei plante in timpul sarcinii sau alaptarii, asadar este mai bine sa nu riscati.
- Persoanele care iau medicamente care au efecte sedative sau care afecteaza sistemul nervos central, cum ar fi barbituricele sau benzodiazepinele, ar trebui sa evite utilizarea valerianei. Combinarea acestor medicamente cu valeriana poate creste riscul de somnolenta sau de alte efecte secundare.
- Persoanele cu afectiuni hepatice ar trebui sa evite utilizarea valerianei. Valeriana poate afecta functia hepatica si poate creste riscul de toxicitate hepatica.
- Persoanele cu alergie la plantele din familia Caprifoliaceae (in care se include si valeriana) ar trebui sa evite utilizarea acestei plante.
Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza planta, mai ales daca aveti vreo afectiune sau luati alte medicamente.
De asemenea, trebuie sa respectati intotdeauna dozele recomandate si sa urmati instructiunile de pe ambalajul produsului
Ca și în cazul altor plante medicinale, trebuie folosită cu prudență rădăcina de valeriană alături de alte substanțe și medicamente.
Deși reacțiile adverse grave par a fi rare, unele surse raportează că rădăcina de valeriană poate interacționa cu următoarele (10 ) alcool, antidepresive, sedative cum ar fi anticonvulsivantele, benzodiazepinele și ajutoarele pentru somn, stupefiante, unele medicamente antifungice, Sunătoare.
Tratamentele cu planta utilizate in dozele recomandate de medic nu dau reactii adverse.
Supradozajul poate da stare de somnolenta, uneori senzatie de ameteala si vartej, lipsa de concentrare si dureri de cap.