Raceala: remedii naturiste care va pot ajuta sa scapati rapid de raceala
In anotimpul rece este aproape imposibil sa nu suferiti macar o data de raceala. In general, o raceala dureaza cam 3-4 zile, dar simptomele pot sa va deranjeze si mai mult de o saptamana. In acest articol puteti descoperi care sunt cele mai eficiente remedii naturiste pentru raceala, care va pot ajuta sa suportati mai usor tusea, stranuturile si nasul infundat. De asemenea veti afla cum se prepara un ceai de ghimbir, ceaiul de salvie, reteta de usturoi cu miere, siropul de ceapa sau siropul de ridiche neagra pentru tuse.
Remedii rapide pentru raceala, gripa si tuse
Iata care care sunt cele mai bune tratamente naturale pentru raceala, tuse si nas infundat.
1. Ceai de ghimbir pentru raceala si tuse; mod de preparare
Ceaiul de ghimbir este un remediu natural foarte bun pentru raceala, tuse si durere in gat. Ca sa preparati acest ceai trebuie aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 ml de apa
- 2 linguri de ghimbir proaspat ras
- putina scortisoara
- putin suc de lamaie
- putina miere de albine
Puneti la fiert apa, cand incepe sa fiarba opriti focul si adaugati ghimbirul ras si scortisoara. Acoperiti si lasati la infuzat aproximativ 10 minute. Filtrati ceaiul intr-o cana, adaugati putin suc de lamaie stors proaspat si indulciti cu miere dupa gust. Este foarte util si sa inhalati aburii eliberati de ceaiul fierbinte, va poate ajuta sa eliberati nasul infundat.
2. Aburi cu bicarbonat si uleiuri esentiale
Inhalarea aburilor cu bicarbonat de sodiu si uleiuri esentiale este un remediu foarte recomandat in cazul in care suferiti de raceala si nas infundat. Aveti nevoie de:
- apa
- bicarbonat de sodiu
- ulei esential de eucalipt sau tea tree
Intr-o oala puneti la fiert putina apa la fiert. Cand apa incepe sa fiarba adaugati o lingura de bicarbonat si 3-4 picaturi de ulei esential, amestecati bine si opriti focul. Asezati oala pe masa, va aplecati cat mai aproape deasupra acesteia cu grija sa nu va ardeti si respirati pentru 2-3 minute aburii eliberati. Ca sa nu se piarda vaporii acoperiti capul cu un prosop.
Daca nu aveti bicarbonat puteti sa folositi o lingura de sare. In locul uleiului esential puteti sa folositi flori de musetel uscate (sau 2-3 pliculete). Este recomandat sa efectuati acest tratament natural de mai multe ori pe zi.
3. Miere, usturoi si lamaie; usturoi cu miere reteta
Acest remediu impotriva racelii este foarte eficient si aveti nevoie de patru ingrediente usor de gasit:
- un catel de usturoi
- sucul unei jumatati de lamaie
- apa fierbinte
- miere
Zdrobiti catelul de usturoi si puneti-l intr-o cana impreuna cu sucul de lamaie proaspat stors. Peste adaugati o lingurita de miere sau doua, in functie de gust, apoi umpleti cana cu apa calda. Apa nu trebuie sa fie fiarta, doar calduta, daca este prea fierbinte poate sa altereze proprietatile benefice ale ingredientelor. Este recomandat sa beti 2-3 cani pe zi pe toata durata simptomelor.
4. Sirop de ceapa pentru raceala; beneficii si mod de preparare
Unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru raceala este siropul de ceapa. Prepararea este foarte usoara, aveti nevoie doar de doua ingrediente:
- o ceapa mijlocie
- 2-3 linguri de miere
Taiati ceapa in bucatele mici, adaugati-o intr-un recipient mic, apoi acoperiti cu miere. Lasati sa se odihnesca 8-12 ore. Filtrati si la nevoie consumati acest sirop de ceapa o lingurita la doua ore.
Este un remediu foarte bun pentru raceala insotita de tuse. Datorita cepei, acest sirpo are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, iar mierea va ajuta sa calmati tusea. Eventual puteti sa-l consumati si amestecand o lingurita de sirop intr-un pahar cu apa calda si suc de lamaie.
5. Lapte fierbinte cu miere de albine pentru raceala
Laptele fierbinte cu miere este unul dintre cele mai cunoscute si simple remedii pentru raceala si tuse. Aveti nevoie de:
- lapte
- miere
Puneti la incalzit laptele si cand este destul de fierbinte il varsati intr-o cana si adaugati 2 lingurite de miere. Atentie, laptele trebuie doar incalzit, nu trebuie sa-l fierbeti. Daca aveti la indemana, ideal ar fi sa folositi miere de eucalipt pentru proprietatile sale balsamice.
6. Ceai de salvie; beneficii si mod de preparare
Printre cele mai bune tratamente pentru raceala nu puteam sa nu adaugam si ceaiul de salvie, care ajuta la accelerarea procesului natural de vindecare. Aveti nevie de urmatoarele ingrediente:
- apa
- frunze uscate de salvie
- miere
Puneti la incalzit intr-un ibric o cana de apa (aproximativ 250 ml), cand apa incepe sa fiarba adaugati o lingurita de frunze de salvie uscate si maruntite, opriti focul, acoperiti si lasati la infuzat timp de 10-15 minute. Apoi filtrati ceaiul si daca doriti puteti sa indulciti cu putina miere. Pentru un efect mai puternic puteti sa adaugati si putin suc de lamaie.
Inainte sa beti ceaiul de salvie este foarte util si sa inhalati vaporii eliberati, salvia este foarte bogata in uleiuri esentiale cu proprietati antimicrobiene si antibacteriene. Daca suferiti si de durere in gat, cu ceaiul de salvie puteti sa faceti gargara, in acest mod simtomele vor disparea mai curand.
7. Sirop de ridiche neagra pentru tuse; beneficii si mod de preparare
O ridiche neagra se spala bine (nu trebuie curata de coaja) si se taie un capac.
Apoi se scobeste de continut, se adauga 2-4 linguri de miere si se pun aproape de o sursa de caldura.
Se lasa un timp la macerat( peste noapte) cat sa se formeze sirop suficient, apoi se bea de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Deci se prepara foarte simplu si poate fi pastrat la rece cateva zile.
Siropul de ridiche negra este foarte bun impotriva tusei si are capacitatea de a fluidiza secretiile bronsice, asadar amelioreaza si chiar vindeca tusea.