Apă cu lămâie dimineața pe stomacul gol: beneficii, efecte și contraindicații
Apă cu lămâie dimineața pe stomacul gol? Haideți să descoperim în acest articol avantajele și dezavantajele acestui tratament natural, aliat al intestinului, dar, de asemenea, un obicei zilnic bun pentru sănătatea întregului organism.
Încă din cele mai vechi timpuri, proprietățile și beneficiile lămâilor erau cunoscute și folosite. Să bei un pahar cu apă caldă și suc de lămâie dimineața este un ritual care se transmite de mai multe generații, dar este bine să se cunoască regulile, instrucțiunile și sugestiile pentru a putea beneficia pe deplin de acest remediu natural.
Lămâia: un remediu natural pentru multe boli
Datorită numeroaselor beneficii pe care le poseda, lămâia este folosită în cele mai diferite domenii: rețete culinare, produse cosmetice, curățenia casei, tratamentul anumitor boli sau pentru slăbire. Toate aceste beneficii, se datorează unei concentrații ridicate de:
- Vitamina C, care ajuta împotriva răcelii și gripei, stimulează sistemul imunitar și întârzie îmbătrânirea celulelor;
- Acid citric, un antioxidant puternic care previne formarea de pietre la rinichi și purifica organismul, datorită acțiunii sale diuretice;
- Flavonoizi, aliați valoroși împotriva procesului de îmbătrânire și prevenirea bolilor cardiovasculare. Se găsesc în principal în coaja de lămâie;
- Limonen, se găsește în uleiul esențial de lămâie, are proprietăți anticancerigene, dar mai ales, reduce incidența creșterii tumorii la sân.
Apă și suc de lămâie dimineața: care sunt beneficiile pentru organism?
Să bei un pahar de apă caldă cu lămâie în fiecare dimineață, pe stomacul gol, ajuta sănătatea organismului în multe privințe. Iată care sunt cele mai importante beneficii:
1. Ajută digestia
În principal, apa caldă cu lămâie este un remediu folosit de multe persoane pentru a stimula activitatea gastrică, mai ales după mese prea abundente și pentru combaterea arsurilor la stomac în mod natural.
Lămâia stimulează producția de bilă, astfel se accelerează activitatea intestinală reglând metabolismului și, prin urmare, întregul organism.
2. Protejează ficatul
Cantitatea mare de acid citric ajută la reducerea nivelului de aciditate a organismului și de a inhiba, într-un mod natural, acumularea de toxine în ficat, care împiedică funcționarea corectă a ficatului și care pot cauza inflamații. De asemenea, proprietățile acidului citric ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge și în ficat, reducând astfel inflamația hepatică.
3. Apa caldă cu lămâie purifică organismul
Un pahar cu apă caldă și suc de lămâie băut dimineața ajuta corpul să elimine toxinele care se acumulează în mod regulat în ficat, intestine și rinichi. În plus, apa caldă activează metabolismul și stimulează producția de urină, astfel se elimină mai rapid toxinele acumulate în organism.
4. Stimulează și întărește sistemul imunitar
Lămâia este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, prin urmare, este cel mai bun aliat natural împotriva răcelii și a bolilor respiratorii. Acidul ascorbic este folosit de foarte mult timp împotriva acestor tipuri de boli și a altor probleme similare.
De asemenea, vitamina C îmbunătățește asimilarea fierului în organism, deci consumând apa cu lămâie vă ajută să combateți anemia..
5. Se echilibrează pH-ul organismului
Dacă acordați atenție la ceea ce mâncați, puteți vedea că unele alimente (băuturi răcoritoare, făină rafinată, dulciuri, pâine rafinată, carne roșie, roșii, drojdie, etc.) generează aciditate în intestin și apoi diverse probleme de sănătate. Pentru o funcționare corectă a organismului este important să se introducă mai multe alimente alcaline. Iată deci importanța lămâilor care echilibrează pH-ul organismului, având o acțiune alcalinizantă după ce este metabolizat. Iată de ce apa caldă cu suc de lămâie nu provoacă arsuri la stomac .
6. Un pahar cu apă și suc de lămâie dimineața ajută la slăbire
Proprietățile de slăbire ale lămâilor se datorează unei substanțe conținute în ea, pectină, o fibră care ajută la combaterea senzației de foame, deoarece satură repede, are puține calorii, accelerează tranzitul intestinal și reduce asimilarea de zaharuri și grăsimi la nivel intestinal.
7. Apa călduță cu suc de lămâie băută dimineața vă ajută să aveți o piele mai sănătoasă
După cum am mai spus, lămâia este o sursă bogată de vitamina C și antioxidanți, substanțe care ajută împotriva daunelor provocate de radicalii liberi împiedicând apariția ridurilor. Vitamina C este esențială pentru a avea o piele sănătoasă și strălucitoare, iar natura sa alcalină ucide anumite tipuri de bacterii responsabile pentru acnee.
8. Este un remediu natural împotriva respirației urât mirositoare
Fiind un antiseptic natural, sucul de lămâie contracarează acțiunea bacteriilor din gura, responsabile de respirația urât mirositoare.
9. Reduce consumul de cafea
Cine bea apa calda cu lămâie dimineața, de obicei reușește să reducă și „pofta de băut de cafea”. Un consum excesiv de cafea poate duce și la nervozitate, palpitații, amețeli, dureri de cap și creșterea colesterolului.
10. Ajuta la hidratarea organismului
Este adevarat ca pentru hidratarea organismului este suficient să beți doar apa, dar multe persoane considera că este dificil să consume în fiecare zi cantitatea necesara de apa, astfel, sucul de lămâie, care conferă apei un gust mai plăcut poate ajuta în acest sens. Și apoi lămâia adaugă numeroasele beneficii mai sus menționate.
Apă cu lămâie: reguli de urmat la preparare
Pentru a beneficia pe deplin și corect de toate avantajele pe care le oferă apa caldă cu lămâie descrise până în prezent, este esențial să urmați câteva reguli simple la preparare, care pot optimiza acțiunea și proprietățile:
- Trebuie să vă fi trezit de puțin timp.
- Să nu fi mâncat sau băut nimic înainte.
- Apa trebuie să fie caldă, dar nu fierbinte, pentru ca apa prea fierbinte poate altera proprietățile benefice a sucului de lămâie..
- Este nevoie de sucul unei jumătăți de lămâie.
- Lămâia trebuie stoarsă pe loc.
- Pe cât posibil, încercați să folosiți doar lămâi bio.
- Apa caldă cu lămâie trebuie băută imediat, dar fără să vă grăbiți.
- Dacă gustul vi se pare prea puternic, puteți să îndulciți cu o linguriță de miere.
- După 15 minute puteți începe cu micul dejun.
- Nu este un remediu pentru toate zilele, deci nu trebuie să abuzați. Apa cu lămâie trebuie băută doar pe o anumită perioadă de timp. O modalitate bună ar fi să beți apă cu suc de lămâie în fiecare dimineață, timp de o săptămână pe lună.
Apa cu lămâie: câteva rețete practice
Iată cum se prepara apa cu lămâie dimineața, pornind de la rețeta de bază, urmată de câteva variante.
1. Apa cu lămâie: rețeta de baza
Reteta de baza este foarte usor de preparat si are doar doua ingrediente: apa caldă si sucul de lamaie. Stoarceti o jumatate de lamaie de marime medie intr-o cana care contine aproximativ 250 ml de apa calduta. Trebuie bauta inainte sa se racesca, dar nu trebuie nici sa va grabiti. Daca gustul este prea puternic, incepeti cu o doza mai mica de suc de lamaie, crescand treptat cantitatea pana va obisnuiti cu gustul.
2. Apa cu lamaie si seminte de in
Acesta este o reteta recomandata celor care sufera de constipatie sau diaree pentru ca semintele de in favorizeaza regularitatea intestinala.
Se prepara lasand la inmuiat o lingurita de seminte de in in aproximativ 250 ml de apa de seara pana dimineata. Cand va treziti filtrati apa, o incalziti si adaugati sucul de lamaie. Daca bautura este prea „gelatinoasa” mai adaugati putina apa calduta.
3. Apa, lamaie si ghimbir
Apa cu lamaie se poate aromatiza cu cateva felii de ghimbir proaspat. Se pregateste punand la fiert cateva felii de ghimbir proaspat in aproximativ 300 ml de apa, se fierbe la foc mic timp de 10 minute, se lasa sa se racesca un pic si se adauga sucul de lamaie.
4. Apa, lamaie si curcuma (zerdiceaf sau turmeric)
Apa cu lamaie se poate aromatiza si cu ajutorul curcumei. Se poate prepara in doua moduri: prin folosirea curcumei proaspete sau pulbere. In primul caz se fierbe o bucatica mica de curcuma proaspata timp de 10 minute in 300 ml de apa, se filtreaza, se lasa sa se racesca un pic, apoi se adauga sucul de lamaie.
Daca aveti pulbere de curcuma incalziti apa, stoarceti lamaia si adaugati o jumatate de lingurita de pulbere de curcuma. Amestecati bine si puteti sa beti.
5. Apa calda cu lamaie si lavanda (levantica)
O varianta foarte gustoasa este apa cu lamaie si lavanda. Se pregateste un ceai de levantica punand in infuzie 10 minute o lingurita de lavanda uscata in 300 ml de apa clocotita. Dupa ce a trecut timpul, se filtreaza, se lasa un pic sa se racesca si se adauga sucul de lamaie proaspat stors. Acesta bautura potoleste setea si relaxeaza sistemul nervos datorita proprietatilo calmante ale lavandei.
6. Apa cu lamaie si menta
Pentru cei ce prefera aromele racoritoare, mai ales in timpul verii, sfatul nostru este sa adaugati in paharul cu apa cu suc de lamaie cateva frunze proaspete de menta.
7. Apa cu suc de lamaie si brusture
Pentru un efect anti-celulita si drenant, puneti la fiert 300 ml de apa cu doua lingurite de radacina de brusture uscate. Lasati sa fiarba 5 minute, opriti focul si lasati la infuzat inca 5 minute. Filtrati ceaiul de brusture, il lasati sa se racesca un pic, adaugati sucul de lamaie si consumati.
8. Apa cu lamaie si nalba
Daca suferiti de arsuri la stomac si credeti ca apa cu lamaie ar putea sa agraveze simptomele, puteti sa incercati acesta reteta. Puneti la fiert 300 ml de apa si cand incepe sa fiarba opriti focul, adaugati o lingurita de frunze si flori uscate de nalba, acoperiti si lasati la infuzat 10 minute. Filtrati ceaiul de nalba, il lasati sa se racesca un pic si adaugati sucul de lamaie.
Apă cu lămâie dimineața: efecte negative și contraindicații
Consumul de apă și suc de lămâie dimineața pe stomacul gol, în general, nu are contraindicații. Cu toate acestea, țineți cont de unii factori care v-ar putea afecta:
- Utilizarea excesivă a sucului de lămâie poate fi iritant pentru unii oameni, în special pentru cei care suferă de gastrită;
- Cu toate ca lămâia este folosită pentru albirea dinților în mod natural, acidul citric poate deteriora, în timp, dinții și smalțul lor. Vă sfătuim să beți apa cu lămâie folosind un pai sau să vă clătiți gura cu apa după consumare;
- Tocmai din cauza efectului său diuretic, urinarea va fi intensificată.
Ați încercat acest remediu natural? Dacă da, ce beneficii sau contraindicații ați observat consumând apa cu lămâie dimineața?
Folosesc apa rece cu lămâie de aproximativ 3 ani. Sunt hipertensiv din 2012, am fost operat pentru disecție de artă. Datorită tratamentului prelungit, care a favorizat cresterea nivelului de zahar in sange, am devenit și diabetic. Am început să țin cont de alimentație și am eliminat tot ce mă afecta. Am eliminat medicamentele care favoriza creșterea epidemiei și am început consumul zilnic de lămâie. După aproximativ un an, simtinduma mai bine, am început să elimin din tratament astfel in present ,de la 11 medicamente prescrise de cardiolog, facultativ, mai folosesc doar două. Concomitent cu lămâie, am consumat zilnic 2 cărei de usturoi, dar de aproximativ 6 luni, nu mai consum usturoi i mod regulat, pentru că, începuse să mă doară stomacul. Am slăbit 16 kg și mă simt mult mai bine. Precizez că eram peste măsură de gras și oboseala foarte repede. Acum am mobilitate bună, imi fac treburile gospodărești singur în ciuda vârstei de 72 de ani. Aveam picioarele umflate tot timpul, fără speranțe de remediu după spusele medicului meu curent. În prezent, picioarele mele, sunt normale, miacrescut rezistenta fizică și nu mai am probleme cu durerile de genunchi, umeri, incheieturi in general. Am diagnosticul de hipertensiunii arteriala gradul 3 risc foarte înalt, dar sunt mulțumit pentru ca, regional alimentary, fata sare greșimi și dulciuri, fără prajeli, băuturi și cafea, ma simt in general bine. Am tensiunia oscilanta și își schimbă valorile brusc, daca incalc regulile. Acum, stiu cum sa folosesc lămâie în mod corect și vă mulțumesc.!