Fenicul: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii
Fenicul (Foeniculum vulgare), este o planta aromatica si medicinala apreciata inca din cele mai vechi timpuri. In continuare vom trece in revista principalele proprietatile terapeutice, beneficiile pentru sanatate, modul de utilizare, contraindicatiile si multe alte informatii despre fenicul.
Este cunoscut in popor sub denumirile de fenicul, anason dulce, molura, chimion, marariu de casa.
Feniculul este cultivat si folosit in terapiile naturale de foarte mult timp datorita numeroaselor proprietati benefice pentru sanatate.
Feniculul este originar din Europa, asa ca poate fi cultivat in orice gradina de legume.
Planta care are ciclu de dezvoltare de doi ani, era utilizata in medicina traditionala pentru stimularea lactatiei si cresterea cantitatii de lapte matern, pentru tratarea conjunctivitei si pentru stomacul deranjat.
Toate organele plantei de fenicul sunt bogate in elemente nutritive de buna calitate: fibre alimentare, minerale (mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor, cupru), vitamine (C, B6, B9), tianin si antioxidanti.
Tulpina este utilizata ca leguma in preparatele culinare, fructul si semintele in condimente foarte apreciate.
Fenicul: descrierea plantei, caracteristici generale
Feniculul este o planta bienala ce are tulpina dreapta si cilindrica cu striatii fine longitudinale.
Poate atinge inaltimea de doi metri si poate avea numeroase ramificatii.
Frunzele de fenicul au forma triunghiulara, alungita si sunt multipenate.
Florile marunte de culoare galben-auriu cresc in umbrele mari terminale.
Fructele feniculului au culoare cenusie, buna sau verzuie, impresioneaza simtul olfactiv prin mireasma intensa, dulceaga, extrem de placuta.
Feniculul se aseamana foarte mult mararului (Anethum graveolens).
In scop gastronomic de la fenicul sunt utilizate: bulbul, frunzele si tulpinile; in scop medicinal sunt utilizate semintele foarte bogate in uleiuri esentiale.
Semintele de fenicul, numite si seminte de anason dulce, au culoare galben-maronii cand ating maturitatea, sunt aplatizate au miros si gust aromat.
Acestea sunt bogate in ulei volatil (anetol, transanetol, cisanetol, limonen, metilcarvicol, extragol) au continut ridicat de lipide, aleurona, substante cumarinice si flavonoide; au cantiati generoase de zaharuri, substante minerale, ceruri, mucilagii si stigmasterina.
Fenicul: proprietati terapeutice
Substantele chimice si uleiurile volatile din semintele plantei le ofera proprietati antispastice, tonic nervos, dezinfectante, carminativ, stomahice, laxative, diuretice, vermifuge, antiparazitare si sedativ nervoase.
Fenicul: beneficii pentru sanatate
Preparatele din seminte de fenicul actioneaza in numeroase moduri asupra organismului, sunt recomandate in tratarea afectiunilor digestive, colici abdominale, nevroze, tulburari de menopauza sau ca stimulent al secretiei lactate.
1. Indeparteaza halena (respiratia cu miros neplacut).
Semintele de fenicul mestecate inhiba mirosurile neplacute din cavitatea bucala.
Uleiurile esentiale au efect antiseptic si antibacterian si de aceea sunt utilizate ca ingredient principal pentru pastele de dinti si capsulele masticabile care trateaza afectiuni din sfera ORL.
2. Ceai de fenicul pentru slabit
Feniculul este eficient in curele de slabit si detoxifiere.
Semintele au proprietatea de a inhiba pofta de mancare, ofera stare de satietate si in acelasi timp accelereaza metabolismul.
Ceaiurile din seminte sunt indicate persoanelor care doresc sa scape de kilogramele in plus.
3. Feniculul trateaza constipatia.
Semintele au efect diuretic si sunt eficiente in remedierea constipatiei cronice.
Ajuta la eliminarea toxinelor la nivelul colonului fapt ce scade riscul dezvoltarii hemoroizilor si a tumorilor canceroase la nivelul acestui organ.
4. Feniculul calmeaza colicii si balonarile.
Ceaiul de seminte de planta are gust placut si este foarte eficient in eliminarea gazelor intestinale.
Este remediul cel mai cunoscut pentru tratarea colicilor bebelusilor si a proaspetelor mamici, in acelasi timp imbunatateste digestia la nivelul stomacului si intestinelor.
5. Inlatura oboseala fizica, nervoasa si trateaza depresia.
Pulberea inlatura durerile de cap, actioneaza rapid asupra centrilor nervosi favorizand relaxarea psihica si fizica.
Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma regulat preparate cu seminte de fenicul sunt mai putin predispuse la nevroze si depresii.
6. Regleaza menstruatia si amelioreaza simptomele menopauzei.
Consumat frecvent in perioada de premenopauza ceaiul de fenicul face minuni.
7.Eficient in tratarea racelilor si virozelor
Feniculul este un bun expectorant, deci este indicat in tratarea racelilor si virozelor sezoniere.
Ajuta la eliminarea secretiilor bronsice si imbunatatesc functia plamanilor, in plus intareste sistemul imunitar dupa convalescenta.
8. Creste fertilitatea masculina.
Semintele de fenicul stimuleaza formarea spermatozoizilor si a lichidului spermatic.
Preparatele cu seminte de fenicul sunt recomandate barbatilor care doresc sa conceapa copiii.
Alte beneficii si utilizari traditionale in lume
Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă erbacee aromată, originară din regiunea mediteraneană și Asia de Sud-Vest, dar care este acum cultivată în întreaga lume.
Feniculul este cunoscut pentru frunzele, semințele și rădăcina sa comestibile, dar și pentru proprietățile sale medicinale.
În afara utilizării sale în bucătăria mediteraneană și asiatică, feniculul are și alte utilizări tradiționale în alte țări.
Iată câteva dintre acestea:
- India: Feniculul este utilizat în medicina tradițională indiană (Ayurveda) pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv probleme digestive, probleme respiratorii, dureri de cap și boli de piele.
- China: Feniculul este utilizat în medicina tradițională chineză pentru a trata probleme digestive și pentru a reduce inflamația. Este, de asemenea, utilizat în alimentația bebelușilor și copiilor pentru a calma colicile.
- Iran: În Iran, feniculul este utilizat în mod tradițional pentru a trata probleme digestive, inclusiv indigestie și flatulență.
- Egipt: În Egiptul Antic, feniculul era considerat un simbol al fertilității și era utilizat în ceremoniile de înmormântare. Feniculul era, de asemenea, utilizat pentru a trata probleme digestive și pentru a calma durerea.
- Italia: În Italia, feniculul este cunoscut sub numele de finocchio și este utilizat în multe feluri de mâncare, inclusiv salate și paste. Este, de asemenea, utilizat pentru a produce un lichior digestiv numit „finocchietto”.
Acestea sunt doar câteva exemple de utilizări tradiționale ale feniculului în alte țări.
Cu toate acestea, este important să rețineți că utilizarea plantelor medicinale în scopuri terapeutice trebuie să fie supravegheată de un specialist în domeniu și nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical prescris de un medic
Fenicul: mod de utilizare si remedii naturiste
Bulbul de fenicul se poate consuma crud, in salate, sau gatit (fiert sau copt in cuptor).
O salata de fenicul crud se poate prepara rapid astfel: spalati bine bulbul de fenicul, il taiati felii si il condimentati cu putina sare, piper negru macinat, ulei de masline si otet de mere sau suc de lamaie.
Frunzele proaspete sunt folosite ca sa aromatizeze supe, preparate din peste, salate si branzeturi.
Florile, in schimb, sunt folosite pentru a aroma castanele fierte, garnituri din ciuperci, maslinele in saramura si unele preparate din carne de porc.
In plus, poate fi folosit ca un remediu natural pentru diverse afectiuni:
1. Fenicul consumat crud
Bulbul ajuta digestia, actioneaza ca antiinflamator, imbunatateste digestia, impiedica acumularea de gaze.
Este indicat sa fie consumat la sfarsitul meselor, impotriva colesterolului marit, evita balonarea si flatuenta dupa mese si ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinale.
In plus intareste sistemul imunitar si va ajuta la slabire pentru ca mareste senzatia de satietate.
2. Semintele de fenicul
Semintele pot fi utilizate in stare naturala, mestecate pur si simplu.
Sunt eficiente in tratarea afectiunilor bucale, impiedica dezvoltarea florei microbiene la nivelul cavitatii bucale.
3. Ceai de fenicul.
Aceasta forma este indicata mamicilor care alapteaza, pentru stimularea secretiei lactate, pentru eliminarea gazelor intestinale, imbunatatesc digestia, impiedica instalarea constipatiei si ajuta impotriva insomniei.
Ceaiul poate fi preparat prin amestecarea a 250 ml de apa clocotita cu o lingura seminte .
Se lasa la infuzat pentru 10 minute dupa care si strecoara.
Se consuma incet, cand atinge temperatura agreata.
Ceaiul se mai poate prepara si cu tulpina si frunzele proaspete.
Le fierbeti aproximativ 10 minute, filtrati si eventual indulciti cu putina miere.
Acesta infuzie este foarte indicata pentru calmarea tusei.
4. Pulberea de fenicul
Se obtine prin macinarea fina a semintelor uscate de fenicul.
Pulberea ajuta la tratarea depresiei si a tensiunii nervoase.
5. Tinctura de fenicul
Tinctura poate fi obtinuta prin amestecarea a 50 g de seminte uscate si zdrobite de fenicul cu 500 ml alcool de secara cu concentratie alcoolica mare (50-70%).
Preparatul se lasa la macerat pentru 10 zile dupa care se strecoara si se depoziteaza in recipiente sterile.
Se consuma conform indicatiilor oferite de terapeut.
6. Uleiul de fenicul
Uleiul poate fi achizitionat din magazinele specializate.
Are efecte carminative, purifiante, digestive, calmante.
7. Vinul de fenicul
Vinul poate fi obtinut prin amestecarea fructelor de fenicul (100g) zdrobite si maruntite cu 1 l de vin de struguri.
Amestecul se lasa la macerat pentru 10 zile dupa care se strecoara si se depoziteaza in recipiente de sticle.
Vinul este un digestiv foarte bun.
Fenicul: contraindicatii si reactii adverse
- Feniculul trebuie consumat, in scop terapeutic, cu precautie de femeile insarcinate si persoanele alergice la aceasta planta.
- Persoanele care sufera de ulcer gastric, enterocolita acuta sau cronica si ulcer duodenal trebuie sa consume cu precautie tinctura de fenicul care are in compozitie alcool!
- Nu este recomandat sa consumati ceai de fenicul pentru perioade lungi de timp.
- Consumul de fenicul ar putea sa reduca efectele unor antibiotice, cum ar fi ciprofloxacin.
Cum pot scăpa de tinitus?