Varza murata la butoi pentru iarna; reteta de varza murata in capatani
Pentru reteta de varza murata pentru iarna, in capatani, se mureaza numai varza de toamna care se maturizeaza in lunile octombrie – noiembrie. Aceasta are frunzele exterioare mai tari si mai verzi, care nu se rup la cea mai usoara indoire. Descopera cea mai buna reteta de varza murata la butoi pentru iarna, reteta bunicii, veche, traditionala de varza murata.
Pentru sarmale se foloseste varza cu frunze subtiri ( varza de Buzau este cea mai potrivita alegere), cu capatanile mai mari sau mai mici, dupa capacitatea vasului in care se vor mura.
Reteta aceasta pentru varza murata, in capatani, este pentru un butoi de 100 l.
1.Reteta varza murata la butoi pentru iarna, varza murata reteta veche
1.Ingrediente pentru un butoi (100 litri)
- 30 verze de marime medie ( 1,5-2 kg)
- 0,5 kg hrean
- un manunchi de cimbru uscat
- un manunchi de marar uscat(tulpina)
- 2-3 foi de dafin
- boabele de pe un cocean de porumb
- 40-50 gr. sare mare grunjoasa pentru 1 l de apa
Cantitatea de sare pentru varza murata
In majoritatea retetelor de varza murata se foloseste 50 gr. de sare pentru un litru de apa. De cativa ani, eu pun o lingurita de sare si in locul cotorului care a fost scos partial, astfel ca mai dizolv doar 40 gr. de sare la 1 litru de apa.
2.Mod de preparare varza murata, reteta bunicii
Pe fundul butoiului se asaza rasfirate, cimbrul si mararul uscat.
Capatanile de varza se curata de frunzele exterioare, li se scobeste cotorul si se asaza in butoi cat mai inghesuite si suprapuse.
Hreanul se curata, si se taie in sferturi pe lungime.
Intr-un vas suficient de mare, se dizolva de fiecare data cate 400-500 gr. de sare in 10 l de apa, se toarna apoi apa cu sare in butoi, pana cand se umple butoiul (sa depaseasca nivelul verzei cu 5-10 cm).
In acest mod sarea va intra uniform, chiar de la inceput, intre foile de varza, impiedicandu-le sa se moaie.
Pentru ca varza sa nu se ridice din apa, se pune deasupra un gratar din lemn, peste care se asaza o piatra de rau bine spalata, ca sa o preseze.
Cand se formeaza spuma deasupra, a inceput fermentarea si e momentul sa se inceapa vanturarea.
Cel mai simplu mod de pritocire este vanturarea cu furtunul.
Un capat al furtunului se introduce pana la fundul butoiului si se sufla aer prin capatul care este afara.
Aceasta vanturare se va face din 3 in 3 zile timp de 3-4 saptamani.
Secrete varza murata
- Primele 2 saptamani, pana se mureaza varza se va tine la o temperatura de 16-18 grade, in pivnita sau chiar in bucatarie daca este o cantitate mai mica (borcane).
- Daca este prea rece in primele 10-14 zile, varza va avea un gust neplacut si iute.
- Cand se pun numai in borcane, se aleg tot verze de toamna insa cu capatanile mai mici si cu frunze subtiri. Se pun marar, cimbru , foi de dafin si numai 30 gr. de sare la 1 l de apa. Se vantura cu furtunul ca si in butoi, se tin in bucatarie minim 10 zile, apoi borcanele se pot muta la rece.
- Varza se pune la murat dupa ce cade bruma, intre 25 octombrie si 8 noiembrie. Se spune ca in aceasta perioada iese cea mai buna varza murata, zeama se mentine limpede si curata iar varza murata se mentine pana primavara tarziu.