Gogosari in otet pentru iarna; reteta gogosari in otet
Gogosari in otet pentru iarna,: gogosarii trebuie sa fie foarte proaspeti si fara defecte, iar conservati dupa aceasta reteta pe care o folosesc de cativa ani, vor fi crocanti, luciosi si foarte gustosi. Luna August, cand pietele sunt pline de gogosari, ardei kapia, vinete etc., este cea mai potrivita pentru a cumpara gogosarii pentru conservare.
Reteta gogosari in otet cu zahar
Ingrediente necesare pentru gogosari in otet cu zahar
- 10 kg gogosari
- 3 l otet din vin 9 grade
- 6 l apa
- 1 kg miere (zahar)
- 200 gr. sare
- boabe de mustar( un plic 40 gr)
- boabe de piper (un plic 40 gr.)
- 4 radacini mari de hrean
- foi de dafin (10-12 frunze)
- 10 frunze de telina
Mod de preparare gogosari in otet crocanti:
Gogosarii foarte proaspeti si fara defecte se spala, se scurg de apa , se curata de cotoare si seminte, apoi se taie in felii (sferturi).
Dupa ce au fost curatati, au ramas 8 kg de felii de gogosari (din 10 Kg).
Radacinile de hrean se curata se spala si se taie bastonase.
Se spala bine si se usuca 10 borcane de 1,6 l.
Intr-o oala mare de 18 l se pun la fiert apa, otetul,sarea si condimentele mentionate mai sus.
Cand lichidul clocoteste se pun gogosarii taiati in sferturi, cati cuprinde lichidul, aproximativ o treime.
Se acopera si se lasa sa se infierbante, pana fierb in clocote 1-2 minute si se deschid la culoare.
Apoi, se scot imediat cu spumiera, si se impart in borcanele asezate pe o tava din metal.
Se procedeaza identic, inca de 2 ori, pana se oparesc toti gogosarii.
Oparirea gogosarilor are scopul de a le reduce din rigiditate, astfel sa incapa in numar mai mare in borcane.
Dupa ce toti gogosarii au fost asezati in borcane ( fara sa fie presati), printre ei si deasupra lor se pun bastonase de hrean (deasupra, 2 bastonase de hrean pune in cruce), frunze de telina, si cate o lingurita de boabe de mustar.
Otetul in care au fost opariti, se imparte egal in toate borcanele.
Dupa ce s-au racit, se completeaza cu lichid pana la gura borcanului.
Se pun capacele si se pastreaza in camara intr-un loc mai intunecos, pentru ca lumina naturala schimba culoarea gogosarilor si devin maronii.
Gogosarii reprezinta o salata ideala pentru fripturi in sezonul rece, si sunt o sursa naturala de vitamine.
Reteta este simpla, nu contine conservanti si nu necesita timp indelungat de preparare.
Pentru sugestii si alte variante, astept comentariile voastre in modulul de mai jos.