Gem de prune; reteta pas cu pas
Gemul de prune, o explozie aromatică și dulce în fiecare lingură, este o delicatesă preparată din cele mai coapte și suculente prune. Cu o culoare ademenitoare și o textură catifelată, acest gem de prune este nu doar o încântare pentru papilele gustative, ci și o călătorie în tradiția și savoarea autentică. In acest articol descoperiti o rețetă simplă și delicioasă de gem de prune.
Fiecare borcan de gem păstrează aroma verii închise într-o combinație magică de fructe și zahăr.
Fie că îl răspândiți pe o felie de pâine proaspătă sau îl folosiți în creații de patiserie, gemul de prune adaugă un strop de rafinament rustic fiecărui moment de gustare.
Gemul de prune se prepara din prune proaspete si bine coapte, este extrem de usor de facut si nu necesita un timp indelungat de fierbere (aprox. o ora).
Odata ce ati preparat acesta reteta de gem de prune in casa, nu veti mai cumpara niciodata gem din magazine.
Culoarea gemului de prune depinde de varietatea prunelor pe care le folositi, din prunele rosii gemul va avea o culoare mai deschisa rosiatica, iar din prunele inchise la culoare gemul va avea o culoare mai intunecata, insa gustul va fi acelasi.
Luna August este perioada ideala pentru a cumpara sau recolta prunele coapte si dulci.
Am cumparat 10 kg de prune, din care, dupa ce am scos samburii si am pastrat cateva intregi pentru a le consuma proaspete, au ramas pentru gem exact 8 kg.
Ingrediente pentru gem de prune:
- 8 kg prune (cantarite dupa ce au fost scosi samburii)
- 3 kg zahar
- zeama de la o lamaie
Mod de preparare:
Se spala prunele, se taie in doua si li se scot samburii si coditele.
Se presara cu zaharul si zeama de lamaie, apoi se amesteca cu lingura si se lasa cateva ore (2-3 ore) ca sa-si lase zeama.
Eu le-am pregatit de seara si le-am lasat peste noapte acoperite cu un servet curat.
A doua zi, am extras o mica parte din zeama pe care au lasat-o, (prunele au fost foarte zemoase) si le-am pus la fiert intr-o cratita din inox care are o suprafata mai mare de evaporare.
Cantitatea de prune fiind mare a fost necesar sa le fierb in 2 etape ( cate 4 kg odata).
Am amestecat cu o lingura de lemn din cand in cand, dupa ce a inceput sa fiarba si am colectat spuma.
Gemul de prune, ca oricare alt gem dealtfel, se fierbe la foc mic amestecand ocazional ca sa nu se prinda de cratita.
Dupa aproximativ o ora am oprit focul si am tras cratita deoparte.
Se poate verifica consistenta gemului, lasind sa cada cateva picaturi pe o farfurioara rece care a stat cateva minute in congelator
Daca picaturile raman tari, (isi pastreaza forma) inseamna ca gemul este gata. Daca picaturile curg se mai fierbe cateva minute.
Sterilizarea borcanelor
La aceasta cantitate am folosit 12 borcane de 370 ml, si 6 borcane de 400 ml.
Borcanele si capacele se spala bine cu apa si detergent de vase, apoi se usuca in cuptor pe o tava aproximativ 15 minute. Gemul se toarna fierbinte in borcane.
Cantitatea de zahar folosita pentru gem poate fi intre 350-500 gr. zahar pentru un kg de fructe; in functie de consistenta si dulceata fructelor si de metoda folosita la prepararea lor.
Pentru dulceata de prune cantitatea de zahar este de 1 kg. la 1 kg de fructe.