Sirop din muguri de brad; reteta pas cu pas si alte variante
Acest sirop din muguri de brad se prepara numai primavara devreme , cand mugurii de brad au culoarea verde deschis si au o lungime de 3-4 cm. Siropul din muguri de brad este folosit ca remediu in infectiile respiratorii (laringite, bronsite) si calmeaza tusea.
1.Ingrediente pentru sirop din muguri de brad
- 1 kg de muguri de brad
- 2 kg de zahar
- 2 litri de apa
- zeama de la o lamaie
Mod de preparare pentru sirop din muguri de brad
Intr-o oala sau cratita suficient de mare, se pun mugurii de brad spalati si curatati de codite (daca sunt), care contin multa rasina. Se toarna apa si se fierb aprox. o ora.
Apoi oala se ia de pe foc , se acopera cu un capac si se lasa sa stea la rece 48 de ore, sau daca este cald numai 24 de ore. In acest fel se extrage mai bine din muguri sarurile minerale si uleiurile aromatice.
Zeama care va fi putin albicioasa, se va strecura prin tifon asezat pe strecuratoare, presand foarte bine mugurii. Se adauga zaharul la sucul obtinut , zeama de la o lamaie si se pune la fiert la foc mic, amestecand pana cand zaharul se topeste complet.
Se fierbe aprox. 30 de minute ca sa se distruga fermentii, apoi cratita se trage deoparte si se toarna fierbinte in sticle. Sticlele calde se pun in paturi si se lasa pana a doua zi.
2. Sirop din muguri de brad contra tusei
Siropul din muguri de brad, un remediu excelent contra tusei ,se poate prepara cu o cantitate mai mica de zahar, la 2 litri de lichid se va folosi 0,5 kg de zahar. Siropul se fierbe numai 10 minute, apoi se toarna in sticle mici de 0,250 l sau 0,500 l si se lasa acoperit in paturi pana a doua zi. Pentru o cura se foloseste 0,500 ml din care se bea de 4-5 ori in 2 zile. Nu trebuie sa ramana in sticla mai mult de 3-4 zile dupa ce aceasta e deschisa, deoarece la caldura fermenteaza fiind cu putin zahar.
3. Sirop din muguri de brad cu miere
Intr-un borcan se pun in straturi, cantitati egale de muguri de brad si miere, avand grija ca ultimul strat sa fie de miere. Apoi borcanul inchis foarte bine se tine la soare aprox. 10 zile dupa care se strecoara si se toarna in sticle siropul rezultat.
4.Sirop din muguri de pin
Pinul mai este cunoscut si sub denumirile de chifar, luciu, zetin, jneapan sau jep, iar mugurii de pin sunt folositi in scopuri medicinale.
Din mugurii de pin se prepara un sirop ; peste 100 gr. de muguri zdrobiti se toarna 100 ml alcool de 60 grade si se lasa la macerat intr-un vas acoperit 12 ore, agitand din cand in cand. Se toarna apoi 500 ml apa clocotita si dupa 6 ore se strecoara.
Se adauga apoi 650 gr. zahar si se dizolva la cald pe baie de aburi. Se filtreaza prin tifon dublu sau alta panza deasa, se completeaza cu apa pana la 1 l apoi se toarna in sticle mici. Adultii vor lua 3 linguri pe zi.
5.Sirop din muguri de brad ,reteta din Bucovina
- 1 kg muguri de brad
- 1 kg zahar
Se asaza intr-un borcan straturi alternative de zahar si muguri, aproximativ egale ca grosime, ultimul strat fiind tot de zahar. Borcanul se acopera cu un tifon ce permite aerisirea si se aseaza in geam la soare. Se lasa la macerat o luna, pana ce mugurii devin maronii la culoare, zaharul se topeste iar sucul obtinut are culoarea usor verzuie. Se filtreaza , tragandu-se siropul in sticle de sticla, cu dop de pluta etans.
6. Sirop din conuri de brad
- 1 kg de conuri de brad
- 1 kg de zahar
- zeama de lamaie
Mai putin cunoscut, siropul din conuri de brad sau molid este chiar mai aromat decat cel din muguri de brad, conurile punindu-si amprenta printr-o aroma mai intensa iar gustul de rasina fiind mai evident. Conurile se culeg in luna mai, cand au o culoare roscat inchis sau verde deschis, sunt destul de tari si au lungimea de la 3-4 cmla maxim 10 cm.
Conurile de brad se spala foarte bine, si se pun intr-un vas mai mare. Se toarna apa rece, pana sunt acoperite(apa dublu cantitatii de conuri) si se lasa 24 de ore la macerat. Apoi se fierb aproximativ o ora, si se mai lasa inca 24 de ore ca sa se extraga cat mai mult din esenta conurilor. Dupa ce se strecoara , pentru a obtine cat mai mult suc se preseaza bine si conurile.
Se strecoara apoi sucul printr-un tifon , se adauga zaharul in cantitate egala cu sucul (la 1 l de suc 1 kg de zahar). Se fierbe siropul pana se leaga, luand spuma din cand in cand. La sfarsitul fierberii se adauga zeama de lamaie optional ( o lingurita la 1 kg de zahar utilizat). Siropul se toarna fierbinte in sticle incalzite care se inchid etans.
Utilizari terapeutice:
Intern: in bronsite, traheite,cistite, uretrite.
Extern: mugurii de pin se folosesc pentru bai cu actiune antiseptica si cicatrizanta.
Preparare si administare:
Intern: Se face o infuzie din 2 lingurite de muguri la 400 ml de apa clocotita; dupa 15 min. se strecoara si se indulceste cu zahar sau miere. Din acest ceai se beau 2-3 cani pe zi.
Preparati acest sirop natural in casa? Ce alta reteta folositi? Astept sugestiile si comentariile dv. in modulul de comentarii de mai jos.