Suc de soc (socata): reteta pas cu pas si alte variante
Din florile de soc proaspete sau uscate, se poate prepara o bautura naturala foarte buna, tonica si racoritoare, destul de cunoscuta in unele parti ale tarii sub denumirea de suc de soc sau socata. Daca nu stiti cum se prepara sucul de soc in casa, sau nu sunteti siguri care sunt principalele ingrediente si cantitati, va recomand sa cititi acest articol in care gasiti reteta traditionala, dar si varianta sucului de soc fara zahar, indulcit cu miere.
Sucul de soc sau socata se pregateste in fiecare gospodarie, in functie de reteta fiecarei familii insa ingredientele clasice sunt aproximativ aceleasi, dar se poate inlocui zaharul tos cu zahar brun sau cu miere, se poate pune drojdie, pentru a grabi fermentatia sau nu.
La aceasta reteta de suc de soc, pe care o voi prezenta pas cu pas, am folosit zahar brun si nu am adaugat drojdie.
Va fi nevoie sa fermenteze afara la soare 4 zile, daca as fi adaugat drojdie ar fi fermentat in 2 zile, dar fara drojdie gustul va fi mult mai bun si se va conserva mult mai bine.
1. Ingrediente pentru suc de soc, socata cu zahar brun 10 L
- 8 l apa plata aprox.
- 1 kg zahar brun
- 6 lamai potrivite
- 14 flori de soc proaspat culese
Socata: mod de preparare
- Intr-un borcan de 10 litri spalat impecabil, se toarna apa, zaharul brun si se amesteca.
Cinci dintre cele sase lamai se storc foarte bine iar una se taie felii.
Se adauga in borcan pulpa de lamai, lamaia taiata felii apoi florile bine spalate.
Dupa cum am mai spus, cu 10 gr.drojdie de bere frecata cu o lingurita de zahar pana cand se lichefiaza, si apoi amestecata cu lichidul din borcan, sucul va fermenta mai repede in 48 de ore.
Borcanul se acopera cu o folie alimentara si apoi o farfurie deasupra sau tifon si o farfurioara.
Se amesteca in fiecare zi , ideal de 3-4 ori pe zi, minim o data. In oricare varianta 2 sau 4 zile, dupa ce sucul de soc a devenit putin sifonat , se strecoara prin tifon dublu, si se toarna in sticle care se vor astupa foarte bine cu dop si se vor pune la rece.
2. Ingrediente pentru suc de soc, socata cu miere 10 L
- 8 l apa
- 500 gr. miere
- 6 lamai
- 14 flori de soc proaspat culese.
Modul de preparare este acelasi ca si prima reteta de suc de soc cu zahar brun.
3. Ingrediente pentru suc de soc cu zahar tos
- 8 l apa plata
- 1 kg zahar tos
- 12-14 flori de soc proaspat culese sau uscate
- 4-5 lamai
- 150 gr. zahar tos pentru caramel
Suc de soc: mod de preparare
Zaharul se fierbe cu 3 litri de apa si zeama de la o lamaie, 15 minute, ca sa se transforme in zaharuri mai simple(glucoza), in lichidul acidulat care va fermenta mai repede fara drojdie.
Se pune in borcanul de 10 l , apoi se completeaza cu restul de apa rece, zeama de lamaie , coaja de la o lamaie, pentru aroma si florile de soc.
Pentru culoare, se caramelizeaza cele 150 gr. de zahar, iar cand se formeaza putina spuma deasupra , se stinge cu 0,5l de lichid din borcan.
Se lasa sa fiarba bine, pana se topeste caramelul, apoi se adauga in borcan si se amesteca bine.
Borcanul se acopera cu un tifon si se lasa afara la soare sa fermenteze 3-4 zile, amestecand de 3-4 ori pe zi.
Se strecoara si se poate consuma imediat dupa ce a fost tinut la frigider.
4. Sirop din flori de soc
- 30-40 flori de soc
- 3 l de apa
- 3 kg de zahar
- 4 lamai
Florile de soc se fierb aprox. 30 de minute cu 3 l de apa, apoi se strecoara prin tifon dublu sau o sita deasa.
La sucul obtinut se adauga zaharul; 1 kg de zahar la 1 litru de suc.
Toata cantitatea de suc cu zaharul respectiv si zeama de la lamaile stoarse se pune intr-un vas ( oala , cratita) care are un volum dublu cat capacitatea sucului (cand fierbe sucul face spuma).
Se fierbe la foc mic aprox. 30 de minute amestecand la suprafata ca sa dispara spuma, apoi se trage deoparte si se toarna fierbinte in sticle.
Sticlele se pun in paturi calde si se lasa pana a doua zi cand se asaza in camara.
Se foloseste contra tusei si bronsitei.
Recoltarea florilor de soc
Florile se recolteaza la inceputul infloririi, cand 75% din flori sunt inflorite, incepand din mai in regiunile sudice si mai joase, continuand pana in iunie in regiunile de deal si mai nordice.
Este indicat sa le recoltam din paduri, gradini si nu de pe marginile soselelor .
Recoltarea se face pe timp frumos, dupa ce se ridica roua, taind cu foarfeca sau cutitul intreaga inflorescenta imediat sub locul de ramificare.
Acestea se pun la uscare la soare puternic, care le pastreaza culoarea alb-crem, cu florile in sus, intr-un singur strat pe rame acoperite cu hartie.
Prin uscarea cu tot pedunculul inflorescentei se obtine un produs inferior.
Pentru obtinerea unui produs superior,dupa 5-6 ore de uscare la soare(sau temperatura ridicata ) florile sunt uscate dar pedunculii sunt inca moi si se poate face separarea florilor prin simpla scuturare.
Flori de soc: proprietati si beneficii
Florile de soc, intern au proprietati diuretice, laxative si galactogoge iar extern au proprietati antiseptice.
Provoaca transpiratie abundenta, ajutand la scaderea temperaturii.
Intern, ceaiul din flori de soc se ia contra tusei in afectiunile aparatului respirator(raceala, gripa, bronsita) ca si in constipatie.
Prin diureza pe care o produce, se recomanda daca suferiti de boli de rinichi si vezica.
De asemenea ceaiul de flori de soc mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza.
Avand proprietati laxative si ajutand la eliminarea apei din tesuturi, se foloseste ca medicament natural (ceaiul de soc) in obezitate si pentru detoxifierea corpului.
Pentru aceleasi motive este recomandat in constipatiile de natura nervoasa.
Extern, sub forma de bai sau cataplasme este indicat in furunculoze, abcese, arsuri avand proprietatea de a fluidiza puroiul, de a calma durerile, facand sa dea inapoi umflatura.
Sub forma de bai fierbinti se utilizeaza contra reumatismului.
Ceaiul de soc: preparare si administrare
Intern– infuzie: 2 lingurite de flori de soc la 250 ml de apa clocotita( se beau 3 ceaiuri caldute pe zi)
Laxativ-infuzie :1-2 lingurite de flori la 200 ml de apa clocotita (se ia seara inainte de culcare)
Extern– infuzie: cantitatea de flori de soc se dubleaza( 4 lingurite de flori la 250 ml apa clocotita); se intrebuinteaza sub forma de bai sau cataplasme in furuncule, abcese, arsuri si umflaturi.
Socul: contraindicatii
- In caz de arsuri sau abcese, nu se utilizeaza florile proaspete; aplicate ca atare pe piele sau pe mucoase produc eriteme (roseata pielii).
- Boabele de culoare albastru inchis/violet sunt usor letale in stare necoapta, si pot fi consumate doar cand sunt coapte complet.
- Ocazional pot aparea reactii alergice la utilizarea florilor de soc si a fructelor.
- Boabele de soc necoapte sunt toxice si pot provoca diaree severa, greata sau varsaturi; numai boabele albastre-negre sunt comestibile.
- Datorita efectelor diuretice probabile ale florilor de soc, trebuie sa fiti atenti daca o luati impreuna cu medicamente care cresc urinarea.
- Desi socul nu este considerat otravitor, au fost semnalate totusi cateva cazuri de otravire la animale si la om, imediat dupa consumarea scoartei, frunzelor, fructelor radacinilor si tulpinilor.
- Datorita prezentei glicozidelor cianogenice, toate partile verzi ale socului sunt otravitoare.
Foarte bună, mulțumim pt rețetă! Așa fac și eu sucul de soc fără drojdie, doar ca la 8 litri de apă pun mai puțin zahăr, 750 de grame. Pentru un gust mai răcoritor eu mai adaug câteva feliuțe de ghimbir si câteva frunze de mentă proaspătă.
Articol foarte bun, reteta este explicata sa inteleaga oricine, pozele foarte lamuritoare