Ce sa vizitezi in Paris: 12 obiective turistice care trebuie vazute in capitala Frantei
Daca te intrebi: „Ce sa vizitezi in Paris ?”, sa stii ca obiectivele turistice care trebuie vazute in capitala Frantei sunt nenumarate. In urmatoarele randuri vom descoperi principalele obiective turistice care trebuie vazute in capitala Frantei si recomandari pentru prima vizita in Paris.
Parisul este unul dintre cele mai renumite orase din lume numit si „Orasul luminii” sau „Orasul indragostitilor”. Acest frumos oras, a fost de asemenea foarte important din punct de vedere artistic, cu pictori precum Degas, Monet, Cezanne si multi altii.
Parisul a fost un oras important si pentru literatura, cu autori precum Victor Hugo, Balzac, Flaubert, Stendhal dar si pentru filozofie, printre cei mai cunoscuti fiind Rousseau, Sartre, Bergson, Voltaire, Pascal si Montesquieu.
Ce sa vizitezi in Paris: 12 locuri frumoase de vazut in capitala Frantei
Haideti sa descoperim cele mai frumoase locuri de vizitat la Paris.
1. Turnul Eiffel
Turnul Eiffel este cel mai cunoscut simbol al Parisului, fiind vizitat de aproximativ 7 milioane vizitatori anual. De asemenea este si cel mai vizitat monument al lumii.
Imensul turn din otel a fost construit de inginerul Gustave Eiffel in 2 ani, pentru a fi gata la inaugurarea Expozitiei Mondiale din 1889 ce a avut loc la Paris, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la Revolutia Franceza.
Franta, prin constructia turnului, a vrut sa demonstreze ca se gaseste in fruntea lumii, prin tehnologia folosita la constructia lui. Turnul de 324 de metrii urma sa fie daramat, deoarece se considera a fi cam urat. Se poate urca 704 trepte din cele 1665, pana la etajul 2, sau se poate ajunge in varf cu unul din lifturile existente.
Chiar daca nu urcati in turn, nu trebuie sa scapati ocazia, ca pe inserat, sa vedeti turnul luminat de cele peste 20.000 de becuri. Parizienii si turistii folosesc minunatul spectacol de lumini pentru o intalnire romantica la peluza Champs de Mar, care se gaseste chiar in fata turnului.
2. Muzeul Luvru
Luvru este vizitat de 8 milioane de turisti anual, si este astfel cel mai vizitat muzeu din lume. A fost construit in secolul al 12-lea de Phillipe-Auguste si a servit ca punct fortificat, o cetate.
Parisul, dezvoltandu-se rapid, Carol al V-lea a extins Luvrul si l-a facut resedinta sa. Dupa aceea, in secolul al XVI-lea, Henric al II-lea l-a amenajat in stil italian renascentist, si de asemenea l-a facut resedinta princiara.
Orasul Paris a preluat palatul atunci cand, in 1682 Ludovic al XIV-lea si curtea lui s-a mutat la Versailes. Ulterior, Luvrul a fost folosit de artisti ca ateliere si locuinte si preluat apoi de Academia Franceza. Dupa Revolutia Franceza, printr-o decizie a Adunarii Nationale, Luvrul a fost desemnat primul muzeu francez.
Dupa ce Napoleon l-a folosit ca palat regal, in 1873 Luvrul a ramas definitiv muzeu. In anii 80, la cererea presedintelui Mitterrand, Luvrul a fost renovat in totalitate. In curtea interioara a Luvrului, Ieoh Ming Pei a construit in 1989 piramida de sticla care serveste si azi ca intrare principala in muzeu.
Luvru gazduieste peste 350.000 de lucrari de arta pe o suprafata de 60.000 mp. Luvru este cunoscut pentru colectiile antichitatii romane si grecesti, precum si pentru picturiile flamande din secolele XVI , XVII si Renasterea Italiana.
3. Centrul National de Arta Pompidou
Centrul National de Arta Pompidou, a fost construit intre anii 1972-1977 pe un loc, care a servit ca parcare halelor alimentare ale cartierului parizian .
Pana in secolul XX, in sectorul parizian Beaubourg au locuit o multime de scriitori si poeti. Acest cartier, a fost folosit de Victor Hugo, ca si decor pentru operele sale Notre Dame de Paris si Mizerabilii .
In 1969, la cererea presedintelui francez Georges Pompidou, a fost lansata licitatia internationala pentru proiectul si constructia Muzeului National de Arta. Mare iubitor de arta, presedintele francez a vrut ca acest muzeu sa dea noi impulsuri capitalei Frantei in domeniul artelor moderne.
Juriul condus de Jean Prouve, selecteaza din 682 de proiecte, proiectul prezentat de echipa formata din Piano, Rogers si Franchini. La fel cum a fost cu 100 de ani mai devreme cu turnul Eiffel, cladirea ultramoderna din sticla si otel, genereaza proteste violente.
Se compara cladirea cu o rafinarie, si multi gasesc ca intolerabil contrastul dintre cladirea futurista si istoricul cartier Le Marais. Centrul Pompidou are o lungime de 166 metri si o inaltime de 42 metri.
Centrul Pompidou are o colectie de peste 76.000 lucrari si mai mult de 6000 artisti au lucrarile expuse aici. Muzeul este vizitat de aproximativ 7 milioane vizitatori, si se claseaza pe locul 3, dupa turnul Eiffel si Luvru.
Muzeul are 7 etaje si aici puteti admira operele de arta ale mai multor artisti, printre care enumar pe Matisse, Picasso, Warhol, Giacometti. In 1997, centrul Pompidou a fost renovat timp de 3 ani, biblioteca fiind extinsa si ea.
4. Arcul de Triumf
Arcul de Triumf este una din cele mai faimoase atractii ale Parisului. Se afla la capatul bulevardului Champs-Elysees, in piata Charles de Gaulle,la intersectia a 12 bulevarde in forma de stea.
Sub cupola cu inaltimea de 49,54 metri, arde in memoria soldatului necunoscut din timpul Primului Razboi Mondial, flacara eterna a memoriei soldatului necunoscut. Sunt organizate de asemanea, in mod regulat, depuneri de coroane.
La data de 14 iulie (ziua nationala a Frantei), de aici, incepe parada anuala. De asemenea, tot aici se incheie ultima cursa a Turului Frantei, la ciclism. Arcul de Triumf este edificiul gandit de Napoleon Bonaparte, in 1806, pentru a glorifica victoria armatelor sale la Austerlitz.
Dupa ce Napoleon a abdicat in 1814, lucrarile au fost oprite temporar. Arcul de Triumf, a fost inaugurat la 29 iulie 1836 de catre regele Louis-Philippe. Arcul de Triumf este faimos si datorita sculpturilor realizate de sculptorii Etex, Cortot si Rude. In interiorul turnului, sunt scrise pentru eternitate nume ale personalitatiilor Frantei, precum si cele ale marilor batalii duse de Franta.
5. Palatul Versailles
Ce sa vizitezi in Paris? Palatul Versailles din Paris a fost construit initial ca si castel de vanatoare in 1623 de catre regele francez Louis al XIII. Initial, fiind o constructie mica, a fost luat in deradere de catre nobilimea franceza, castelul a fost extins intre 1631 si 1634 de catre Philibert Le Roy.
In 1667, Versailles a fost declarat de catre regele Ludovic al XIII-lea, sediul conducerii regale al Frantei. Intre anii 1678 si 1684 au fost construite sala oglinzilor (Galerie des Glaces) si terasa Corps de Logis. Circa 22.000 de muncitori au lucrat la Versailles in acele timpuri.
Palatul fiind si sediul guvernului au fost construite si locuinte pentru personal. Fatadele palatului sunt construite in stil baroc. Familia regala a locuit in Corps de Logis, intr-un corp de cladire cu 152 de camere, iar langa locuiau copii si metresele regelui.
In mijlocul palatului, se afla o galerie de oglinzi cu dimensiunile de 75 metri lungime si 10 metri inaltime, avand 375 oglinzi si 30 opere de arta, care il infatiseaza pe rege. Galeria des Glaces, a fost folosita ca sala de dans si pentru diferite festivaluri.
Bine cunoscutele gradini au fost create intre anii 1662 si 1689 de Andre le Notre. Petit Parc si Grand Parc au rezultat din defrisarea catorva mii de hectare de padure si s-au plantat 75.000 de copaci din pepinierele din Vaux-le-Vicometes.
In centrul Petit Parc se afla fantana Latona, iar Aleea Regilor duce de acolo la fantana Apollo. Omniprezente in Parcul Versailles sunt sculpturi inspirate din mitologia greaca si romana.
6. Notre Dame de Paris
Notre Dame a fost construit pe insula Seine intre 1163 si 1345. Pe locul pe care se afla acum Notre Dame, regele francilor Childebert I. a construit, intre anii 540-550 biserica St. Etienne.
Catredala a fost construita in 4 faze, incepand cu anul 1163. Cladirea principala a fost inceputa de Louis VII si finalizata de episcopul Sully in 1182. A doua faza de constructie a fost finalizata in 1190. A treia faza este cuprinsa intre1190 si 1225. Numai constructia fundatiei a durat 18 ani.
Dupa aceea s-a construit a treia fata a catredalei, etajele inferioare a fatadei de vest si cele 3 portaluri. Podeaua cu trandafiri a turnului frontal a fost gata in 1225. In faza a patra au fost construite, intre 1225-1250, cele 2 turnuri, acoperisele inclinate, si s-au instalat ferestre mai mari.
Catredala gotica are o capacitate de 10.000 de persoane, si o inaltime de 90 metri. Turnurile Notre Dame au o inaltime de 69 metri si 5 clopote, din care cel mai mare are 13.000 kg. Victor Hugo a descris cele 2 turnuri ca o ” parte armonioasa a unui ansamblu minunat”, si a descris foarte fidel turnurile in celebrul roman Cocosatul din Notre Dame.
Notre Dame a fost , pana la mijlocul secolului al XIII-lea , cea mai inalta cladire religioasa a Europei. Actualul altar principal, proiectat in 1989 de Jean Touret, este realizat din bronz.
7. Bazilica Sacre Coeur
Ce sa vizitezi in Paris? Bazilica Sacre Coeur, alaturi de Turnul Eiffel si de Luvru, este una din cele mai cunoscute atractii ale Parisului.
Constructia bazilicii a fost demarata la inceputul secolului al XIX-leade catre arhitectul Paul Abadie. Inceputa in 1914 si inaugurata in 1919, a devenit un model pentru constructiile secolului XX.
Turnul bombat al Sacre Coeur detine un clopot turnat in 1895 la Annecy , are 19 tone si un diametru de 3 metri, fiind unul din cele mai grele clopote din lume. Mozaicul care acopera tavanul, prin marimea lui, starneste admiratia vizitatorilor. Se ajunge la Bazilica, fie urcand cele 237 scari ,fie cu funicularul din Montmarte.
8. Disneyland Paris
Fantasyland este deosebit de popular pentru cei mici. Acesta este format din 14 atractii cum ar fi Pestera Dragonilor, Caruselul Lancelot, fantastica calatorie a lui Pinocchio, Alba ca Zapada si cei 7 Pitici, calatoria lui Peter Pan, e.t.c.
Varfurile ascutite ale castelului Frumoasei Adormite se vad de la mare departare. In parcul cu tematica, Vestul Salbatic se gaseste un sat indian, un poligon de tir, si cunoscute figuri Disney. Este de asemenea si un show cu Tarzan. Mai poti merge pe urmele lui Indiana Jones, sa vizitezi golfuri ascunse, sau sa te pierzi in poteci incalcite.
9. Muzeul d’Orsay
Nu puteti sa mergeti la Paris si sa nu vizitati Muzeul d’Orsay. Cladirea muzeului d’Orsay, a fost construita pentru Targul Mondial din 1900 ca si gara, pe locul fostului palat d’Orsay care a fost distrus de un incendiu in timpul Comunei din Paris in 1871.
Gara d’Orsay a fost construita in 2 ani, se afla peste drum de gradinile Tuileries, pe malul stang al Senei, si a fost pe atunci considerata ( cu fatada din structura metalica si insertii de piatra), ca foarte moderna. Sala principala are inaltimea de 32 metri, latimea de 40 metri si lungimea de 138 metri.
Din 1939, statia a deservit numai suburbiile Parisului, deoarece peroanele sale, au devenit prea scurte pentru trenurile tot mai lungi si electrificate. In salile sale putem vedea, opere ale pictorilor impresionisti ca Manet, Degas, Monet, Cezanne, Renoir, dar si lucrari ale postimpresionistilor ca Van Gogh, Gaugin, Seurat.
10. Catacombele din Paris
Incheiem sfaturile noastre despre ce sa vizitezi in Paris cu un loc infiorator: Catacombele din Paris. Originile Catacombelor din Paris dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Cimitirul Inocentilor, in apropiere de Saint-Eustache, a fost timp de 10 secole o sursa de infectie pentru locuitorii cartierului parizian.
Dupa mai multe plangeri si procese, Consiliul de Stat a decretat pe 9 noiembrie 1785 evacuarea cimitirului Inocentilor. Vechile cariere au fost alese pentru depunerea temporara a osemintelor. Catacombele au fost verificate de inspectia in constructii, si au fost pregatite prin diverse lucrari de zidarie sa preia osemintele. Depunerea osemintelor a inceput pe 7 aprilie 1786, dupa binecuvantarea si sfintirea catacombelor si osemintelor. Procesiunea depunerii osemintelor se facea numai dupa apusul soarelui, si cu binecuvatarea preotilor.
Mai tarziu, pana in 1814, toate osemintele cimitirelor din Paris au fost depuse in aceste catacombe. Imediat dupa infiintarea lor, catacombele au starnit curiozitatea oficialitatilor si nu numai. Se consemneaza ca, in 1787 Contele d’Artois, viitorul rege Charles al X, a coborat in catacombe urmat de doamnele de la curte iar un an mai tarziu se consemneaza vizita doamnei de Polignac si a doamnei Guiche. In 1814, Francisc I, imparat al Austriei, viziteaza si el catacombele pariziene.
In 1860 Napoleon al III-lea impreuna cu fiul sau coboara si ei in catacombe. Dupa o serie de renovari, in 2005 catacombele sunt redeschise pentru a fi vizitate de public.
11. Opera din Paris- Garnier
Cladirea Operei din Paris -Garnier este situata in centrul Parisului, chiar langa palatul Luvru. Este construita in stil eclectic la ordinul lui Napoleon al III-lea. Aceasta cladire gazduieste si Biblioteca -Muzeu a operei din Paris.
Legenda spune ca Imparateasa Eugenie l-a rugat pe Charles Garnier, pe atunci un tanar si necunoscut arhitect sa proiecteze si sa reconstruiasca Opera ca aceasta sa se integreze intr-un nou stil urbanistic , modern.
Opera are 11.000 metri patrat si o scena unde pot performa pana la 500 artisti. Sala de spectacole are 2200 de locuri si loje. Se poate vizita toata opera in afara de Loja cu numarul 5, care este Loja Fantomei de la Opera. Sala scarii cuprinde intreaga inaltime a edificiului, considerata cea mai mare si indrazneata inovatie in domeniu din secolul al XIX-lea, deoarece realizeaza integrarea unor nivele de inaltimi diferite intr-un ansamblu unitar.
12. Muzeul Quai Branly
Este unul dintre muzeele preferate ale Parisului. Muzeul Quai Branly a fost inaugurat in anul 2006 si cuprinde o vasta colectie, cuprinzand aproximativ 3000 de exponate din intreaga lume.
Este situat in apropierea Turnului Eiffel si este destinat artei si culturii non-europene. Veti gasi statui africane din lemn, costume nationale mexicane, arta Maori si multe altele. Este reprezentata toata lumea cu diferitele ei traditii, si daca va plac culturile straine atunci aveti ce vedea. Seara, un sistem audio reda incantatii ale pigmeilor din Africa, cantece ale nomanzilor din Sahara africana si muzica procesiunilor din Nepal.
Arhitectul Jean Nouvel a fost arhitectul care a creat structura de sticla a fatadei. Muzeul este inconjurat de un parc cu alei si peste 250 copaci, avand si un zid vegetal format din 150 specii de plante.