Metode de scadere a costurilor la incalzire
Metode de scadere a costurilor de incalzire. Te trec frisoanele de cand a venit frigul ? Avem cele mai bune sfaturi si gadgeturi pentru a micsora costurile de incalzire a locuintei si implicit micsorarea facturii.
Metode de scadere a costurilor de incalzire
Pentru mesteri si meseriasi, etansarea
Etanseaza ferestrele.
Pentru a gasi locurile unde ferestrele nu sunt etanse, luati o bricheta sau o lumanare, si miscati-o dea lungul ramei. Daca flacara palpaie, atunci in acel loc fereastra nu este bine etansata. Puteti etansa locul cu snur autoadeziv de cauciuc sau cu spuma de etansare.
Garniturile de etansare gumate sunt mai scumpe, durata de viata este insa de 4-7 ani, si pot etansa crapaturi de pana la 5 mm. Etansarile cu spuma sunt mai ieftine, insa trebuiesc inlocuite in fiecare an.
Atentie! La ferestrele duble se va etansa numai fereastra din interior, deoarece se va forma condens, care va duce in timp la deteriorarea ferestrei.
De asemenea, materialul cu care este etansata partea dintre geam si rama, este de obicei un silicon si poate, cu timpul, sa se degradeze. Deci siliconul respectiv trebuie inlocuit.
Etanseaza usile.
Daca trage pe sub usa, puteti pune o paturica in partea de jos a usii. Daca vreti sa arate estetic, coaseti o mica bariera de etansare dintr-o bucata de panza umpluta cu nisip.
In cazul in care trage prin usa, agatati o perdea ca o cortina . Perdeaua trebuie sa fie , eventual din lana si sa ajunga pana pe pamant. In felul acesta aerul rece nu mai poate patrunde in locuinta.
Izolati peretele din spatele caloriferelor.
Pentru limitarea pierderii de caldura din spatele calotiferelor, se poate monta in spatele lor placi izolatoare de preferinta acoperite cu foaie de aluminium.
Izolati conductele daca acestea trec prin incaperi neincalzite. Exemplu: pivnita.
Ventile termostatice programabile.
Puteti economisi foarte mult din costurile de incalzire, prin instalarea de termostate ce se pot programa in functie de nevoi. Odata programate, termostatele regleaza temperatura asa cum doriti.
Acest lucru este foarte util in baie, unde trebuie sa fie cald pentru o perioada destul de scurta din zi, de obicei dimineata. In restul zilei poate fi mai racoros. In plus nu mai trebuie ca in fiecare seara sa dati drumul la fiecare robinet de la calorifer.
Puteti gasi aplicatii Smart Home de unde puteti programa respectivele termostate.
Temperatura optima a incaperii.
Cu totii ne dorim in perioada de iarna caldura ambientala in casa noastra. Trebuie sa fie chiar 25 grade? Cu fiecare grad in minus economisesti bani. In camera de zi sunt recomandate 20 grade. In dormitor recomandate sunt 17 grade.
Deschideti ferestrele !
Pentru o aerisire buna a locuintei deschideti ferestrele de 3-4 ori pe zi cate 5 minute si inchideti termostatele caloriferelor. Daca lasati ferestrele larg deschise timp indelungat, peretii se racesc si apare pericolul cresterii mucegaiului.
Inchideti usa !
Iti place ca in dormitor sa fie mereu cald? Tine usa inchisa si astfel caldura nu va iesi afara.
Aerisiti regulat caloriferele.
Caloriferele fac niste zgomote suspecte sau nu se mai incalzesc uniform? Atunci in ele se afla aer in exces care trebuie eliminat. Acest lucru se face usor cu o cheie speciala sa cu o surubelnita, dupa caz. Se deschide supapa, se aude un sasait care este facut de aerul aflat in calorifer, dupa care iese un pic de apa. Atunci inchidem supapa si in acest fel s-a facut aerisirea caloriferului.
Nu camuflati caloriferele.
Chiar daca cateodata caloriferele nu sunt estetice, ele nu trebuiesc acoperite cu perdele sau ascunse de mobila. Daca sunt perdele, acestea vor fi date la o parte sau vor fi scurtate astfel incat sa nu fie impiedicata circulatia aerului cald.
Iluminatul din camera influenteaza perceptia de caldura. Cu cat culoarea luminii este mai calda, cu atat caldura resimtita este mai mare.
Aranjarea locuintei cat mai confortabila, cu covorase lanoase, perdele groase, si perne moi, creeaza nu numai o atmosfera confortabila, ci si o senzatie de caldura minunata.