Plante aromatice necesare in bucatarie care se pot cultiva usor in ghiveci
V-ati gandit vreodata sa cultivati o mica gradina de plante aromatice in ghiveci chiar la dumneavoastra in casa? Foarte multe plante aromatice pot fi cultivate usor in ghiveci pe balcon sau pe pervazul ferestrei, astfel aveti la indemana mereu aromele necesare in bucatarie sau, pentru ca multe dintre aceste plante au si proprietati medicinale, le puteti folosi si pentru prepararea unor remedii naturiste.
Plante aromatice in ghiveci: iata care se pot cultiva usor in casa si sunt indispensabile intr-o bucatarie care se respecta!
Chiar si micile spatii din casa voastra, pe balcon sau pervazul ferestrei pot fi locul ideal pentru o mica gradina verde si inmiresmata.
Cultivarea plantelor aromate necesare in bucataria de zi cu zi, sau chiar pentru remedii naturale va pot economisii niste bani si vor da locuintei un mediu inmiresmat si un verde desavarsit.
Dar cine nu vrea putina verdeata in casa? In acest articol descoperiti ca plantele aromatice sunt mai putin exigente si dau mai multa satisfactie decat ghivecele de flori. Vei avea la indemana mereu frunze proaspate de busuioc pentru sosul de pizza, sau frunze de oregano si rozmarin pentru cartofii din cuptor.
1. Busuiocul
Busuiocul (Ocinum basilicum) este o planta aromatica ce apartine familiei Lamiaceae si a inceput sa fie tot mai folosita si in retetele de mancare romanesti.
Puteti cumpara seminte sau rasaduri sa le plantati in diverse ghivece.
Expunerea la soare trebuie sa fie intre 6-8 ore pe zi, deci este bine ca ghiveciul sa fie plasat intr-un loc cu multa lumina. Udarea se face cel mai bine dimineata, atunci cand soarele nu este foarte puternic. Solul nu trebuie sa fie nici prea uscat si nici prea imbibat cu apa.
Busuiocul se foloseste la: prepararea ceaiului impotriva durerii de cap, in bucatarie, la aromatizarea felurilor de mancare, puteti sa mestecati frunzele proaspete de busuioc impotriva raului de masina sau impotriva respiratiei urat mirositoare.
2. Rozmarinul
Rosmarinus officinalis apartine familiei Lamiaceae. Iubeste soarele dar nu se impaca cu o prea mare imbibare cu apa a solului. Poate fi recoltat atunci cand ai nevoie si cand se dezvolta mult.
Rozmarinul se foloseste la aromatizarea felurilor de mancare, prepararea ceaiului impotriva caderii parului si este un bun tonic al tenului.
3. Patrunjelul
Patrunjelul, petroselinum sativum este o planta aromatica din familia Umbrelifere. Pentru plantare este necesar un ghiveci adanc de cel putin 30 cm si un pamant amestecat cu multa turba, umed dar nu imbibat cu apa.
Este ideal un climat temperat, fara schimbari mari de temperatura. A nu se aseza in locuri foarte insorite.
Patrunjelul se foloseste in bucatarie pentru aromatizarea felurilor de mancare, in prepararea unui sos excelent cu masline, usturoi si seminte de pin, in prepararea unei infuzii impotriva petelor tenului.
4. Menta
Menta este o planta aromatica care poate fi si ea cultivata foarte usor in ghiveci. Necesita un sol calcaros, umed, bine drenat si insorit. Periodic trebuie recoltat.
Menta se foloseste la: infuzie digestiva, inhalarea aburului ajuta la eliberarea tractului respirator, iar frunzele combat insectele.
5. Salvia
O planta aromatica si medicinala care nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa este Salvia offcinalis, din familia Laminaceae .
Cultivarea in ghiveci este usoara si are nevoie de sol calcaros si nisipos, iubeste expunerea la soare, dar nu tolereaza umiditatea. Daca sunt temperaturi de inghet, planta trebuie acoperita sau tinuta in casa.
Salvia se foloseste in bucatarie, la aromatizarea felurilor de mancare, ceaiul de salvie este un excelent expectorant si util pentru sanatatea stomacului, iar frunzele proaspete frecate pe dinti ajuta la albirea acestora.
6. Oregano
Origanum vulgaris este din familia Lamiaceae si este o planta montana. Este o planta aromatica si medicinala. Necesita mult soare, un pamant bine drenat, de preferinta calcaros, care trebuie udat numai atunci cand este complet uscat.
Oregano se foloseste in bucatarie , la aromatizarea felurilor de mancare, iar ceaiul se utilizeaza la inflamarea gatului si la descongestionarea tractului respirator, ceai impotriva tusei.
7. Cimbru
Cimbrul este din familia Lamiaceae si este o planta aromatica perena. Pamantul nu trebuie sa fie lutos, si nici uscat. Are nevoie de multa lumina, dar nu de lumina directa a soarelui. O atentie sporita trebuie acordata atacului de insecte.
Cimbrul se foloseste: in bucatarie, pentru aromatizarea mancarii iar ceaiul este foarte bun impotriva tusei si pentru dureri in gat.
8. Maghiran
Maghiranul este din familia Lamiaceae si este o planta aromatica, foarte usor de cultivat in ghiveci. Are nevoie de un sol uscat, asa incat udatul se face foarte rar.
Maghiranul are proprietati relaxante, excelent impotriva durerilor de spate, anxietate, agitatie, iritabilitate, stres si insomnie.
9. Fenicul
Foeniculum vulgaris este o planta aromatica care face parte din familia Apiaceae. Are nevoie de ghivece mari, deoarece creste foarte repede. Solul trebuie sa fie calcaros , bine drenat si nu necesita foarte multa apa. Suporta bine si temperaturi mai scazute.
Ceaiul de seminte de fenicul este un digestiv excelent, iar in bucatarie merge foarte bine cu pestele.
10. Tarhon
In lista noastra cu plante aromatice in ghiveci nu putea sa lipseasca Tarhonul, Artemisia dracunculus, o planta aromatica care face parte din familia Asteracee.
Cultivarea tarhonului in ghiveci nu este dificila, dar are nevoie de o atentie deosebita. Solul trebuie sa fie bogat in substante nutritive si nisipos, iat ghiveciul cu tarhon trebuie asezat intr-un loc insorit. Tarhonul se reproduce prin butasi, semintele nu sunt fertile.
Tarhonul se foloseste in bucatarie la aromatizarea mancarurilor, iar ceaiul de tarhon are proprietati digestive, este foarte recomandat in caz de gastrita si are proprietati detoxifiante pentru ca stimuleaza diureza. In plus, mestecarea frunzelor proaspete de tarhon va pot ajuta impotriva respiratiei urat mirositoare.
Plante aromatice in ghiveci: cum le aranjam?
Sa aruncam o privire pe balconul nostru, si in functie de spatiu, putem face un aranjament ipotetic al ghivecelor. Daca nu exista mult spatiu, putem opta pentru aranjarea verticala pe rafturi, sau alte idei creative.
Cumparati ghivece din lut de preferinta, (pot fi si jardiniere) si sol (pamant ) care sa corespunda nevoilor plantei.
Pregatiti ghiveciul cu pietris pe fund, si apoi puneti stratul de sol. Luati rasadurile , largiti usor radacinile si le plantatile. Dispunerea de rasaduri trebuie sa fie armonioasa unele cu altele, pentru a evita combinatiile dintre plantele mici si cele care cresc prea mult, sau plante care necesita mai multa umbra decat celor care le place mai mult soarele.
Fertilizarea trebuie sa aiba loc in mod regulat, cel putin o data pe luna, iar udarea trebuie sa se bazeze pe nevoile de apa ale plantei.
In principiu este bine sa evitati lumina directa a soarelui, asa ca preferati locurile umbrite.
V-ati creat propria gradina de plante aromatice in ghiveci? Spuneti-ne sfatul dvs. cu privire la modul de cultivare a plantelor aromatice in casa.