orhidee

Cultivarea si ingrijirea orhideelor; sfaturi pentru incepatori

Cultivarea si ingrijirea orhideelor; sfaturi pentru incepatori. In trecut, orhideele tropicale erau flori foarte speciale si greu de procurat, mai ales in Europa. Acestea erau culese direct din padurile tropicale, si trebuiau sa supravietuiasca unor lungi calatorii.

Acest lucru ducea inevitabil la costuri mari de intretinere si de transport. Datorita noilor descoperiri stiintifice , in ultimul deceniu, multe din aceste plante exotice se pot inmulti chiar si pe pervazul ferestrei camerei noastre. Trebuie luati in considerare niste pasi simpli pentru ingrijirea lor.

Nu va faceti nici o problema fiindca pasii ce trebuiesc urmati nu sunt dificili  si nici nu trebuie depus un volum mare de munca. Urmatoarele indicatii sunt pentru persoanele care au primit si au oferit in dar orhidee, iar acum vor sa faca un pas spre cultivarea si  ingrijirea lor.

Orhideele nu cresc in pamant normal de flori.

 

Majoritatea orhideelor traiesc in habitatele lor din padurea tropicala, agatate pe copaci si folosesc crengile copacilor sa se ridice catre lumina.

Radacinile orhideelor isi iau nutrientii din aer si din apa de ploaie a padurilor tropicale, deci ele nu au radacinile in pamant, ci atarna partial in aer, ingropate in pamant, ele putrezesc in cateva saptamani.

Pentru a putea ingriji planta in camerele noastre fara a neglija nevoia de umiditate si de aer a orhideei se gaseste de cumparat un substrat special de compost de orhidee. Orhideea odata  cumparata se afla deja plantata intr-un astfel de substrat. Acest substrat este compus din coaje de copac, turba, styropor si alte compozitii care retin apa, dar care au capacitatea de a aerisi foarte bine radacinile plantei.

La fiecare 2-3 ani, planta trebuie replantata, evenual, intr-un ghiveci mai mare. Atunci este foarte important ca pamantul din ghiveci sa fie schimbat cu un substrat special, care se gaseste de cumparat la orice centru de gradinarit. Trebuie urmarit la cumparare ca substratul sa aiba un continut cat mai mic de turba.

Udarea corecta.

Inamicul numarul 1 al orhideei este putrezirea radacinii, care duce  in  cateva saptamani la moartea plantei. Multe orhidee pe care le avem expuse  putrezesc dintr-un simplu motiv: sunt udate in exces. Unele orhidee provin din umedele paduri tropicale, dar ele se aerisesc rapid fiindca sunt agatate de copaci. Aveti deci mare grija la cum udati planta.

La un ghiveci de marime mijlocie, ajunge ca in timp de iarna sa udati numai o data pe saptamana. Vara ajunge sa udati de doua ori saptamanal. Cat de des trebuie udata o orhidee depinde de marimea ghiveciului si bineinteles de specie .

Exista insa un mod simplu de a verifica daca planta are nevoie de apa: se ridica planta din ghiveci. Daca planta este usoara se va uda, daca ghiveciul are o greutate mare atunci inseamna ca compostul este imbibat de apa si nu necesita udare. Deci, intre udari, substratul plantei poate linistit sa se usuce. A doua regula este: daca orhideea este in proces de crestere, atunci ea trebuie udata. Daca cresterea plantei  stagneaza , atunci trebuie sa se limiteze udatul.

Udarea trebuie sa se faca repede, astfel incat excesul de apa sa se scurga din ghiveci. Ghivecele in care sunt vandute orhideele trebuie sa aiba o gaura din care sa se scurga excesul de apa. In niciun caz planta nu trebuie sa stea in apa pentru ca ea va putrezi. Apa cea mai buna este apa de ploaie,fara minerale. Pe planta nu trebuie sa ramana picaturi de apa  de la udat deoarece se pot instala ciuperci, care se manifesta prin aparitia petelor pe frunze .

Cultivarea si ingrijirea orhideelor,sfaturi pentru incepatori

Fertilizarea.

Radacinile orhideei sunt foarte sensibile la sarurile aflate in ingrasaminte si o prea desa fertilizare duce la moartea plantei. Pentru fertilizarea plantei trebuie sa tinem cont de o regula importanta si totodata simpla: creste orhideei o frunza sau un lastar, trebuie fertilizat.

Daca orhideea nu creste, atunci putem renunta la fertilizarea ei. Cum la majoritatea plantelor  perioada de crestere  dureaza din primavara pana in toamna, ele trebuiesc fertilizate in aceasta perioada la fiecare 2-4 saptamani. Intre fertilizari, in orice caz, trebuiesc udate plantele astfel incat ele sa se spele de sarea din ingrasaminte.

Iarna trebuiesc reduse la minimum lucrarile de fertilizare a orhideelor. Cel mai bun ingrasamant este cel special format pentru orhidee. Se gaseste de cumparat in centrele de gradinarit. Nu trebuie sa se depaseasca concentratia  indicata pe ambalaj , mai degraba se fertilizeaza planta numai cu jumatate din concentratia indicata.

 

Pentru fiecare fereastra o orhidee.

Pentru fiecare fereastra din locuinta exista o orhidee potrivita. Hotaratoare sunt conditiile de temperatura, luminozitate si pozitionare. Pentru majoritatea orhideelor, potrivite sunt ferestrele din vest sau est. Acestea ofera doua avantaje: seara si dimineata, atunci cand soarele nu mai straluceste asa de tare, lumina cade direct pe floare.

La pranz caldura  soarelui  nu cade direct pe ele, dar primesc o luminozitate crescuta si nu sunt in pericol de a le fi arse frunzele. La cumparare este bine de aflat ce cantitate de lumina are nevoie specia respectiva de orhidee. Sunt specii care nu sunt asa de sensibile la soare si pot fi asezate si la ferestrele din sud ale casei.

Acestea sunt de exemplu speciile si incrucisarile ale genului Vanda si Cattleya si  au  nevoie mai mare de soare. Insa nici acestea nu sunt imune la o mare luminozitate si caldura, mai ales in perioada de vara intensa, acestea ar trebui lasate la umbra unei plante mai mari.

Si in latura de nord a casei pot creste orhideele, numai ca atunci ar putea fi nevoie de lumina artificiala. Orhidee din specia Paphiodedilum si Phalaenopsis pot creste in parte si fara prea multa lumina. Acestea nu pot tolera soarele ce cade direct pe ele.

Mai trebuie indeplinite inca o conditie astfel incat, orhideele ce sunt lasate pe pervazul ferestrei sa se simta in largul lor. Aceasta regula este ca iarna, floarea sa fie asezata mai aproape de geam si mai departe de aerul cald de la incazire, care daca bate direct pe frunze, poate sa le usuce. In primavara se va aduce din nou inspre interiorul camerei astfel incat soarele sa nu o arda.

Cultivarea si ingrijirea orhideelor,sfaturi pentru incepatori

Cumpararea unei orhidee.

Cel mai indicat este sa cumperi orhideea de la un cultivator. Ai o gama mare de flori, preturile sunt comparabile cu cele din centrele de gradinarit, iar sfatul este unul competent si in detaliu.Din pacate nu exista un cultivator de orhidee in fiecare zona.

O posibilitate este si cumpararea pe internet. Multe centre de gradinarit si cultivatori de orhidee opereaza un site, de unde puteti afla date despre ofertele existente si chiar comanda florile dorite. Dezavantajul este acela ca nu poti alege personal orhideea dorita.

La cumparare din supermarkt sau centre de gradinarit trebuie avute in vedere urmatoarele: -plantele nu trebuie sa fie de mult timp expuse. Deseori este un curent de aer conditionat mult prea puternic, iar in timp planta nu va supravietui.

Plantele nu trebuie sa aiba daunatori pe ele si nu au voie sa aiba frunze rupte. De asemenea radacinile trebuie sa fie intregi, fara indoituri si rupturi. Plantele cu aceste probleme trebuiesc evitate de la cumparare. Plantele trebuie sa aiba o placuta unde sta scris numele complet. Deseori se vand fara nume sau sub un nume fals. De asemenea instructiunile de ingrijire trebuie sa fie scrise pe aceea placuta. In cazul in care temperatura este de sub +5 grade, planta trebuie impachetata suplimentar cu straturi de hartie.

Cultivarea si ingrijirea orhideelor

Care este temperatura corecta ?

In functie de specia de orhidee avem urmatoarele valori:

-frig: iarna (max) 15°C           (min)   8°C

-cald: iarna(max) 25°C           (min) 20°C

-frig: vara (max)  18°C            (min) 12°C

-cald: vara(max) 28°C             (min) 20°C

Pentru perioade mai mici sunt tolerate si temperaturi mai mari sau mai mici.

Perioada nevegetativa.

Multe orhidee, insa nu toate, pe perioada unui an nici nu infloresc si nici nu cresc. Aceasta pauza de crestere se termina cu formarea unei noi flori, sau a unei noi plante. In aceasta faza  udarea plantei se va face rar, temperatura camerei va fi mai mica decat atunci cand planta este in crestere, iar fertilizarea se va opri.

Aceasta pauza vine de cele mai multe ori in perioada de iarna. Daca nu se ofera plantei odihna necesara, ea va forma multe frunze dar nicio floare. Unele orhidee isi pierd in aceasta perioada frunzele. Frunzele ce se ingalbenesc se vor indeparta, dar este bine sa se lase planta sa „scape” de ele. Singura orhidee care nu are perioada de pauza este Phalaenopsis.

2 comments

  1. Cornelia Popa

    Multumim pentru sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *